Αρον άρον εγκαταλείπουν την προοπτική επένδυσης στη Ρόδο και γενικότερα στη νησιωτική χώρα, ενδιαφερόμενοι κάτοικοι του εξωτερικού, είτε ομογενείς είτε αλλοδαποί, μόλις ενημερωθούν για το τι τους περιμένει όσον αφορά στη γραφειοκρατία και στην φορολογία στη χώρα μας!
Όπως προκύπτει από ρεπορτάζ της «δημοκρατικής», μπορεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να απευθύνει κάλεσμα στους επενδυτές όμως το περιβάλλον στο οποίο καλούνται να δραστηριοποιηθούν, κάθε άλλο παρά φιλόξενο είναι .
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο αγώνας που επί δύο χρόνια δίνει η ΕΛΦΕΕ Ρόδου σε συνεργασία με τους συλλόγους λογιστών του νησιωτικού χώρου, για την άμεση αποσαφήνιση του θέματος που αφορά στον τόπο της φορολογικής κατοικίας και της φορολόγησης του παγκοσμίου εισοδήματος φυσικών προσώπων (κυρίως αλλοδαπών) που κάνουν έναρξη ατομικής επιχείρησης στην Ελλάδα!
Πολλοί κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου εκτός της χώρας καταγωγής και μόνιμης κατοικίας τους, έχουν ατομικές επιχειρήσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλη χώρα της Ευρώπης μπλέκουν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και του φορολογικού κυκεώνα της χώρας, με αποτέλεσμα είτε να μετανιώνουν την ώρα και την στιγμή που αποφάσισαν να επενδύσουν στην Ελλάδα και να εγκαταλείπουν την προσπάθεια, είτε να καταφεύγουν στη φοροδιαφυγή.
Η φορολογική μας αρχή, κατά την εκτεθείσα στην κοινή επιστολή πρακτική, καλεί τους επενδυτές να πληρώσουν φόρο για το παγκόσμιο εισόδημά τους (;) στην Ελλάδα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αποκτώντας μάλιστα και διεθνείς διαστάσεις!
Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και έχει συνέπειες αρνητικές για την χώρα μας, ειδικά σε μια περίοδο, όπου οι «επενδύσεις», είναι το ζητούμενο, ειδικά για τις τουριστικές κατοικίες στα νησιά και το ζητούμενο και αυτονόητο, είναι να επανεξεταστεί η διατύπωση του άρθρου 4 του Ν.4172/2013, περί προσδιορισμού της φορολογικής κατοικίας, εναρμονίζοντάς το με το διεθνές δίκαιο και ιδίως με την πρότυπη σύμβαση του Ο.Ο.Σ.Α , η οποία κατά την αιτιολογική έκθεση του ν.4172/2013, αποτέλεσε την βάση για την εισαγωγή της έννοιας της φορολογικής κατοικίας στο ελληνικό δίκαιο, θεσπίζοντας ιεραρχικώς προσδιοριστικά και όχι αυτοτελή κριτήρια για τον εντοπισμό της φορολογικής κατοικίας, λαμβάνοντας επίσης υπόψιν και την βούληση του προσώπου να καταστήσει ένα τόπο ως κέντρο των ζωτικών του συμφερόντων.
Οι κάτοικοι αυτοί (εξωτερικού, ομογενείς ή μη), υπέβαλλαν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος με «ρητή επιφύλαξη» και κατά την κατάθεση των δικαιολογητικών στις τοπικές Δ.Ο.Υ, συμπεριλαμβάνονταν και το πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας, που αποδείκνυε την φορολογική τους κατοικία.
Οι τοπικές Δ.Ο.Υ όμως, σε όλη τη χώρα, προέβαιναν στην εκκαθάρισή τους, χαρακτηρίζοντας τους ως «κατοίκους Ελλάδας» με τον κίνδυνο και την υποχρέωση της δήλωσης από αυτούς του παγκοσμίου εισοδήματός τους στην Ελλάδα, (παρά την ύπαρξη Συμβάσεων Αποφυγής Διπλής Φορολογίας, που έχουν τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη με την Ελλάδα), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανακριβή τους δήλωση.
Όπως δήλωσε στην «δ» ο πρόεδρος της ΕΛΦΕΕ Ρόδου κ. Γιάννης Ηρακλείδης, «με βάση τα ισχύοντα και μετά την έκδοση της πολυγραφημένης διαταγής από την Α.Α.Δ.Ε όσο αναφορά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, στο πλαίσιο της οικονομίας διαμοιρασμού, με καθυστέρηση 3 ετών και με ισχύ από 1/1/2018, είναι η ευκαιρία, να αντιμετωπισθεί άμεσα με όση αναδρομική ισχύ μπορεί να έχει και το επίμαχο θέμα των κατοίκων εξωτερικού με δραστηριότητα στην Ελλάδα, οι οποίοι στο 95 % των περιπτώσεών τους αποκτούν εισόδημα από την εκμίσθωση ακινήτου ή ακινήτων τους μεγαλύτερο από 12.000 ευρώ ετησίως, αλλά και πολλοί παρέχουν υπηρεσίες καταλύματος, πέρα από την αλλαγή κλινοσκεπασμάτων μόνο, (οπότε αναγκαστικά, με βάση την νομοθεσία, αν θέλουν να είναι νόμιμοι θα πρέπει να προβούν σε έναρξη δραστηριότητας) ή πολύ απλά αν θα τους καλέσουμε να δηλώσουν το παγκόσμιο εισόδημά τους, λόγω της πρόθεσης και βούλησής τους να είναι νομοταγείς, θα τα μαζέψουν και θα φύγουν, ή θα μισθώσουν τις κατοικίες τους, παράνομα και τα έσοδα θα πηγαίνουν στους λογαριασμούς τραπεζών του εξωτερικού. Παράλληλη επίσης ζημιά, θα αποτελέσει και η απώλεια νομίμων εσόδων από όλο το κύκλωμα των επαγγελματιών περί των τουριστικών κατοικιών, όπως συνεργεία καθαρισμού, συντηρητές, ηλεκτρολόγοι, πρακτορεία τουρισμού, ενοικιάσεις αυτοκινήτων, οι οποίοι πολύ απλά θα εξακολουθούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους , αλλά άτυπα και μαύρα, αφού ο ιδιοκτήτης του ακινήτου δεν θα έχει κανένα κίνητρο και συμφέρον να απαιτήσει φορολογικό παραστατικό διότι δεν θα μπορεί να το αφαιρεθεί από τα έσοδά του, ούτε και το 24% του ΦΠΑ που θα το διαπραγματευθεί», λέει ο κ. Γ. Ηρακλείδης.
Όπως εξηγεί, σε πολλές τέτοιες περιπτώσεις, που προσέφυγαν κάτοικοι εξωτερικού στην Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (Δ.Ε.Δ) της Α.Α.Δ.Ε, επειδή κλήθηκαν να φορολογηθούν για το παγκόσμιο εισόδημα τους, επικαλούμενοι σχετικές αποφάσεις του Σ.τ.Ε (1445/2016-1215/2017), όπως επίσης και αποφάσεις του Ν.Σ.Κ (94/2002), δικαιώθηκαν σχεδόν στο σύνολό τους (Δ.Ε.Δ 2972/2017).
«Ας αποσαφηνισθεί επιτέλους το ζήτημα, από την ελληνική φορολογική Διοίκηση, αν επιθυμούμε να έχουμε ή να προσελκύουμε νέες επενδύσεις στην χώρα μας. Πολύ απλά ζητείται να μην καταστεί η νομιμότητα απαγορευτική αλλά η φοροδιαφυγή, ως τέτοια», υποστηρίζει ο κ. Ηρακλείδης, κάνοντας παράλληλα γνωστό ότι η διαδικασία η οποία ακολουθείται μέχρι σήμερα, επιφέρει σοβαρά προβλήματα στο θέμα του τόπου φορολόγησης του παγκοσμίου εισοδήματος των εν λόγω φορολογουμένων και αυτό αποθαρρύνει την κάθε μορφή επένδυσης και ιδιαίτερα στον τουριστικό τομέα που αποτελεί αυτή την περίοδο τον στυλοβάτη της ελληνικής οικονομίας.
Να σημειωθεί ότι ήδη πριν την εορταστική περίοδο του 2015 η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών μαζί με 15 νησιώτικές Ενώσεις έθεσε το τεράστιο πρόβλημα που έχει προκύψει (και το οποίο απαιτεί αποσαφήνιση) με τον τόπο της φορολογικής κατοικίας και της φορολόγησης του παγκοσμίου εισοδήματος φυσικών προσώπων (κυρίως αλλοδαπών) που κάνουν έναρξη ατομικής επιχείρησης στην Ελλάδα, όμως δύο χρόνια μετά το τοπίο παραμένει ασαφές και αποτρεπτικό για τους πιθανούς επενδυτές.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η σοβαρή αυτή εκκρεμότητα αφορά περιπτώσεις, σε πολλούς τουριστικούς προορισμούς της ψώρας, όπου πολλοί κάτοικοι εξωτερικού (ομογενείς η μη) κυρίως Ευρωπαϊκών κυρίως χωρών (Αγγλία, Γαλλία, Πολωνία, Ελβετία, Βέλγιο), έχοντας μια εξοχική τουριστική επιπλωμένη κατοικία στην Ρόδο, τα Χανιά, την Κέρκυρα, την Χαλκιδική κτλ, (όπως ενδεχομένως και στην Μαγιόρκα, την Τενερίφη την Μάλτα, την Σικελία κτλ), την εκμεταλλεύονται (έχοντας προηγουμένως κάνει έναρξη εργασιών στην τοπική Δ.Ο.Υ), κυρίως με την μορφή ατομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Περαιτέρω, όπως σημειώνει ο κ. Γιάννης Ηρακλείδης, το ενδιαφέρον είναι μεν πολύ μεγάλο αλλά δυστυχώς λίγοι είναι εκείνοι οι τολμηροί τελικά που κάνουν το βήμα για να επενδύσουν στο νησί μας.
Να σημειωθεί ότι την κοινή επιστολή που εστάλη προ διετίας στο Υπουργείο Οικονομικών υπογράφουν οι:
1)ΕΛΦΕΕ Ρόδου
2)ΕΛΦΕΕ Βορείου συγκροτήματος Δωδ/σου Κω
3)ΕΛΦΕΕ Καλύμνου
4)ΣΑΛ/ΦΧ ΧΑΝΙΩΝ
5)ΕΦΕΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
6)ΣΕΛΚΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
7)ΣΛ ΘΗΡΑΣ
8)ΣΛΦ ΜΕΣΣΑΡΑΣ
9)ΣΛ ΝΑΞΟΥ ΑΜΟΡΓΟΥ ΚΑΙ ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
10)ΣΛ ΠΑΡΟΥ ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ
11)ΣΛ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
12)ΣΛ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
13)ΕΦΕΕΚΙ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ
14)ΣΕΕΛΦΟΕΜΣΕ ΣΥΡΟΥ & ΤΗΝΟΥ Ν.ΚΥΚΛΑΔΩΝ
15)ΣΛ ΜΥΚΟΝΟΥ