Αμείωτες, κλιμακούμενες και συντονισμένες συνεχίζονται οι τουρκικές «βολές κατά ριπάς» για το Αιγαίο και την Συνθήκη της Λωζάννης, με το «κρεσέντο προκλήσεων» να κλιμακώνεται μέρα με την ημέρα, στον απόηχο της επίσκεψης Ερντογάν στην Ελλάδα.
Ο Μπεκίρ Μποζντάγ, λάβρος κατά της Ελλάδας, τόνισε μιλώντας στην Βουλή ότι «η Τουρκία δεν θα κάνει ούτε ένα μίλι πίσω από το Αιγαίο», ενώ σε συζήτηση του με ομάδα δημοσιογράφων ο Χακάν Τσαβούσογλου, εξήγησε «4 λόγους για τους οποίους η Άγκυρα ζητά επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάννης».
Η απάντηση της Αθήνας στο μπαράζ προκλητικής ρητορικής, αλλά και σε επεισόδια όπως η εισβολή φανατικών μουσουλμάνων στην Αγιά Σοφιά, ήρθε δια στόματος Νίκου Κοτζιά, ο οποίος είπε ότι ουσιαστικά η Τουρκία σκάβει μόνη της τον λάκκο της.
Όπως σημείωσε ο Υπ. Εξωτερικών, με βάση τα δικά τους επιχειρήματα και όσα επικαλούνται, «υπάρχουν γκρίζες ζώνες στην Τουρκία». Την ίδια ώρα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αφού απαντούν εξίσου σκληρά στις προκλήσεις των Τούρκων, επιτίθενται στην Κυβέρνηση για ελλιπή προετοιμασία της επίσκεψης Ερντογάν στην Ελλάδα, που επέτρεψε το «ξεδίπλωμα» της εν λόγω ρητορικής από την πλευρά των Τούρκων αξιωματούχων.
Χακάν Τσαβούσογλου: «4 λόγοι» για τους οποίους πρέπει να αλλάξει η Συνθήκη της Λωζάννης
Αποτιμώντας την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα, σε συζήτηση του με ομάδα Τούρκων δημοσιογράφων, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου, ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν 4 λόγοι πίσω από το αίτημα Ερντογάν για επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάννης, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.
«Εδώ υπάρχει ένα αδιέξοδο. Στην Συνθήκη της Λωζάννης υπάρχουν κάποιες διατάξεις, οι οποίες αυτή τη στιγμή δεν εφαρμόζονται. Επομένως, έτσι κι αλλιώς έχει αλλάξει ντε φάκτο η Συνθήκη της Λωζάννης», υποστήριξε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, ο οποίος αναφέρθηκε και σε «πολιτικά και μειονοτικά δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας».
Τι υποστήριξε ο Χακάν Τσαβούσογλου
«Με τον αγώνα που πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο του Σαδίκ Αχμέτ, η Ελλάδα βελτίωσε λίγο τα πολιτικά δικαιώματα. Αλλά, στο ζήτημα των μειονοτικών δικαιωμάτων δεν έγινε κάποιο βήμα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την “τουρκική” (σημ: έτσι την αποκάλεσε) μειονότητα είναι η εκπαίδευση. Υπάρχουν δίγλωσσα σχολεία στην Θράκη. Σε μειονοτικά σχολεία υπάρχει και ελληνική διδακτέα ύλη και τουρκική διδακτέα ύλη. Όμως, το μεγαλύτερο πρόβλημα για την Εκπαίδευση είναι ότι δεν υπάρχει δίγλωσσο νηπιαγωγείο και τα παιδιά της “τουρκικής” (σημ: έτσι την αποκάλεσε) μουσουλμανικής μειονότητας πηγαίνουν σε ελληνικά νηπιαγωγεία, με αποτέλεσμα να υποχρεούνται να παίρνουν και τη χριστιανική διδαχή», υποστήριξε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος.
Επιμένοντας σε προκλητική ρητορική, ο Χακάν Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και σε ζητήματα «εθνικής ταυτότητας», όπως ανέφερε, λέγοντας ότι «το δεύτερο ζήτημα είναι η εθνική ταυτότητα. Η “Τουρκική Ένωση Ξάνθης” ιδρύθηκε το 1927 και η “Τουρκική Ένωση Νεολαίας” το 1929 στην Ελλάδα. Οι πινακίδες τους παρέμειναν μέχρι το 1985, αλλά ένας νομάρχης τις κατήργησε, λέγοντας ότι διαφαίνεται μία προσπάθεια να δημιουργηθεί μία μειονότητα εδώ που δεν υπάρχει. Δηλαδή ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει κανένας Τούρκος εκεί. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσισε κατά της Ελλάδας το 2008, αλλά δεν εφαρμόστηκε η απόφαση αυτή. Τον περασμένο Σεπτέμβριο ετοιμάστηκε ένας νόμος για το θέμα αυτό, αλλά ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων και τότε η Κυβέρνηση τον απέσυρε».
Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος αναφέρθηκε και στο ζήτημα του διορισμού Μουφτή στην Θράκη, υποστηρίζοντας ότι ούτε επ΄ αυτού εφαρμόζεται η Συνθήκη της Λωζάννης, καθώς όπως υποστήριξε «το τρίτο ζήτημα είναι η θρησκευτική ελευθερία. Μέχρι το 1985 οι μουφτήδες εκλέγονταν. Μετά είπαν “εμείς διορίζουμε το Mουφτή και αυτός είναι ο Mουφτής σου”. Εμείς όμως επιτρέψαμε την εκλογή του Πατριάρχη. Πού είναι η Συνθήκη της Λωζάννης, η Σύμβαση των Αθηνών του 1913, οι συμφωνίες για την εκπαίδευση και τα διεθνή έγγραφα; Υπάρχουν περίπου 400.000 μουσουλμάνοι στην Αθήνα, που προσεύχονται στους δρόμους», ενώ κλείνοντας την τετράδα των λόγων για τους οποίους, πάντοτε κατά την Άγκυρα, τίθεται ζήτημα επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάννης, αναφερόμενος σε «Ιδρύματα της Μειονότητας», είπε ότι «ύστερα από το πραξικόπημα του 1967 (στην Ελλάδα) έγιναν κατασχέσεις στα εν λόγω ιδρύματα και από το 2013 δεν επιτράπηκε η πραγματοποίηση εκλογών για την ανάδειξη διοικητικών συμβουλίων».
Επίθεση στην Αθήνα
«Αν δεν είχαν εφαρμοστεί πολιτικές αφομοίωσης στη Θράκη, σύμφωνα με τα στοιχεία, ο πληθυσμός θα έπρεπε να είναι 800.000. Ο πληθυσμός “μας” (σημ: όπως είπε) είναι 150.000. Η Ελλάδα λέει ότι στην Κωνσταντινούπολη έχουν μείνει 3.000, 10.000 άνθρωποι. Εντάξει, πολύ ωραία, αν κάναμε κάποιο λάθος εμείς παλαιότερα, είμαστε έτοιμοι να επανορθώσουμε. Και για να επανορθώσουμε κάνουμε το καθετί. Βγάλαμε νόμο για (μειονοτικά) ιδρύματα. Στην Ίμβρο ανοίξαμε σχολείο για 4 άτομα. Το Δημοτικό δεν έφτασε και άνοιξε Γυμνάσιο και Λύκειο. Εξασφαλίστηκε επίσης τρόπος ώστε να επιστρέψουν πίσω κάποιοι άνθρωποι», ισχυρίστηκε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος.
Όπως είπε ο Χακάν Τσαβούσογλου, συνεχίζοντας την «παραληρηματική λογική» της Άγκυρας, «όλοι ακούνε πολύ ωραία ο ένας τον άλλον. Αλλά όταν έρχεται η ώρα για κάποιο βήμα, τίποτα δεν γίνεται. Ακόμη και στις τετ α τετ συναντήσεις τα ακούνε όλοι τους πολύ ωραία. Αναφορικά με τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας, το 2012 αν θυμάμαι καλά, τον Αύγουστο, σε μία συνάντηση βγήκε και είπε ότι “για να ανοίξει η Θεολογική Σχολή εμείς κάναμε, κάναμε, κάναμε… εντάξει. Αλλά πλέον, αν θέλετε να ανοίξει η Θεολογική Σχολή, υπάρχει το ζήτημα του τζαμιού στην Αθήνα και το ζήτημα των μουφτήδων”. Το είπε ξεκάθαρα. Τώρα, εσείς να μην κάνετε ούτε ένα βήμα και να κάνουμε όλο εμείς, γίνεται; Αυτό δεν είναι σωστό!».
Μποζντάγ: Η τουρκική κυβέρνηση δεν κάνει ούτε μίλι πίσω στο Αιγαίο
«Η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το σωστό», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού στην ολομέλεια της τουρκικής βουλής.
Ο Μποζντάγ είπε ότι η κυβέρνηση ενεργεί με βάση τα συμφέροντα της Τουρκίας και δεν θα διστάσει αν χρειαστεί να βρεθεί αντιμέτωπη με όλον τον κόσμο, προσθέτοντας ότι «όταν πρόκειται για την Τουρκία, δεν λογαριάζουμε τίποτα», όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στη γειτονική χώρα, Μαρία Ζαχαράκη.
Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε σχέση με τη Συνθήκη της Λωζάννης κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, είπε ότι αποσκοπούν στην «προστασία του δικαίου της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης».
Ο Μπεκίρ Μποζντάγ τόνισε επίσης ότι «η Τουρκία, κατά τη διάρκεια της δικής μας διακυβέρνησης, δεν έχει κάνει ούτε ένα μίλι πίσω στο Αιγαίο συγκριτικά με το προηγούμενο καθεστώς».
Δείτε το βίντεο του ΑΝΤ1: