Με μηνύματα τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στην Άγκυρα, οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις Βρυξέλλες, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής και τη στήριξη που εξέφρασαν οι ευρωπαίοι ηγέτες σε Ελλάδα και Κύπρο έναντι της τουρκικής προκλητικότητας.
Ο Πρωθυπουργός αφενός έστειλε μήνυμα στον ελληνικό λαό ότι διαθέτουμε ψυχραιμία, αυτοπεποίθηση, σχέδιο αλλά και πολύ ισχυρούς συμμάχους, που στέκονται στο πλευρό μας, και αφετέρου στην Άγκυρα, ότι υπερασπιζόμαστε την ελληνική κυριαρχία με κάθε τρόπο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τα συμπεράσματα των ευρωπαίων ομολόγων του, από τους οποίους -όπως είπε- “ζήτησα και έλαβα την πλήρη στήριξη προς την Ελλάδα” σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις.
Σχετικά με τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη, είπε πως είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους ευρωπαίους ομολόγους του “γιατί για εμάς αυτό το μνημόνιο είναι παντελώς άκυρο, έως προς την ουσία του γιατί καταπατά τα αναφαίρετα δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, αλλά και ως προς την τυπική διαδικασία νομιμοποίησής του -καθώς δεν έχει την επικύρωση του λιβυκού κοινοβουλίου”. Σε άλλο σημείο, χαρακτήρισε ως “άκυρη” και “ανυπόστατη” τη συμφωνία, που “δεν παράγει έννομα αποτελέσματα”.
Στάθηκε, δε, ιδιαίτερα στην επίσκεψη του προέδρου της Βουλής της Λιβύης στην Αθήνα και στην ξεκάθαρη δήλωσή του ότι το μνημόνιο αυτό αντιβαίνει ξεκάθαρα και στα ίδια τα συμφέροντα της Λιβύης και ότι αυτό που κάνει είναι να παράγει περισσότερη αστάθεια στην περιοχή.
Απευθυνόμενος στους Έλληνες και τις Ελληνίδες, από το Καστελλόριζο έως την Κέρκυρα και από τη Γαύδο έως τον Έβρο -όπως τόνισε- ο Πρωθυπουργός έστειλε “ένα μήνυμα σιγουριάς και αυτοπεποίθησης”. “Θέλω να γνωρίζουν όλες και όλοι ότι έχουμε ψυχραιμία, έχουμε αυτοπεποίθηση, έχουμε σχέδιο όχι μόνο γιατί έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας αλλά γιατί έχουμε και πολύ ισχυρούς συμμάχους οι οποίοι θα στέκονται πάντα στο πλευρό της Ελλάδας όταν πρόκειται αυτή να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα”, υπογράμμισε.
Και είπε ξεκάθαρα, στη συνέχεια, πως η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται και ότι πρέπει για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. “Δεν παίζουμε με τις λέξεις, είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό που λέμε, υπερασπιζόμαστε την ελληνική κυριαρχία με κάθε τρόπο”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.
Όπως τόνισε, η υπεράσπιση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά και υπογράμμισε πως η Άγκυρα είναι αποκλεισμένη σε διπλωματικό επίπεδο. “Καταλαβαίνω γιατί υπάρχει εκνευρισμός από την Τουρκία, βρίσκεται αποκλεισμένη απελπιστικά σε διπλωματικό επίπεδο”, είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Δεν θα ήταν παραγωγικό να συναντηθώ τώρα με τον Ερντογάν
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να συναντηθεί σύντομα με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε αρνητικός. Όπως είπε, δεν είναι στα άμεσα σχέδιά του.
Κατέστησε σαφές ότι οι “δίαυλοι είναι ανοικτοί. Δεν σταματάμε ποτέ να συζητούμε αλλά δεν συζητάμε για τις κάμερες και τις εντυπώσεις”. Συμπλήρωσε στη συνέχεια πως “είμαι ανοιχτός να τον συναντήσω ανά πάσα στιγμή, αλλά με τον βαθμό κλιμάκωσης που υπάρχει από την Τουρκία δεν θεωρώ ότι άμεσα κάτι τέτοιο θα ήταν παραγωγικό”.
Τι αναμένει από τη συνάντηση με τον Τράμπ
Ερωτηθείς για τη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα εκπεμφθεί το ίδιο μήνυμα, που εκφράζεται από τις ΗΠΑ για τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης.
Όπως ανέφερε, στη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο θα συζητηθούν και θέματα για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Για τις δηλώσεις Μπορίσοφ: Μερικές φορές χανόμαστε στη μετάφραση
Ο Πρωθυπουργός ερωτήθηκε και για τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ.
“Για το ζήτημα των δηλώσεων του φίλου μου του Μπόικο, μερικές φορές χανόμαστε στη μετάφραση. Και εμείς επειδή μιλάει στα Βουλγάρικα. Αυτό που συγκράτησα εγώ από αυτά που είπε μέσα στο Συμβούλιο είναι ότι στήριξε ανεπιφύλακτα την Ελλάδα απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα. Δεν υπάρχει κανείς αστερίσκος ούτε καμία επιφύλαξη στο ζήτημα αυτό”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Και συνεχίζοντας, είπε: “έκανε μία γενικότερη ανάλυση και για το ζήτημα του προσφυγικού και πιστεύω ότι τα σχόλιά του αφορούσαν αυτή την ενότητα και όχι το πρώτο θέμα που συζητήσαμε”.