Υπόθεση διακίνησης μεταναστών που είχε προκαλέσει θόρυβο στην κοινή γνώμη απασχόλησε χθες το Μονομελές Εφετείο Δωδεκανήσου.
Στο εδώλιο κάθισαν 3 Τούρκοι διακινητές μεταναστών, ηλικίας 21, 22, 37 ετών που συνελήφθησαν στην θαλάσσια περιοχή Αφάντου για διακίνηση μεταναστών αλλά και για προσπάθεια εμβολισμού του σκάφους του Λιμενικού που τους καταδίωξε την 30ή Ιουνίου 2022.
Συγκατηγορούμενός τους ήταν κι ένας 24χρονος Παλαιστίνιος, που δεν είχε κριθεί προσωρινά κρατούμενος.
To δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 16 ετών και 2 μηνών στον 37χρονο και από 7 έτη και ένα μήνα στους υπόλοιπους.
Το μεσημέρι της 30ής Ιουνίου 2022 το Λιμενικό ενημερώθηκε τηλεφωνικά από πολίτη για την ύπαρξη ιστιοφόρου σκάφους, λευκού χρώματος, το οποίο αποβίβαζε μετανάστες εντός θάλασσας, οι οποίοι κολυμπώντας έφταναν στην ακτή και μετέπειτα έτρεχαν προς τον δρόμο.
Άμεσα αναχώρησαν, από ξηράς, στελέχη του γραφείου ασφαλείας καθώς και σκάφος του Λιμενικού για την εν λόγω περιοχή.
Στο σημείο έσπευσαν προς συνδρομή στελέχη της 8ης ΠΕ.ΔΙ.Λ.Σ και της ΕΛ.ΑΣ.
Περί ώρα 13:30 το σκάφος του Λιμενικού εντόπισε εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων το εν λόγω ιστιοφόρο, και πραγματοποίησαν ηχητικά σήματα, χωρίς όμως να σταματήσει, αντιθέτως ο χειριστής πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς προσπαθώντας να εμβολίσει το περιπολικό.
Κατόπιν αυτών έγινε ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα και το ιστιοφόρο ακινητοποιήθηκε περί ώρα 14:30, επί του οποίου επέβαιναν ο δεύτερος και ο τρίτος.
Κατόπιν ερευνών από ξηράς στην ευρύτερη περιοχή Αφάντου, εντοπίστηκαν πέντε μετανάστες μαζί με τον πρώτο κατηγορούμενο ο οποίος βάσει ένορκων μαρτυρικών καταθέσεων φέρεται ως ο τρίτος διακινητής.
Επιπρόσθετα, ο τέταρτος βρισκόταν στην περιοχή, εκινείτο ύποπτα και παρακολουθούσε το περιστατικό, ενώ έπειτα από αστυνομικό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι κατείχε δελτίο αιτούντος άσυλο, αμφιβόλου γνησιότητας, το οποίο κατασχέθηκε.
Η τουρκική μονταζιέρα και στην προκείμενη υπόθεση έδωσε ρεσιτάλ, συντηρώντας την ένταση στα ελληνικά νερά του Αιγαίου και εργαλειοποιώντας το μεταναστευτικό κατά πάγια τακτική για την υποβάθμιση της εικόνας της Ελλάδος στη διεθνή κοινότητα.
Τουρκικό ΜΜΕ ανέφερε τότε σε «ρεπορτάζ» του:
“Ο Τούρκος καπετάνιος στο ταχύπλοο των 5 μέτρων, το οποίο σταμάτησε η ελληνική ακτοφυλακή πυροβολώντας μεταξύ της συνοικίας Μαρμαρίς της Μούγλα και της Ρόδου, συνελήφθη. Ανακοινώθηκε ότι ο Τούρκος καπετάνιος συνελήφθη κατά την επιστροφή του στη Μαρμαρίς αφού άφησε μία γυναίκα και ένα παιδί στο νησί.
Ο 31χρονος Τούρκος καπετάνιος, ο οποίος φέρεται να γύρισε αφότου άφησε μια γυναίκα και μια κοπέλα στην παραλία Aquarium στη Ρόδο, με το ταχύπλοο 5 μέτρων του από την περιοχή Μαρμαρίς της Μούγλα, παρατήρησε την ελληνική ακτοφυλακή.
Αναφέρθηκε ότι ο καπετάνιος του ταχύπλοου, το οποίο ακολούθησαν δύο σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής, όταν δεν σταμάτησε παρά τις προειδοποιήσεις, έγινε χρήση πυρών.
Ενώ δεν έγινε γνωστό το όνομα του Τούρκου καπετάνιου, ο οποίος μεταφέρθηκε με πλοίο στο λιμάνι της Ρόδου μετά την κράτησή του, έγινε γνωστό ότι θα οδηγηθεί σήμερα στο δικαστήριο για αδικήματα λαθρεμπορίας μεταναστών και μη τήρηση της προειδοποίησης. Ανακοινώθηκε ότι κατασχέθηκε το σκάφος με τον Τούρκο καπετάνιο”.
Ως συνήγοροι υπεράσπισής τους παρέστησαν οι κ.κ. Αχιλλέας Δασκαλάκης, Δημήτρης Δημητριάδης και Μάνος Τεχνίτης.