Ξεκίνησε την Κυριακή το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων που θα διαρκέσει μέχρι και την τελευταία ημέρα του χρόνου. Η έντονη βροχόπτωση όμως απέτρεψε τους καταναλωτές να επισκεφθούν την αγορά και όσα καταστήματα άνοιξαν έκλεισαν νωρίς το μεσημέρι, αφού δεν …σταύρωσαν πελάτη.
Η αγορά, όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου, κ. Κώστας Σπανός, δεν κινείται ακόμη σε εορταστικούς ρυθμούς. «Η κίνηση στην αγορά την περασμένη Κυριακή ήταν κάτι παραπάνω από υποτονική. Προφανώς δεν βοήθησαν ιδιαίτερα οι καιρικές συνθήκες, όμως ακόμη οι καταναλωτές είναι διστακτικοί. Όταν αρχίσουν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι να λαμβάνουν επιδόματα και δώρα εκτιμούμε ότι θα αυξηθεί η εμπορική κίνηση, χωρίς ωστόσο να περιμένουμε θεαματικά πράγματα. Εκτιμούμε ότι οι καταναλωτές θα περιοριστούν στις απολύτως αναγκαίες αγορές», είπε ο κ. Σπανός.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το ισχύον εορταστικό ωράριο, τις καθημερινές (Δευτέρα έως Παρασκευή) τα μαγαζιά θα λειτουργούν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, ενώ το Σάββατο θα λειτουργούν από τις 9 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα. Τα μαγαζιά θα είναι ανοιχτά και την ερχόμενη Κυριακή 18 Δεκεμβρίου, με το ωράριο λειτουργίας από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα. Από την ερχόμενη Κυριακή κι έπειτα εκτιμάται ότι θα αυξηθούν οι ρυθμοί στην τοπική αγορά.
Αυξημένο το κόστος του εορταστικού τραπεζιού
Το «κύμα» ακρίβειας που έχει κατακλύσει την αγορά αναμένεται να επηρεάσει και το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Το …ράλι με τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας αλλά και των τροφίμων, συμπαρασύρει προς τα πάνω τις τιμές των προϊόντων στα ράφια των καταστημάτων. Βεβαίως, το καλάθι του νοικοκυριού θα περιλαμβάνει τα αναγκαία είδη για το εορταστικό τραπέζι.
Ειδικότερα, από αύριο Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου το καλάθι του νοικοκυριού θα μετατραπεί προσωρινά σε καλάθι των Χριστουγέννων και σε αυτό προστίθενται η γαλοπούλα, το μοσχάρι, το τσουρέκι ή η βασιλόπιτα και η σοκολάτα, ενώ εκτός του εορταστικού καλαθιού έμειναν τελικά – και μετά από μεγάλη συζήτηση – τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες, προκειμένου να μην προκληθούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού προς τους φούρνους και τα ζαχαροπλαστεία, που παραδοσιακά προμηθεύουν τους καταναλωτές με τα συγκεκριμένα προϊόντα κατά το διάστημα των εορτών.
Ανεξάρτητα από το χριστουγεννιάτικο καλάθι, οι κρεοπώλες της Ρόδου αποφάσισαν να συγκρατήσουν τις τιμές και να απορροφήσουν -όσο μπορούν- τις αυξήσεις, ώστε να διευκολύνουν την πελατεία τους για να μη λείψει τίποτε από το εορταστικό τραπέζι.
«Εδώ και δυόμισι μήνες οι τιμές ανεβαίνουν συνεχώς και δεν ξέρουμε που θα φτάσουν. Δεν γνωρίζουμε από τώρα ποια θα είναι η τιμή της γαλοπούλας. Θα υπάρχει μία αύξηση αλλά δεν είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε το ύψος της. Σε κάθε περίπτωση, τα ντόπια, παραδοσιακά κρεοπωλεία αποφασίσαμε να συγκρατήσουμε όσο μπορούμε τις τιμές και να διευκολύνουμε τους καταναλωτές οι οποίοι μας προτιμούν και μας εμπιστεύονται, πράγμα καθόλου εύκολο αφού τα κόστη ενέργειας έχουν εκτοξευθεί στα ύψη αυξάνοντας γενικότερα τα λειτουργικά μας έξοδα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Παραδοσιακών Κρεοπωλών Ρόδου, κ. Θανάσης Χατζηνικήτας. Είπε επίσης ότι οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών θα υπάρξουν στα αμνοερίφια χωρίς όμως να μπορεί αυτή τη στιγμή να προσδιοριστεί με ακρίβεια η τιμή τους.
Σε σύγκριση με πέρυσι, η τιμή του χοιρινού ανά κιλό παρουσιάζει αύξηση γύρω στα 1,50 ευρώ, ενώ το μοσχάρι πωλείται ακριβότερα κατά 1,80 ευρώ και ενδέχεται οι τιμές να διαφοροποιηθούν πριν τις γιορτές. «Έχουμε αρχίσει να δεχόμαστε κάποιες παραγγελίες. Η κίνηση όμως θα αυξηθεί από τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου κι έπειτα. Καλό είναι οι καταναλωτές να μην αφήσουν τις παραγγελίες τους για την τελευταία στιγμή. Εκτιμώ ότι δεν θα υπάρξουν ελλείψεις, καλό είναι όμως να μειριμνήσουν έγκαιρα οι καταναλωτές και να παραγγείλουν ό,τι χρειάζονται», είπε ο κ. Χατζηνικήτας.
Τέλος, ο κ. Χατζηνικήτας εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τη διεύθυνση εμπορίου και την κτηνιατρική υπηρεσία της Περιφέρειας σημειώνοντας ότι παρά τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες για την εύρυθμη λειτουργία των σφαγείων και την επάρκεια κρέατος στην τοπική αγορά.