Με ενθουσιασμό και ικανοποίηση υποδέχτηκαν οι τουριστικοί φορείς της Ρόδου, την απόφαση για χορήγηση βίζας στους Τούρκους επισκέπτες. Όπως εξήγησε ο γνωστός συμπολίτης μας, τουριστικός πράκτορας, κ. Μιχάλης Ροδίτης, με αυτή την απόφαση, αφενός έγινε ένα μεγάλο βήμα για να απεγκλωβιστεί ο τουρισμός από τα πολύ στενά όρια που θέτει το καθεστώς Σένγκεν, αφετέρου ο τουρισμός από την γείτονα αναμένεται να εκτοξευτεί στα 3,5 εκατομμύρια επισκέπτες (!) για τα νησιά μας, τους καλοκαιρινούς μήνες.
«Αυτή η απόφαση, είναι η πιο θετική εξέλιξη για τα νησιά μας. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Δύση έχει ασκήσει ένα άτυπο ‘εμπάργκο’ κατά της Τουρκίας με την βίζα, με αποτέλεσμα να δυσκολεύουν τις μετακινήσεις και επισκέψεις των Τούρκων πολιτών προς τα νησιά μας. Το περασμένο καλοκαίρι, σημειώθηκαν πολύ μεγάλα προβλήματα με την έκδοση βίζας, που κόστισαν στον τουρισμό των νησιών μας. Για να καταλάβουμε όλοι, η αναμονή ήταν τρεις και τέσσερις μήνες, ενώ έδιναν βίζα για τέσσερις ημέρες. Γενικότερα, θα έλεγα ότι η αντιμετώπιση ήταν πολύ αρνητική. Η νέα απόφαση που προβλέπει επτά ημέρες, από 1η Φεβρουαρίου 2024, είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει για τα συγκεκριμένα νησιά –ακόμη και σε σχέση με το 2019. Η Ρόδος αλλά και η Κως, θα βγουν πάρα πολύ κερδισμένες».
Ερωτηθείς, σχετικά με την επαρκή ή μη ύπαρξη των υποδομών στην Ρόδο που πρόκειται να δεχτεί μεγάλο όγκο τουριστών από την γείτονα, ο κ. Ροδίτης ήταν κατηγορηματικός:
«Η υφιστάμενη υποδομή είναι ανεπαρκής ενώ απαιτείται ανάλογη στελέχωση σε άτομα. Το πρόβλημα είναι εντονότερο στο νησί της Κω, όπου απαιτείται προσωπικό για να εξυπηρετηθεί ο κόσμος. Η νέα συμφωνία, προβλέπει προσλήψεις, κι ελπίζουμε να υλοποιηθεί».
Η χορήγηση της 7ήμερης βίζας προς τους Τούρκους πολίτες είναι αυστηρά για τα νησιά (Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λέρος, Κάλυμνος, Κως, Ρόδος, Σύμη και Καστελλόριζο) και όχι για άλλες περιοχές, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα να ενεργοποιείται καθ όλη την διάρκεια του έτους:
«Αυτό είναι μια σημαντική εξέλιξη για εμάς. Έχουμε ήδη ξεκινήσει (με αργό τρόπο) κάποια δρομολόγια από την Τουρκία προς τη Ρόδο, με μικρά γκρουπ 200 – 300 ατόμων, κάθε εβδομάδα. Συνεπώς, με αυτή την εξέλιξη, θα αυξηθεί η κινητικότητα και αναμένουμε πολλούς περισσότερους επιβάτες. Η τιμή δεν είναι πάρα πολύ υψηλή (ανέρχεται συνολικά στα 100 – 110 ευρώ) οπότε δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα. Ευχόμαστε όλοι να μην σημειωθούν προβλήματα κατά τη διαδικασία. Αυτή την στιγμή, το νέο αυτό σύστημα το παρακολουθεί όλη η Ευρώπη κι εκτιμούμε, ότι θα αποτελέσει εφαλτήριο για μια σειρά από αλλαγές, στο μέλλον. Δυστυχώς, η αυστηρότητα των όρων που θέτει η Σένγκεν, τελικά δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Για να καταλάβετε, το τουρκικό ταξιδιωτικό κοινό προς τα ελληνικά νησιά, είναι γύρω στις 600.000 – 650.000 άτομα και διοχετεύεται από 6 λιμάνια, τουλάχιστον δύο με τρεις φορές τον χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι μιλάμε για 3,5 εκατομμύρια επισκέπτες καθ όλη την διάρκεια της τουριστικής σεζόν (!) –τους οποίους, σχεδόν… χάσαμε φέτος, λόγω της δυσκολίας με τη βίζα. Συνεπώς, με τα νέα μέτρα, αναμένουμε αυτούς τους αριθμούς στα νησιά μας και βέβαια, θα πρέπει να είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι».
Ο κ. Ροδίτης επισήμανε ακόμη, ότι οι Τούρκοι επισκέπτες θεωρούνται πάρα πολύ καλοί πελάτες αφού, τους αρέσει να ψωνίζουν από την τοπική αγορά (ενισχύοντας την τοπική οικονομία), να επιλέγουν καλά ξενοδοχεία ή καταλύματα και βεβαίως, το καλό φαγητό.
«Είναι γεγονός ότι οι Τούρκοι πολίτες, επιλέγουν σταθερά να επισκέπτονται τα νησιά μας, είτε με ιδιωτικά κότερα, είτε με οργανωμένες εκδρομές και μάλιστα, συχνά. Το περασμένο καλοκαίρι, η βίζα, ήταν ένα τεράστιο εμπόδιο.
Επιπρόσθετα, μην ξεχνάτε ότι τόσο τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια όσο και το γιώτινγκ, κατά κύριο λόγο, στηρίζονται πλέον στην τουρκική αγορά.
Ειδικά για το γιώτινγκ, ο κ. Ροδίτης είπε ότι γνώρισε τεράστιο πλήγμα από τις κυρώσεις κατά των Ρώσων πολιτών, με δεδομένο ότι κατά κύριο λόγο, την Ελλάδα και τα νησιά, επιλέγουν οι Αμερικανοί, οι Μεξικανοί και οι Ρώσοι. Αυτό, πάντως το κομμάτι του θαλάσσιου τουρισμού, θα μπορέσει να ανακάμψει μόνον όταν αρθούν όλες οι κυρώσεις (που είναι βέβαια, σε διεθνές επίπεδο κατά της Ρωσίας).
Κλείνοντας, ο κ. Ροδίτης, ξεκαθάρισε πως από το 2024 (και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του τουρκικού τουρ οπερέιτορ Τουρσάμπ) οι Τούρκοι επισκέπτες, έρχονται στα νησιά μας τρεις φορές τον χρόνο: «Οι 600.000 – 650.000 επισκέπτες από την γείτονα, θα πολλαπλασιαστούν και βεβαίως, αν όλα πάνε καλά, τα νησιά μας, θα υποδεχτούν τουλάχιστον 3,5 εκατομμύρια επισκέπτες την επόμενη σεζόν, αφού θα μπορούν να έρχονται περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια του έτους και θα μπορούν να διαμένουν περισσότερες ημέρες (είτε για γιορτές, είτε για εκδρομές, είτε για ψώνια κ.ο.κ.» -όπως τόνισε.
Σε κάθε περίπτωση, τα δρομολόγια θα διαμορφωθούν ως ακολούθως:
-Φετιγιέ – Ρόδος (κάθε μέρα)
-Κως – Μποντρούμ (κάθε μέρα)
-Μποντούμ – Σύμη, Λέρος, Κάλυμνος (δύο φορές την εβδομάδα)