Ειδήσεις

Απορρίφθηκε η έφεση αρχιτέκτονα για το πάρκο του «Θέρμαι»

Με την υπ’ αριθμ. 4/2014 απόφαση του Εφετείου Δωδεκανήσου απορρίφθηκε η έφεση ενός αρχιτέκτονα μηχανικού κατά της δημοτικής επιχείρησης «ΡΟΔΩΝ ΑΕ» και κατά της εμισθώτριας του πάρκου του “Θέρμαι” εταιρείας «Κάλμπεργκ ΣιΒ – Χορευτής Κων/νος και Σια ΟΕ».
Ο μηχανικός διεκδικεί αποζημίωση ύψους 25.986,65 ευρώ για πραγματογνωμοσύνη που διενήργησε κατόπιν δικαστικής αποφάσεως στα πλαίσια αιτήσεως ασφαλιστικών μέτρων, για προσβολή προσωπικότητας που είχε υποβάλει ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου, διαμαρτυρόμενος για τον τρόπο αξιοποίησης του κοινόχρηστου χώρου.
Οπως έγραψε η «δ», με απόφαση που εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου διατάχθηκε η επανάληψη της συζήτησης επί της αιτήσεως ασφαλιστικών μέτρων που είχε υποβάλει ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου με την οποία επιχειρήθηκε η διακοπή όλων των εκτελούμενων εργασιών στο πάρκο με επίκληση διατάξεων του νόμου περί προσβολής προσωπικότητας.
Διατάχθηκε συγκεκριμένα η επανάληψη της συζήτησης, προκειμένου να διενεργηθεί πραγματογνωμοσύνη, από τον αρχιτέκτονα μηχανικό κ. Ελευθέριο Χατζηπέτρο του Ιωάννη, ο οποίος κλήθηκε να αποφανθεί αν έχει τηρηθεί η αρχική μελέτη, που είχε εγκριθεί από το ΣΧΟΠ κατά την από 24.4.2008, 16η συνεδρίασή του, ποιες εν τέλει κατασκευές προέβλεπε αυτή, σε τι συνίστανται οι υποδειχθείσες από τα μέλη του Συμβουλίου του ΣΧΟΠ. Ν. Δωδεκανήσου τροποποιήσεις, με τις οποίες εγκρίθηκε η μελέτη στην από 24.4.2008 16η συνεδρίαση και να περιγράψει επακριβώς τις υπάρχουσες κατασκευές (κτήρια, παγκάκια κλπ) με ακριβή αναφορά στα υλικά, στο μέγεθος και στον τρόπο κατασκευής. Από το περιεχόμενο της πραγματογνωμοσύνης επρόκειτο να κριθεί τελικώς αν υπάρχει λόγος για την επανάληψη της δίκης των ασφαλιστικών μέτρων του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου παρότι δεν δικαιολογείται πλέον το κατεπείγον από την στιγμή που οι εργασίες στο αναψυκτήριο του πάρκου του «Θέρμαι» έχουν ήδη ολοκληρωθεί και αυτό λειτουργεί.
Εν πάση περιπτώσει ο αρχιτέκτονας, που διορίστηκε ως πραγματογνώμονας, είχε ολοκληρώσει την έκθεσή του, την οποία και υπέβαλε αρμοδίως, αξιώνοντας την αποπληρωμή της εργασίας του, την οποία και κοστολόγησε στο ποσό των 25.986,65 ευρώ. Η πραγματογνωμοσύνη του ήταν επιβαρυντική για την εκμισθώτρια εταιρεία, πλην όμως μέχρι τώρα ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου δεν επανέφερε προς συζήτηση ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε υποβάλει.
Με δεδομένο ότι δεν υπήρξε εξέλιξη στην υπόθεση και κρίση της Δικαιοσύνης για το ποιος τελικώς είχε δίκιο στην ένδικη διαφορά προκειμένου ο ηττημένος να αναλάβει και τα έξοδα της δίκης με διαταγή του δικαστηρίου, ανέκυψε εν συνεχεία θέμα με την αποπληρωμή της πραγματογνωμοσύνης. Η αμοιβή του πραγματογνώμονα βαρύνει τους διαδίκους στις αστικές δίκες, προστιθέμενη στη δικαστική δαπάνη.
Ο αρχιτέκτονας ζήτησε την αμοιβή του από την «ΡΟΔΩΝ ΑΕ» και την εκμισθώτρια του πάρκου εταιρεία, οι οποίες δήλωσαν ότι δεν προτίθενται να τον πληρώσουν θεωρώντας την αμοιβή αυτή υπέρογκη, με δεδομένο ότι η μελέτη για την αξιοποίηση του πάρκου ανήλθε στο ποσό των 20.000 ευρώ. Επί του ίδιου θέματος υπήρξε και παρέμβαση του παραρτήματος του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος στη Ρόδο. Το ΤΕΕ επεσήμανε σε έγγραφό του ότι το ύψος της αμοιβής για τις πραγματογνωμοσύνες που συντάσσονται, εκτιμάται με βάση την τεχνική δυσχέρεια, το χρόνο απασχόλησης, τον όγκο των τευχών καθώς και από άλλες παραμέτρους που σχετίζονται με το συγκεκριμένο αντικείμενο και συνήθως προσυμφωνείται με τον αιτούντα την πραγματογνωμοσύνη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου