Ξεχάστε τους αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών που ξέρατε μέχρι τώρα. Από την 1η Φεβρουαρίου, για να μην ταλαιπωρηθείτε στις συναλλαγές σας με τις τράπεζες, σας είναι απαραίτητος ο ΙΒΑΝ.
Ο ΙΒΑΝ είναι ένας 16ψήφιος αριθμός, απαραίτητος για να στείλετε έμβασμα σε λογαριασμό, για να κάνετε κατάθεση, όπως και για να πιστωθούν χρήματα στον λογαριασμό σας.
Θα πρέπει λοιπόν να ζητήσετε από την τράπεζα που συνεργάζεστε να σας δώσει τον ΙΒΑΝ του λογαριασμού σας, διαφορετικά δεν θα μπορείτε να πραγματοποιήσετε τις τραπεζικές σας συναλλαγές.
Τι είναι ο ΙΒΑΝ; Είναι ο Διεθνής Αριθμός Τραπεζικού Λογαριασμού, από τα αρχικά των λέξεων International Bank Account Number και από τον Φεβρουάριο θα είναι απαραίτητος για όλες τις πληρωμές σε ευρώ, ακόμα και γι’ αυτές από και προς λογαριασμούς που τηρούνται στην ίδια τράπεζα
Και γιατί είναι απαραίτητος; Διότι έτσι προβλέπεται από τον SEPA, την υιοθέτηση δηλαδή του Ενιαίου Χώρου Πληρωμών σε Ευρώ.
Σύμφωνα με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, στην Ελλάδα, ο ΙΒΑΝ αποτελείται από 27 χαρακτήρες και έχει την ακόλουθη δομή:
• κωδικός χώρας (δύο κεφαλαία γράμματα) ψηφία ελέγχου (διψήφιος αριθμός)
• κωδικός τράπεζας (τριψήφιος αριθμός)
• κωδικός καταστήματος (τετραψήφιος αριθμός)
• αριθμός λογαριασμού πελάτη (δεκαεξαψήφιος αριθμός, όταν ο αριθμός λογαριασμού έχει λιγότερα από 16 ψηφία, συμπληρώνεται με μηδενικά στην αρχή του) π.χ. GR 51 1001005 0000001234567890.
Ο ΙΒΑΝ είναι απαραίτητος για όλους τους συναλλασσόμενους με τράπεζες, ιδιώτες, επαγγελματίες, επιχειρηματίες, αγρότες.
Eπίσης από το 2016 θα είναι απαραίτητος και ο κωδικός BIC, για την πραγματοποίηση πληρωμών, τόσο εντός Ελλάδας όσο και προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Ο BIC (Business Identifier Code) είναι ένας διεθνής τυποποιημένος κωδικός, ο οποίος προσδιορίζει μοναδικά μια τράπεζα οπουδήποτε στον κόσμο.
Μια διαφορετική ονομασία για τον BIC είναι ο SWIFT-Code. Στην Ελλάδα, όπως και παγκοσμίως, ο BIC αποτελείται από 8 ή 11 χαρακτήρες και έχει την ακόλουθη δομή:
• χαρακτηριστικό γνώρισμα τράπεζας (τέσσερα ψηφία, π.χ. Τράπεζα της Ελλάδος)
• κωδικός χώρας (δύο ψηφία, π.χ. Ελλάδα)
• κωδικός τοποθεσίας (δύο ψηφία, π.χ. Αθήνα)
• προαιρετικός κωδικός καταστήματος ή τμήματος BNGR GR ΑΑ XXX
Πού βρίσκω τους κωδικούς ΙΒΑΝ και BIC; Μόνο η τράπεζα τήρησης ενός λογαριασμού μπορεί να χορηγήσει τον σωστό Διεθνή Αριθμό Τραπεζικού Λογαριασμού (ΙΒΑΝ) και τον σχετικό κωδικό αναγνώρισης της Τράπεζας (BIC).
Αν επιχειρήσετε να δημιουργήσετε μόνοι σας τον ΙΒΑΝ του τραπεζικού σας λογαριασμού ή τους ΙΒΑΝ των δικαιούχων στους οποίους θέλετε να μεταφέρετε χρήματα, διακινδυνεύετε να δημιουργήσετε λανθασμένους ΙΒΑΝ.
Οι τράπεζες έχουν υλοποιήσει ειδικά εργαλεία μετατροπής απλών λογαριασμών σε ΙΒΑΝ στις ιστοσελίδες τους. Συγκεντρωτική, ανά τράπεζα, παρουσίαση αυτών των εργαλείων μπορείτε να αντλήσετε στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Eνωσης Τραπεζών (http://www.hba.gr).
Προκειμένου να πραγματοποιήσετε μια πληρωμή, θα βρείτε τους κωδικούς ΙΒΑΝ και BIC στα έγγραφα του δικαιούχου, όπως π.χ. στο τιμολόγιο προς εξόφληση ή στα πλήρη στοιχεία της εταιρείας που αναγράφονται στην αλληλογραφία.
Αν δεν αναφέρονται οι κωδικοί, θα πρέπει να ζητήσετε από τον δικαιούχο προς τον οποίο επιθυμείτε να πραγματοποιήσετε την πληρωμή να σας τα γνωστοποιήσει.
Αν πρόκειται να αποσταλούν χρήματα στον λογαριασμό σας, θα πρέπει αντίστοιχα να γνωστοποιήσετε τους κωδικούς ΙΒΑΝ και BIC στον πληρωτή.