«H εποχιακή γρίπη δεν αντιμετωπίζεται με πανικό και αναστάτωση αλλά με ψυχραιμία και σωστή αγωγή».
Αυτό υπογράμμισε, σε συνέντευξη τύπου χθες, ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου κ. Ηλίας Τσέρκης με αφορμή την έξαρση που παρουσιάζει η γρίπη.
Να σημειωθεί πως έως τώρα ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλος ένας μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο της Κρήτης.
«Από τις παραμονές των εορτών έχει παρατηρηθεί έξαρση της γρίπης. Περιμένουμε κορύφωση στις αρχές Φεβρουαρίου. Σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων. Η γρίπη είναι οξεία νόσος και προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα. Έχει διάρκεια δύο με τρία εικοσιτετράωρα. Προκαλεί υψηλό πυρετό και κακουχία, πονοκεφάλους και καταρροή. Σε ορισμένες κατηγορίες ασθενών όμως υπάρχουν επιπλοκές. Η καλύτερη πρόληψη είναι ο εμβολιασμός που καλύπτει σε ποσοστό 80%», δήλωσε ο κ. Ηλίας Τσέρκης και πρόσθεσε πως φέτος ο ιός της γρίπης έχει υποστεί μετάλλαξη και δεν αντιμετωπίζεται πλήρως με τον εμβολιασμό.
«Αυτός είναι ο λόγος που ορισμένοι άνθρωποι νοσούν αν και έχουν εμβολιαστεί. Πολλοί ξεπερνούν την κατάσταση χωρίς προβλήματα. Τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί υπερτερούν στην αντιμετώπιση της γρίπης. Η μετάλλαξη έγινε στον τύπο Α του ιού. Έχει παρατηρηθεί σε όλη την Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική», εξήγησε ο κ. Τσέρκης και πρόσθεσε πως τα νέα εμβόλια για την αντιμετώπιση του νέου ιού της γρίπης θα κυκλοφορήσουν το φθινόπωρο.
Ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου τόνισε πως δεν χρειάζεται να προκληθεί αναστάτωση για τη γρίπη.
«Είναι ανάγκη να υπάρχει εγρήγορση και εφησυχασμός. Χρειάζεται λήψη υγρών, αντιπυρετικών, άλλων σκευασμάτων που αντιμετωπίζουν τη γρίπη και ξεκούραση. Άτομα που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις απαγορεύεται να λαμβάνουν αποσυμφορητικά σκευάσματα. Χωρίς τις συμβουλές των ιατρών δεν θα πρέπει οι πολίτες να λαμβάνουν φάρμακα. Επίσης δεν θα πρέπει να γίνεται κατάχρηση αντιβιοτικών. Αυτά τα σκευάσματα καταπολεμούν τα μικρόβια και όχι τους ιούς. Κάνοντας κατάχρηση το μόνο που καταφέρνουμε είναι να είμαστε εκτεθειμένοι σε επιπλοκές. Επιπλέον δημιουργούνται ανθεκτικά στελέχη μικροβίων . Όταν εμφανιστεί μετά κάποια νόσος χρειάζονται προωθημένα αντιβιοτικά και μεγαλύτερη νοσηλεία στο νοσοκομείο», εξήγησε ο κ. Τσέρκης.
Σύμφωνα με τον γραμματέα του Ιατρικού Συλλόγου η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος επιτυγχάνεται με τη λήψη βιταμινών από φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
«Λόγοι ανησυχίας συντρέχουν όταν υπάρχει ταχύπνοια, δύσπνοια, κυάνωση, κακή επικοινωνία, λήθαργος και σπασμοί. Τότε χρειάζεται ιατρική επέμβαση. Οι γιατροί θα κρίνουν αν είναι αναγκαία η μεταφορά του ασθενούς στο νοσοκομείο», δήλωσε ο κ. Τσέρκης και πρόσθεσε πως επιπλοκές μπορεί να προκαλέσει η γρίπη σε άτομα που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες.
«Επιπλοκές μπορεί να προκληθούν από νοσήματα τα οποία κρατούν χαμηλά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Άτομα τα οποία είναι άνω των 65 ετών, νεφροπαθείς ή άνθρωποι που πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη, κινδυνεύουν περισσότερο, Προσοχή χρειάζεται σε υπηρεσίες με πολύ κόσμο και σε σχολεία», δήλωσε ο κ. Τσέρκης.
Προκειμένου να περιορίζεται η μετάδοση της γρίπης ο κ. Τσέρκης συνέστησε σε όσους νοσήσουν να μην μεταβαίνουν στην εργασία τους για δύο τρεις ημέρες.
«Με την ξεκούραση, τη σωστή αγωγή και τον περιορισμό στην οικία μας, προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους άλλους. Πρέπει να λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα. Είναι σημαντικό να σαπουνίζουμε τα χέρια μας τακτικά και να αποφεύγουμε να τα ακουμπάμε στο στόμα, τα μάτια και τη μύτη. Διαφορετικά διευκολύνουμε την εξάπλωση του ιού. Πρέπει να ακολουθούμε τους κανόνες υγιεινής. Άνθρωποι που δεν είναι συνεχώς στρεσαρισμένοι, σιτίζονται καλά και ζουν σε ζεστό περιβάλλον έχουν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν. Δεν χρειάζεται πανικός. Μαζί με το χειμώνα θα φύγει και ο ιός της γρίπης», δήλωσε ο κ. Τσέρκης.
Σε ερώτηση αν έγινε κάποια προετοιμασία από το νοσοκομείο για τον ιό της γρίπης, ο κ. Τσέρκης δήλωσε:
«Το νοσοκομείο Ρόδου είναι πολύ καλά προετοιμασμένο γιατί κάθε χρόνο παρουσιάζονται ιώσεις. Διαθέτει καλά εξοπλισμένη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Το 2013 σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ σε όλη τη χώρα είχαμε 362 περιστατικά και 162 θανάτους. Φέτος έχουμε 12 σοβαρά περιστατικά και έξι θανάτους μέχρι τώρα. Ο κόσμος δεν θα πρέπει όμως να ανησυχεί».
https://www.dimokratiki.gr/14-01-2015/diastasis-echi-proslavi-ke-sti-rodo-epidimia-tis-gripis-ti-lei-o-tserkis/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.