Ειδήσεις

Ποιά ποσοστά βγάζουν αυτοδυναμία

Ένα από τα μεγάλα ερωτήματα των επικείμενων εκλογών είναι εάν το κόμμα που θα προηγηθεί στις εκλογές, καταφέρει εκτός από νικητής να αποκτήσει και αυτοδυναμία.

Το παράδοξο είναι μάλιστα ότι αυτό δεν εξαρτάται ούτε από το ποσοστό που θα λάβει το πρώτο κόμμα, ούτε από την διαφορά μεταξύ των δύο βασικών μονομάχων, αλλά από τους ηττημένους της εκλογικής αναμέτρησης. Από τα κόμματα δηλαδή που δεν θα καταφέρουν να πιάσουν το εκλογικό μέτρο (3%) και θα μείνουν εκτός Βουλής.

Όσο πιο μεγάλο είναι αθροιστικά το ποσοστό τους, τόσο πέφτει ο πήχης της αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα. Αν αντίθετα τα κόμματα εκτός Κοινοβουλίου μείνουν σε χαμηλά ποσοστά, τότε το πρώτο κόμμα για να κυβερνήσει – χωρίς την σύμπραξη άλλων δυνάμεων- θα χρειαστεί να «σκαρφαλώσει» αρκετά ψηλά.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αναλυτών και με βάση τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο για κάθε 1% που πηγαίνει στα κόμματα που μένουν εκτός Κοινοβουλίου, μειώνεται κατά 0,4% το απαιτούμενο ποσοστό αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος.

Κατά τους ίδιους το μικρότερο ποσοστό αυτοδυναμίας ανέρχεται σε 40,4% ωστόσο αυτό είναι πρακτικά αδύνατο να συμβεί διότι θα έπρεπε να μην μείνει κανένα κόμμα εκτός Βουλής.

Με βάση πάντως τον υπολογισμό αυτό μπορούν να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για το μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να πετύχει το «δύο στα δύο». Και πρώτο κόμμα και αυτοδυναμία.

Αναλυτικότερα:

· Αν τα κόμματα εκτός Βουλής συγκεντρώσουν ένα ποσοστό που κυμαίνεται γύρω στο 5%, τότε η αυτοδυναμία ανέρχεται στο 38,4%.

· Αν το ίδιο ποσοστό αυξηθεί στο 6% τότε η αυτοδυναμία για το πρώτο κόμμα θα πέσει στο 38%.

· Αν το ποσοστό προσεγγίσει το 7%, τότε η αυτοδυναμία θα κυμανθεί στο 37,6%

· Στο 8% θα είναι 37,2%.

· Στο 9% θα είναι 36,8%.

· Στο 10% θα είναι 36,4%.

· Στο 11% θα είναι 36%.

· Στο 12% θα είναι 35,6%.

· Στο 13% θα είναι 35,2%.

· Στο 14% θα είναι 34,8%.

· Στο 15% θα είναι 34,4%.

Οι υπεύθυνοι των μετρήσεων κοινής γνώμης αναφέρουν, επικαλούμενοι και παλιότερα αποτελέσματα εθνικών εκλογών, ότι τα κόμματα εκτός Βουλής συγκεντρώνουν συνήθως ένα ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 5% και 6%. Ωστόσο στην επικείμενη αναμέτρηση υπάρχει ο αστάθμητος παράγοντας των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου, που μπορούν να ανατρέψουν τα δεδομένα και να στρώσουν το χαλί για να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ το στοίχημα.

Αν τα δύο κόμματα δεν καταφέρουν να περάσουν την είσοδο του Κοινοβουλίου μένοντας κοντά στην διακεκαυμένη ζώνη του εκλογικού μέτρου, τότε το συνολικό ποσοστό των πολιτικών σχηματισμών που θα έχουν την ίδια τύχη θα εκτοξευθεί, ρίχνοντας ταυτόχρονα τον πήχη αυτοδυναμίας.

Στην περίπτωση αυτή, μπορεί τα κόμματα εκτός Κοινοβουλίου να αγγίξουν ή και να ξεπεράσουν το 10% με το ΣΥΡΙΖΑ να είναι σε θέση να πετύχει αυτοδυναμία με ποσοστά που θα κυμανθούν από 35,2% έως 36,4%.

Το δικό τους ρόλο στην όλη εξίσωση αναμένεται να παίξουν η ΔΗΜΑΡ, αλλά και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που όπως όλα δείχνουν δεν θα έχουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, αλλά θα ξεπεράσουν το 1%, (κατά συνδυασμό) κάνοντας το εγχείρημα της Κουμουνδούρου λίγο πιο εύκολο.

Για την ιστορία υπενθυμίζουμε ότι στις εθνικές εκλογές του Μαίου του 2012, τα κόμματα που έμειναν εκτός Κοινοβουλίου συγκέντρωσαν το πρωτοφανές 19%. Η ΝΔ είχε κόψει πρώτη το νήμα με 18,85% και ακολουθούσε ο ΣΥΡΙΖΑ με 16,78%. Για την επίτευξη αυτοδυναμίας –με βάση το 19%- απαιτείτο ένα «ισχνό» 32,8%.

Ένα μήνα αργότερα όταν οι εκλογές επαναλήφθηκαν, το ποσοστό των κομμάτων που έμειναν χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση μειώθηκε στο 6%. Αυτό είχε ως συνέπεια να τιναχθεί στο 38% το ποσοστό της αυτοδυναμίας. Η ΝΔ είχε λάβει τότε 29,66% και ο ΣΥΡΙΖΑ 26,89%.

thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου