«Και εμείς όπως και η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι κάναμε αυτό που επέβαλαν οι κρίσιμες περιστάσεις, προχωρήσαμε σε μεταρρυθμίσεις που εγγυώνται το αύριο της χώρας», είπε κ. Σαμαράς, σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Ισπανό ομόλογό του, Μαριάνο Ραχόι και τόνισε ότι στο εξής το μεγάλο στοίχημα είναι «οι μεταρρυθμίσεις που φέρνουν ανταγωνιστικότητα».
Αναφέρθηκε στο τελευταίο τρίμηνο του 2014, οπότε η Ελλάδα και η Ισπανία εμφάνισαν τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη και σημείωσε πως η ανεργία εμφανίζει σταθερή υποχώρηση σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, «εξακολουθεί να είναι υψηλή αλλά υποχωρεί και αυτό είναι που δημιουργεί πραγματική ελπίδα».
Ο κ. Σαμαράς μίλησε για τις άριστες σχέσεις με την Ισπανία και στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, Μ. Ραχόι, ευχαρίστησε τον ισπανικό λαό για την έμπρακτη αλληλεγγύη του απέναντι στην Ελλάδα, λέγοντας χαρακτιριστικά ότι ο ελληνικός λαός αναγνωρίζει τη βοήθεια του ισπανικού λαού και θα επιστρέψει τα 26 δισ. ευρώ που δανείστηκε.
Έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και στο διακύβευμα για μία Ευρώπη με σταθερότητα και βεβαιότητα έδωσε και ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι.
«Έχω συνεργαστεί με τον κ.Σαμαρά και υπήρξα μάρτυρας της δυναμικής του και όλων των προσπαθειών που έκανε για να βγάλει τη χώρα από την κρίση (…). Είναι ένας πραγματικός leader», δήλωσε ο Ραχόι, πλέκοντας το εγκώμιο στον Αντώνη Σαμαρά.
«Ευχαριστώ για την υποστήριξη που όλη η Ελλάδα δείχνει στην Ισπανία, όπως και η Ισπανία στην Ελλάδα. Με τον Αντώνη Σαμαρά ανταλλάξαμε απόψεις για σημαντικά θέματα όπως η απάντηση της ΕΕ στους τζιχαντιστές και το ρόλο των δύο χωρών που βρίσκονται στα σύνορα της Ευρώπης. Πρέπει να προστατέψουμε τα ευρωπαϊκά σύνορα και την Ευρώπη γενικά στο γεωστρατηγικό μέρος», πρόσθεσε.
Ο κ.Ραχόι ανέφερε ότι συζητήθηκε το πλάνο Γιούνκερ, ενώ τόνισε ότι Ελλάδα και Ισπανία έχουν συμφωνήσει «στις αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε όλοι μαζί».
«Με την Ελλάδα έχουμε πολλά κοινά στον πολιτισμό και τον τρόπο ζωής. Δεν βλέπουμε μόνο ένα φίλο, αλλά μοιραζόμαστε τη Μεσόγειο και το λίκνο του δυτικού πολιτισμού. Συμμετέχουμε σε διεθνείς διοργανώσεις και συσκέψεις», σημείωσε.
Στο επίκεντρο της συνάντησης των κ.κ. Σαμαρά και Ραχόι βρέθηκαν και η μετανάστευση καθώς και η διεθνής τρομοκρατία.
ΑΠΕ-ΜΠΕ