Ειδήσεις

ΣΕΤΕ: Η αύξηση του ΦΠΑ θα κοστίσει ως 6,7 εκατ. διανυκτερεύσεις

Συνολικές απώλειες της τάξης των 14 δισ. ευρώ σε βάθος πενταετίας με παράλληλη μείωση 44.000 εως 78.000 θέσεων απασχόλησης θα είναι η επίπτωση από τον ενδεχόμενο διπλασιασμό του συντελεστή ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαμονής των ξενοδοχείων από το 6,5% στο 13% σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται σε μελέτη της Ernst & Young που παρουσίασε προ ολίγου ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέας Ανδρεάδης.

Κατά την πρώτη χρονιά εφαρμογής του μέτρου η αύξηση εσόδων από φόρους του δημοσίου υπολογίζεται στα επίπεδα των 250 εκατ. ευρώ, αλλά την ίδια στιγμή υπολογίζεται ότι θα χαθούν 4 ως 6,7 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις, ενώ οι απώλειες σε επίπεδο ΑΕΠ υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν στα 750 εκατ. ευρώ.

Στο ποσό αυτό συνυπολογίζονται τα μειωμένα έσοδα του δημοσίου από την μείωση εσόδων των τουριστικών και άλλων επιχειρήσεων, που συγκροτούν την εφοδιαστική αλυσίδα του τουρισμού, αλλά και ο χαμένος φόρος από μισθωτές υπηρεσίες εξαιτίας των θέσεων απασχόλησης που θα απολεσθούν.

Εξηγώντας την αναποτελεσματικότητα του μέτρου αναφέρθηκε χαρακτηριστικά πως το όφελος του δημοσίου από την αύξηση του ΦΠΑ θα εξανεμιστεί από τα 250 εκατ. έσοδα της πρώτης χρονιάς στα επίπεδα των 50 ως 60 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση για τα επόμενα χρόνια.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ επεσήμανε πως σε κάθε περίπτωση, η αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, φέρνει το ελληνικό τουριστικό προϊόν στη διεθνή αγορά με ένα ποσοστό ΦΠΑ της τάξης του 12% όταν την ίδια στιγμή όλες οι ανταγωνίστριες χώρες διαθέτουν το προϊόν τους με ΦΠΑ 7% ως 10%. Ιδανικά, σημείωσε, ο ΦΠΑ στο ελληνικό τουριστικό πακέτο, θα έπρεπε να κινείται στο εύρος 5% ως 8%, θέμα ωστόσο που προϋποθέτει συνολική στο καθεστώς συντελεστών ΦΠΑ, που θα ισχύουν στην ελληνική οικονομία.

Αναφερόμενος στην εξέλιξη των κρατήσεων για το 2015 με αφορμή τη συζήτηση για ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ, σημείωσε ότι στην αγορά της Αγγλίας, παρατηρήθηκε αρχικά επιβράδυνση, στη συνέχεια η κατάσταση σταθεροποιήθηκε και κινείται στα περσινά επίπεδα. Οι ενδείξεις από την βρετανική αγορά εξάλλου, εμφανίζονται θετικές, εξαιτίας και της ισχυροποίησης της στερλίνας έναντι του ευρώ. Στην δεύτερη μεγαλύτερη αγορά του ελληνικού τουρισμού, την Γερμανία, η επιβράδυνση είναι εμφανής όπως εξήγησε και εκτίμησε ότι θα κινηθεί με τους ίδιους ρυθμούς το επόμενο διάστημα. Πτώση κρατήσεων παρατηρείται την ίδια στιγμή από την αγορά της Ρωσίας για εξωγενείς λόγους όπως διευκρίνισε, σημειώνοντας πως η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει αφού ξεκινήσει το κύριο κύμα των κρατήσεων.

Στους παράγοντες που θα επηρεάσουν την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης προς τη χώρα μας την φετινή χρονιά, ο Α. Ανδρεάδης ανέφερε την επανάκαμψη στην αγορά της Αιγύπτου από την πτώση της οποίας την περασμένη χρόνια ο ελληνικός τουρισμός επωφελήθηκε κατά 300.000 ως 400.000 αφίξεις. Σημείωσε ταυτόχρονα, την ανατίμηση της τουρκικής λίρας γεγονός που εκτιμάται πως θα φέρει στη χώρα μας περισσότερους Τούρκους επισκέπτες. Τέλος η υποχώρησε του ευρώ έναντι του δολαρίου, υπολογίζεται ότι ενισχύει την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού, ο οποίος προσδοκά να προσελκύσει μεγαλύτερο αριθμό τουριστών από χώρες της Βόρειας Αμερικής (ΗΠΑ, Καναδάς) αλλά και άλλους μακρινούς προορισμούς οι οποίοι είναι συνδεδεμένοι με το δολάριο.

euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου