Ειδήσεις

Τι επιπλέον ζητούν Σόιμπλε και ΔΝΤ για το ασφαλιστικό

Το γεγονός ότι ο Thomsen γυρίζει κι αυτός στα ισχυρά ευρωπαϊκά γραφεία για να εκθέσει τις επιφυλάξεις του ΔΝΤ για το “ασφαλιστικό”, έχει βγάλει τον Schaeuble από την δύσκολη θέση να είναι αυτός ο μόνος “κακός” στην διαπραγμάτευση της αξιολόγησης.
Στο πνεύμα αυτό σχολιάζεται στις Βρυξέλλες τα τελευταία 24ωρα, η ενεργή παρουσία του επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη.
Η εκτίμηση που διαχέει ο Thomsen – και η οποία σιωπηρά υποστηρίζεται από τον Schaeuble – είναι ότι το ελληνικό σχέδιο για το ασφαλιστικό στηρίζεται σε προϋποθέσεις για την συνολική πορεία της οικονομίας οι οποίες αφ’ ενός δεν διασφαλίζουν τα προβλεπόμενα πρωτογενή πλεονάσματα και αφ’ ετέρου δεν καλύπτουν τις ανάγκες τους συστήματος για μετά το 2018.
Πληροφορίες που δεν έχουν προς το παρόν διασταυρωθεί, αλλά προέρχονται από αξιόπιστες πηγές, αναφέρουν ότι το ΔΝΤ διατυπώνει απαιτήσεις για αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Η θέση του ΔΝΤ είναι ότι η συζήτηση για το χρέος πρέπει να ακολουθήσει εκείνη για το ασφαλιστικό καθώς η δυναμική των απαιτήσεων του ασφαλιστικού συστήματος την επόμενη δεκαετία μπορεί να εκτροχιάσει οποιαδήποτε συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους αν δεν είναι εξ αρχής διασφαλισμένη η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.
Και εκεί ακριβώς είναι ο “κόμπος στο χτένι” καθώς τα δημοσιονομικά κενά που “βλέπει” το ΔΝΤ στον προϋπολογισμό του 2016 και στις εκτιμήσεις για τα επόμενα χρόνια δεν είναι συμβατά με τα πρωτογενή πλεονάσματα που το Ταμείο θεωρεί ως απολύτως απαραίτητα για την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού.
Αυτό άλλωστε εννοούν και ορισμένοι κοινοτικοί αξιωματούχοι που χαρακτηρίζουν το σχέδιο της Κυβέρνησης “φιλόδοξο”.
Ο Γερμανός Υπ. Οικονομικών Schaeuble υιοθετεί τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ και για τον λόγο αυτό άλλωστε δεν δέχεται την παραμικρή συζήτηση για το ενδεχόμενο αποχώρησής του.
Ο Ευκ. Τσακαλώτος όπως αναφέρουν διπλωματικοί κύκλοι στο Βερολίνο έχει πλέον πλήρη αντίληψη για τις προθέσεις του Γερμανού ομολόγου του …
Η άλλη πλευρά
Η εικόνα όμως της συνολικής κατάστασης δεν έχει μόνο αυτή την διάσταση. Διπλωματικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες αναφέρουν οτι το γεγονός ότι η Ελλάδα που βρίσκεται σε αυτό το εξαιρετικά κρίσιμο σημείο όσο αφορά την πορεία του προγράμματος (με την αξιολόγηση να ανοίγει τώρα), “συμβαίνει να είναι η ίδια χώρα που βρίσκεται στην αιχμή του προβλήματος των μεγάλων προσφυγικών ροών”.
Και αυτό περιπλέκει τις συνθήκες μέσα στις οποίες θα γίνει η αξιολόγηση καθώς υπάρχουν ολοένα και περισσότερο διαφορετικές εκτιμήσεις στην Ευρώπη όσο αφορά το πως θα υπάρξει διέξοδος στο πρόβλημα αυτό.
Αυτό ήδη έχει αρχίσει να αποτυπώνεται σε σοβαρές αλλαγές στην εσωτερική πολιτική χωρών όπως η Γερμανία, κ.λ.π.
Όπως εξηγούσε χθες βράδυ στο Capital.gr υψηλόβαθμος κοινοτικός παράγοντας το εξόχως σημαντικό στοιχείο εδώ είναι οτι “το χρονοδιάγραμμα στο οποίο θα πρέπει να διενεργηθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος συμπίπτει” με το χρονοδιάγραμμα στο οποίο “θα πρέπει να αξιολογηθεί και το υπάρχον πρόγραμμα διαχείρισης του προσφυγικού προβλήματος”.
Και αυτό δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα συγκυρίας με ερωτηματικά στα οποία δεν υπάρχουν προς το παρόν κοινά αποδεκτές εκτιμήσεις.
Και τα δύο αυτά ζητήματα τέμνονται έτσι κι αλλιώς στην Ελλάδα !
Επισημαίνεται δε – από διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες – οτι τα πράγματα μπορεί να αποκτήσουν νέες διαστάσεις μετά την άνοιξη.
Σε ερώτηση πάντως του Capital.gr αν αυτό θα μπορούσε να ευνοήσει την ελληνική πλευρά στο σκέλος της διαπραγμάτευσης του προγράμματος το σχόλιο/εκτίμηση ήταν ότι “αυτό θα εξαρτηθεί λιγότερο από τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης και περισσότερο από την κατεύθυνση που θα επιχειρήσει να δώσει στην συζήτηση ο Schaeuble…”.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου