Γράφει ο
Εμμανουήλ Μοράρης
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Σοκολάτα λατρεμένη γλυκιά τροφή, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι για μεγάλους και μικρούς.
Δεν είναι καινούργια «μόδα», καθώς πρωτοχρησιμοποιήθηκε από τους Μάγια στην Κεντρική Αμερική το 2000 π.Χ., ως αφέψημα, αναμεμιγμένο με μπαχαρικά ή κρασί.
Καλό είναι να ξέρουμε μερικές συμβουλές για την Σοκολάτα
• Όσο πιο «μαύρη» η σοκολάτα, τόσο περισσότερο κακάο περιέχει, άρα και περισσότερα αντιοξειδωτικά και τόσο πιο πολλά υγιή για την καρδιά φλαβονοειδή περιέχει.
• Όσο λιγότερη ζάχαρη και λιπαρά περιέχει η σοκολάτα τόσο το καλύτερο για την υγεία.
• Προτιμήστε σοκολάτες με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς.
• Για να καλύψετε την ανάγκη σας για σοκολάτα μπορείτε να δοκιμάσετε φρούτα με επικάλυψη μαύρης σοκολάτας, όπως είναι οι σταφίδες, το πορτοκάλι ή τα δαμάσκηνα.
• Εάν δεν μπορείτε να αντισταθείτε στη σοκολάτα συμφωνείστε με τον εαυτό σας πόση μπορείτε να φάτε, αλλά και πότε μέσα στην ημέρα. Ενδεικτικά 1 μερίδα σοκολάτας είναι 25 γραμμάρια και αντιστοιχεί σε 150 θερμίδες κατά μέσο όρο.
• Ορισμένες μελέτες δείχνουν πως η κατανάλωση μικρής ποσότητας γλυκού τις πρωινές ώρες οδηγεί σε μειωμένη πρόσληψη θερμίδων το υπόλοιπο της ημέρας. Μήπως να καταναλώνετε τη «δόση» της σοκολάτας σας με το πρωινό ή τον πρωινό καφέ;
• Εάν έχετε ανάγκη να φάτε λίγη σοκολάτα τότε περιορίστε την ποσότητα αυτής. Μην στερηθείτε τη σοκολάτα και ξεσπάσετε σε άλλους πειρασμούς, όπως τα αλμυρά σνακ.
Κάθε φορά, λοιπόν, που δεν μπορούμε να αντισταθούμε σε αυτόν τον γλυκό πειρασμό, θα πρέπει να επιλέγουμε τη σοκολάτα που είναι πιο υγιεινή, αλλά και πιο θρεπτική.