“Μην αργήσετε”. Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε προς τους επενδυτές ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο δείπνο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε τέλος στη σεναριολογία περί πρόωρων εκλογών, διαμηνύοντας ότι οι κάλπες θα στηθούν με το τέλος του τετραετούς κύκλου αυτής της κυβέρνησης, ενώ έθεσε ως κεντρική προτεραιότητα τη μείωση της φορολόγησης της μισθωτής εργασίας.
“Οι μεγάλες ευκαιρίες παρουσιάζονται στην αρχή ενός μεγάλου κύκλου ανάπτυξης και αυτό είναι το μήνυμα που στέλνω. Η Ελλάδα είναι μία χώρα που έχει μία σειρά από συγκριτικά πλεονεκτήματα. Έχει πολιτική σταθερότητα και προβλέψιμο εκλογικό χρόνο για τα επόμενα τριάμισι χρόνια. Οι εκλογές θα γίνουν το 2023 και η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει κάθε ημέρα, προκειμένου να παράξει ουσιαστικό και μετρήσιμο έργο. Η κυβέρνηση μπορεί να κάνει αλλαγές προς όφελος της πραγματικής οικονομίας. Ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος θα κατευθυνθεί στη μείωση της φορολογίας της εργασίας. Πρέπει να ελαφρύνουμε την επιβάρυνση στα μεσαία και στα υψηλά εισοδήματα γιατί αν δεν το κάνουμε αυτό θα υπονομεύουμε την ίδια την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Το 2020 θα κάνουμε το μεγάλο επενδυτικό άλμα στη χώρα. Θα δημιουργούνται θέσεις εργασίας, με μεγάλη ταχύτητα. Η ανεργία πέφτει. Υπάρχει μία τεράστια ασυμμετρία μεταξύ της ζήτησης της αγοράς εργασίας ως προς τις δεξιότητες που αναζητά και της προσφοράς της αγοράς εργασίας ως προς τη δυνατότητα του εργατικού δυναμικού να προσαρμοστεί σε αυτό το οποίο ζητεί η επιχειρηματική κοινότητα. Αποτελεί κεντρική πρόκληση αυτής της κυβέρνησης αυτό το χάσμα να το γεφυρώσουμε το συντομότερο δυνατό”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
“Η φορολόγηση της μισθωτής εργασίας σε συνδυασμό με τις ασφαλιστικές εισφορές είναι εξοντωτική και αυτό δε μπορούμε να το ανεχτούμε άλλο. Η μείωση της φορολόγησης της μισθωτής εργασίας είναι άμεση προτεραιότητα. Σε συνδυασμό με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα διορθώσει πολλές από τις μεγάλες στρεβλώσεις του νόμου Κατρούγκαλου. Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στο κοινοβούλιο τον επόμενο μήνα”, σημείωσε.
Η χώρα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγες ώρες μετά τα άκρως θετικά σχόλια του Αμερικανού πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, για την επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες, χαρακτήρισε τις εκεί επαφές ως απόλυτα πετυχημένες.
“Ήταν μία επίσκεψη που έλαβε χώρα σε μία δύσκολη και παράξενη χρονική συγκυρία. Πιστεύω ότι συνολικά η επίσκεψη αυτή επαναβεβαίωσε το γεγονός ότι για τις Ηνωμένες Πολιτείες η Ελλάδα είναι ένας σταθερός, αξιόπιστος σύμμαχος σε μία εξαιρετικά ταραγμένη περιοχή. Ακριβώς αυτή είναι η έννοια μιας στρατηγικής συμμαχίας. Να είσαι σταθερός και να είσαι αξιόπιστος. Ήμουν απολύτως ξεκάθαρος με τον ίδιο τον πρόεδρο Τραμπ σχετικά με τις κόκκινες γραμμές της ελληνικής κυβέρνησης. Η χώρα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με όποιο τρόπο κρίνει ότι είναι ο πιο πρόσφορος. Δεν είμαστε εμείς εκείνοι που επιδιώκουμε την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα επιδιώξουμε να λύσουμε τις διαφορές μας με την Τουρκία με τρόπο ειρηνικό και για αυτό κρατάμε ανοιχτό το κανάλι του διαλόγου με την Άγκυρα, επιδιώκοντας μέσα από αυτές τις συζητήσεις να μειώσουμε το συνολικό επίπεδο της έντασης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες τοποθετήθηκαν ξεκάθαρα και μέσω του υπουργού Εξωτερικών, λέγοντας ότι στηρίζουν όλες τις πρωτοβουλίες που θα δρομολογήσουν την επίλυση των ζητημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο με έναν τρόπο ειρηνικό”, τόνισε.
Παράλληλα, σημείωσε ότι Κογκρέσο και Γερουσία έχουν μία διακομματική αντίληψη για τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας. “Γνωρίζω την Ουάσιγκτον πολλά χρόνια. Παρακολουθώ από πολύ κοντά το οικοσύστημα της αμερικανικής πρωτεύουσας και ουδέποτε θυμάμαι το κλίμα να είναι τόσο θετικό για την Ελλάδα. Αυτό πρέπει να το κεφαλαιοποιήσουμε σε όλα τα επίπεδα”, ανέφερε.
“Η επίσκεψη δεν περιορίστηκε μόνο στη γεωπολιτική της διάσταση. Είχαμε εκτενέστατες συζητήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, με πολύ θετικά σχόλια και από τον πρόεδρο Τραμπ. Είναι μία ψήφος εμπιστοσύνης στην προσπάθεια που καταβάλλουμε και ένα κάλεσμα στις αμερικανικές εταιρείες και στους επενδυτές να δουν με άλλο μάτι τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην πατρίδα μας”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, επεσήμανε:
– Στις μειώσεις των φόρων ένα κομμάτι της μεσαίας τάξης δεν έχει δει ακόμα τα οφέλη που πρέπει να δει. Και, όμως, όταν μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ, τον μειώσαμε για όλους. Και αυτό δημιουργεί συνολικά μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα. Μεσαία τάξη είναι και ο επιχειρηματίας που θα ευνοηθεί από τη μείωση του φόρου στα μερίσματα. Οι επόμενες μειώσεις φόρων θα αφορούν στην εισφορά αλληλεγγύης και σε παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα. Σταδιακά και λελογισμένα και χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα να μπορούμε να κάνουμε παρεμβάσεις και σε αυτό το επίπεδο, οι οποίες θα γίνουν άμεσα αισθητές από αυτό που αποκαλούμε συνολικά μεσαία τάξη.
– Στον τομέα της ασφάλειας έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Είναι ένα ζήτημα που αφορά όλους τους Έλληνες. Οι πολίτες απαιτούν από το κράτος να αισθάνονται ασφαλείς οι ίδιοι, η οικογένειά τους και η περιουσία τους. Και σε αυτό δεν είμαι διατεθειμένος να κάνω καμία υποχώρηση και καμία έκπτωση. Ο νόμος θα εφαρμόζεται παντού και για όλους. Όποιες αντιδράσεις και αν υπάρχουν θα ξεπεραστούν γιατί αυτό είναι το σωστό. Και γιατί η ελληνική κοινωνία έχει δεχθεί ότι είναι μία αρχή που δεν έχει ιδεολογικό χρώμα.
– Η νέα σελίδα που θα χαράξουμε όλοι μαζί για την πατρίδα μας να έχει πλήρως αφομοιώσει τα διδάγματα της κρίσης. Η ανάπτυξη πρέπει να έχει τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά και σε καμία περίπτωση να μην επαναλάβουμε τα λάθη που οδήγησαν τη χώρα σε μία δεκαετή κρίση που μόλις τώρα αφήνουμε πίσω μας.
– Η χώρα βγαίνει όρθια από μία δεκαετία κρίση, έχοντας μάθει από τα λάθη μας. Βγαίνει έχοντας στην ουσία τις προοπτικές να πάμε πολύ καλύτερα μπροστά μας. Η χώρα είναι μία κανονική χώρα ευρωπαϊκή που προσφέρει πολλές ευκαιρίες. Το δικό μου όραμα για τη χώρα είναι ένα όραμα μιας επανάστασης που δεν γίνεται μόνο από πάνω προς τα κάτω αλλά και από κάτω προς τα πάνω, ώστε ο καθένας να γίνει λίγο καλύτερος σε αυτό που ο ίδιος κάνει. Όσον αφορά στο τρίπτυχο για τη χώρα είναι πιο γρήγορα πιο ψηλά πιο δυνατά.
Του Δημήτρη Γκάτσιου