Η επιμονή της Τουρκίας στις ακραίες και επικίνδυνες προκλήσεις το τελευταίο διάστημα – είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο την Παρασκευή σημειώθηκαν 18 υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών στο Καστελλόριζο και συνολικά 40 παραβιάσεις – έχει θέσει σε αυξημένη επαγρύπνηση τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Από τη στιγμή που η Αγκυρα, ειδικά μετά την υπογραφή των «μνημονίων» με τη Λιβύη, όχι μόνο δεν δείχνει διάθεση για αποκλιμάκωση της έντασης, αλλά συνεχίζει την έξαρση της επιθετικής ρητορικής, οι επιτελείς του ελληνικού Πενταγώνου θεωρούν επιβεβλημένο τα επίπεδα ετοιμότητας και στους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων να αυξηθούν κι άλλο, εστιάζοντας στον άξονα μεταξύ Κρήτης και Καστελλορίζου.
Κάθε κίνηση του τουρκικού στρατού παρακολουθείται έτσι κι αλλιώς από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις με όλα τα σύγχρονα μέσα, όμως το τελευταίο δίμηνο αυτό γίνεται με μεγαλύτερη ένταση.
Επιπλέον, μεγάλος βάρος έχει δοθεί για αυξημένη επιτήρηση της περιοχής ανάμεσα σε Καστελλόριζο, Ρόδο, Κρήτη. Η Αγκυρα, όπως προκύπτει και από το σύμφωνο με την Τρίπολη για την «τουρκολιβυκή ΑΟΖ», έχει στοχοποιήσει αυτή τη θαλάσσια ζώνη και γι’ αυτό έχει κριθεί σκόπιμο η συγκεκριμένη περιοχή να παρακολουθείται στενά. Ανεξαρτήτως της κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας το Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει πλοία που περιπολούν παγίως πέριξ του νησιωτικού συμπλέγματος. Τώρα όμως η επαγρύπνηση της ευρύτερης περιοχής απ’ όλα τα πλοία επιφανείας – και όχι μόνο – είναι συνεχείς, με στόχο να αποτραπεί μια τουρκική πρόκληση είτε από ερευνητικό είτε από πολεμικό σκάφος.
Ο στρατός ξηράς
Σε ανάλογους ρυθμούς κινείται όμως, σύμφωνα με τις πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», και ο Στρατός Ξηράς. Οι επιτελείς του προχωρούν μάλιστα σε παρεμβάσεις περαιτέρω θωράκισης κάποιων ακριτικών περιοχών, υπό άκρα μυστικότητα. Σε όλους του σχεδιασμούς του Γενικού Επιτελείου Στρατού περιλαμβάνεται πάντα το Καστελλόριζο.
Η εντολή που έχει δοθεί από τον αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Γεώργιο Καμπά είναι η αποτρεπτική ικανότητα του Στρατού στην περιοχή να ενισχυθεί με τη συχνή διεξαγωγή ασκήσεων σε όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα Μεγίστης (δηλαδή και σε Ρω και Στρογγύλη). Το τελευταίο διάστημα δε, οι συχνές βολές και ασκήσεις στο Καστελλόριζο προκαλούν εκνευρισμό στην Τουρκία. Αυτό συνέβη και την Παρασκευή. Ο αρχηγός ΓΕΣ επισκέφτηκε το Καστελλόριζο και τα επιτηρητικά φυλάκια σε Στρογγύλη και Ρω και παρακολούθησε την εξέλιξη ασκήσεων επιχειρησιακής ετοιμότητας. Ακολούθησε ένα μπαράζ υπερπτήσεων από τουρκικά μαχητικά στο Καστελλόριζο, τη Ρω και τη Στρογγύλη. Συγκεκριμένα οι Τούρκοι πέταξαν συνολικά 18 φορές πάνω από το νησιωτικό σύμπλεγμα. Μάλιστα, 16 υπερπτήσεις έγιναν σε διάστημα 19 λεπτών, το απόγευμα της Παρασκευής.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Μέσα σε αυτό το σκηνικό, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να καταβάλλουν διπλωματικές προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όμως δεν κάνει λόγο για ανάληψη κάποιας ιδιαίτερης πρωτοβουλίας μεσολάβησης.
Στην ίδια δήλωση το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει πως οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν τα κράτη να λύνουν τις διαφορές τους ειρηνικά, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και καλούν «όλα τα μέρη να απέχουν από όλες τις δράσεις που διακινδυνεύουν ενίσχυση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο». Σύμφωνα δε με πληροφορίες, το ταξίδι του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Πάλμερ τον επόμενο μήνα στην Τουρκία ήταν προγραμματισμένο και εντάσσεται στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας αποκλιμάκωσης της έντασης.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση εντείνει τις προσπάθειες για να αναδειχθούν περαιτέρω οι παρανομίες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ήδη τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας συντονίζουν τις κινήσεις τους με τους συμμάχους της Ελλάδας στην περιοχή. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντάται σήμερα στην Αθήνα με τον κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, ενώ ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος πραγματοποιεί από σήμερα επίσκεψη στο Ισραήλ, όπου θα έχει επαφές με τον ομόλογό του στο πλαίσιο εμβάθυνσης της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ που πιστοποιείται και από τη συχνή συνεκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών. Στην τελική ευθεία είναι εξάλλου η απόκτηση (με leasing) δύο ισραηλινών UAVs τύπου Heron.