Σε ενημέρωση “εφ’ όλης της ύλης” προέβη χτες στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου για το νέο έτος, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Πρωτογενούς Τομέα και νέος πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης.
Ξεκινώντας την ενημέρωσή του, αναφέρθηκε στη διαδικασία της 3ης Πρόσκλησης Νέων Αγροτών που είναι σε εξέλιξη: «Οι προθεσμίες των αιτήσεων έληξαν στις 28 Δεκεμβρίου 2021 ενώ, κατατέθηκαν στην Περιφέρειά μας 240 αιτήσεις. Με έναν πρώτο υπολογισμό, είμαστε ευχαριστημένοι καθώς οι πόροι που μας έχουν εκχωρηθεί επαρκούν. Αναλυτικά τα στοιχεία θα δοθούν σύντομα στη δημοσιότητα.
Αυτό το διάστημα, βρισκόμαστε σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΟΠΕΚΕΠΕ σχετικά με τις πολύ μεγάλες αυξήσεις που παρουσιάζονται στο κόστος των αγροτικών εφοδίων και των ζωοτροφών, προκειμένου να υποβάλουμε αίτημα στο πρόγραμμα ‘Horizon Communities’ προκειμένου να δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα στην οποία, αφενός θα συμμετέχουν οι κτηνοτρόφοι, οι παραγωγοί κ.λπ. ώστε να υπάρχει μια σχετική οργάνωση ανά νησί, νομό και περιφέρεια αφετέρου, θα υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται ομαδικές παραγγελίες για καλύτερες τιμές. Το θέμα με τα κόστη και τις τιμές, μας προβληματίζει όλους και κυρίως τον Πρωτογενή Τομέα».
Το πρόγραμμα αυτό έχει να κάνει με επιδότηση της ΠΝΑι και σε πρώτη φάση αφορά στις ζωοτροφές.
Ο κ. Ζαννετίδης ανακοίνωσε πως η ΠΝΑι θα συμμετέχει σε δύο εκθέσεις μέσα στον Φεβρουάριο –η μία στις 14 του μήνα στο ξενοδοχείο Akti Imperial στη Ρόδο με έκθεση λαϊκής τέχνης και δώρων όπου θα μπορούν να συμμετέχουν και παραγωγοί τροφίμων και ποτών από νησιά και η άλλη, στις 18 Φεβρουαρίου στην Αθήνα η γνωστή Expotrof όπου υπάρχουν 19 συμμετοχές είτε διαδικτυακά είτε με φυσική παρουσία. «Η ΠΝΑι θα συνεχίζει να στηρίζει τους παραγωγούς μας και να προβάλλει τα προϊόντα, όπως κάθε χρόνο», ανέφερε.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την μελέτη για τα ελάφια, ο εντεταλμένος Πρωτογενούς Τομέα ήταν κατηγορηματικός: «Είναι το κυριότερο θέμα που απασχολεί τους αγρότες της Ρόδου. Δυστυχώς δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο ακόμη, αφού βρισκόμαστε σε αναμονή των αποφάσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος. Μετά την απάντηση του υπουργού κ. Αμυρά ότι δεν μπορεί να αποζημιώσει τους παραγωγούς που έχουν υποστεί ζημιές, καταβάλλουμε προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης πριν ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη. Δυστυχώς, αυτό το ζήτημα υπερβαίνει τις αρμοδιότητές μας. Οι αγρότες προβληματίζονται σοβαρά για τις επόμενες κινήσεις τους υπό αυτές τις συνθήκες…».
Σε ερώτηση σχετικά με την ελαιοκομική περίοδο, ο κ. Ζαννετίδης δήλωσε ότι είναι ακόμη σε εξέλιξη –χωρίς να υπάρχουν αναλυτικά συγκεντρωτικά στοιχεία. Εξέφρασε πάντως τη βεβαιότητα ότι θα είναι πολύ καλύτερα τα αποτελέσματα τόσο σε ποσότητες όσο και σε ποιότητα, την ώρα που υπάρχουν και ικανοποιητικές βροχοπτώσεις.
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει εάν η ΠΝΑι σκοπεύει να αξιοποιήσει όλο το κεφάλαιο της ‘Γαστρονομίας’ που είχε διαχειριστεί στα προηγούμενα χρόνια (ως Γαστρονομική Πρωτεύουσα της Ευρώπης κ.λπ.) και στο άμεσο μέλλον, ο εντεταλμένος δήλωσε: «Τα σχέδια δεν έχουν σταματήσει. Είμαστε σε συνεχή συνεργασία με την Ε.Ε. συμμετέχοντας σε δράσεις, όπως το Young European Chef και θα προχωρήσουμε και στα επόμενα βήματα. Για εμάς, η Γαστρονομία, είναι ένα κεφάλαιο που το έχουμε κατακτήσει και θα το συνεχίσουμε…».