Ο κ. Σπύρος Ματθ. Αποστόλου ορίστηκε πρόσφατα, Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου. Είναι Πολιτικός Μηχανικός Α.Π.Θ. – Επιχειρηματίας. Υποψήφιος Διδάκτορας του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Α.Π.Θ. με αντικείμενο την Περιβαλλοντική Μηχανική και Ενέργεια.
Διετέλεσε από το 2019 έως 2023 Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Μυκόνου και ακολούθως, από το 2019 έως το 2021 Τακτικό μέλος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Μυκόνουκαι από το 2022 έως το 2023, Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Χωροταξικού Σχεδιασμού στο πλαίσιο του νέου Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Νήσου Μυκόνου.
Όπως αναφέρει στην σημερινή συνέντευξη στην ‘δημοκρατική’: «Δίνουμε και θα δίνουμε όλες τις μάχες. Με ειλικρίνεια και σθένος ενώπιον της ευθύνης» και συμπληρώνει:
«Είναι εξέχον το συναίσθημα για έναν άνθρωπο να συμμετάσχει ως Περιφερειακός σύμβουλος εκπροσωπώντας την ιδιαίτερη πατρίδα του στην πηγή των αποφάσεων που αφορούν αυτό τον ανεπανάληπτο τόπο που ονομάζεται Νότιο Αιγαίο. Να το κάνει όμως, και το τονίζω αυτό, με περιφερειακή συνείδηση».
• Κύριε Αποστόλου, είστε περιφερειακός σύμβουλος της πλειοψηφίας από την ΠΕ Μυκόνου. Θα ήθελα να μας μιλήσετε για την νέα θητεία (την 3η κατά σειρά) της περιφερειακής αρχής του κ. Γιώργου Χατζημάρκου και ποιες είναι οι προσδοκίες των νησιωτών, κατά την εκτίμησή σας;
Κυρία Ντόκου, είναι γεγονός ότι δεν συναντούμε συχνά – και όσον αφορά ιδιαίτερα την αυτοδιοίκηση – επανεκλογή για τρίτη συνεχόμενη θητεία και μάλιστα, με διευρυμένα εκλογικά ποσοστά. Το 66,32% που συγκέντρωσε η παράταξή μας «Μπροστά το Νότιο Αιγαίο» υπό την ηγεσία του Περιφερειάρχη μας, κ. Γιώργου Χατζημάρκου, αποτελεί αναμφίβολα μία πολύ μεγάλη επιτυχία. Παρόλα αυτά, όταν μιλάμε για Πολιτική, το νούμερο δεν είναι απλά ένας αριθμός. Είναι πάνω απ’ όλα, η ανάγνωση και η αντίληψη της κοινωνίας πάνω στο παραγόμενο έργο, στις τομές και στην αξιοπιστία των αιρετών απέναντι στους πολίτες. Αξιοπιστία που συνίσταται από την καθημερινή παρουσία τους δίπλα στα προβλήματα και από την αίσθηση του καθήκοντος να προσφέρουμε λύσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο θα μου επιτρέψετε μία προσωπική παρατήρηση. Οι νησιώτες είναι άνθρωποι που δεν σαγηνεύονται από λόγια. Είναι άνθρωποι πρωτοπόροι, καινοτόμοι, άνθρωποι που γνωρίζουν τι σημαίνει το να «στίβεις την πέτρα». Επιβίωσαν σε πολύ δύσκολες συνθήκες διαχρονικά και έμαθαν να μετατρέπουν την κακουχία σε ευκαιρία. Σήμερα αντιπροσωπεύουν την Ελλάδα της δημιουργικότητας, της παραγωγικότητας, της εξέλιξης. Την Ελλάδα που κοιτάει μπροστά με αισιοδοξία και που ανεπιστρεπτί έχει αφήσει τη μιζέρια στο παρελθόν. Και αυτό είναι που προσδοκούν από τους αιρετούς τους, μετ’ επιτάσεως. Η νέα θητεία, η εποχή του «Νέου Νότιου Αιγαίου», όπως χαρακτηριστικά την έχει αποκαλέσει ο Περιφερειάρχης μας, δεν μπορεί να αποκλίνει ούτε κατ’ ελάχιστον από αυτό το πλαίσιο.
• Το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, έχει ανανέωση προσώπων σε μεγάλο αριθμό. Είναι ένα ενθαρρυντικό στοιχείο αυτό, κατά την άποψή σας;
Πιστεύω πως η Διοίκηση πρέπει να παρακολουθεί και να ακολουθεί την εξέλιξη των γενεών και των προσδοκιών της κοινωνίας. Νέοι άνθρωποι ή αν θέλετε, άνθρωποι με μικρή διαδρομή ή και καθόλου προγενέστερη ενασχόληση με τα κοινά, που είναι όμως επιστήμονες, επαγγελματίες, που έχουν διαδρομή στην κοινωνία των ενεργών πολιτών, στην πραγματική αγορά και την τοπική οικονομία παράγοντας έργο, κομίζουν νέες ιδέες, ανοίγουν καινούργια παράθυρα ώστε να βλέπουμε καλύτερα τον κόσμο τον οποίο υπηρετούμε. Οι άνθρωποι αυτοί συντονίζουν τις πολιτικές αποφάσεις με το πνεύμα της εποχής από το οποίο προέρχονται. Πρέπει παράλληλα όμως, αναφερόμενος τουλάχιστον στο δικό μας παρόν, να έχουν μία πολύ σημαντική ικανότητα. Και αυτή είναι η ικανότητα του να μαθαίνουν ταχύτατα, από την εμπειρία και την γνώση των αρχαιότερων συναδέλφων πάνω στα θέματα και τους τρόπους αντιμετώπισης που έχουν εφαρμοστεί έως σήμερα. Ο σεβασμός και η στενή συνεργασία με όσους έχουν υπηρετήσει και συνεχίζουν να υπηρετούν είναι θεμελιώδους σημασίας. Οπότε ναι, είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός πως υπάρχει πολύ σημαντική ανανέωση.
Ξεκάθαρο δείγμα της αντικατοπτρίζεται και στο Προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου. Η εμπιστοσύνη του Περιφερειάρχη στο πρόσωπό μου, ήδη από την πρώτη μας συνεργασία, αποδεικνύει πλήρως τη θέλησή του οι νέοι να λαμβάνουν τις αναλογούσες ευκαιρίες τους για να παράξουν έργο. Από μεριάς μου, αυτήν του την εμπιστοσύνη σκοπεύω να δικαιώσω στο απόλυτο.
Υπογραμμίζω όμως, πως η ανανέωση από μόνη της δεν αρκεί για να αντιμετωπίσει κανείς, ένα κόσμο όπου οι κρίσεις αποτελούν την νέα κανονικότητα. Απαιτείται από το ανθρώπινο δυναμικό να προσαρμόζεται, να γίνεται συνεχώς καλύτερο, αποδοτικότερο και να δρα ως ομάδα, όπως ποτέ στο παρελθόν.
• Έχετε θητεύσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Γιατί επιλέξατε τον δεύτερο βαθμό και ποιοι είναι οι προσωπικοί σας στόχοι και ως πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου;
Την περίοδο 2019-2023 υπηρέτησα ως Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Μυκόνου. Η περίοδος αυτή σημαδεύτηκε από πρωτόγνωρα γεγονότα που έφεραν πράγματι, όχι τη χώρα μας, όχι την Περιφέρεια ή το Δήμο, αλλά ολόκληρη την ανθρωπότητα ξανά και ξανά μπροστά στο χάος. Ως εκπρόσωπος των συνδημοτών μου, μου έγινε ξεκάθαρο, τουλάχιστον σε προσωπικό επίπεδο, ότι η αντιμετώπιση δύσκολων, κρίσιμων θα έλεγα καταστάσεων, προϋποθέτει συλλογική σκέψη, απαιτεί πολυεπίπεδη συνεργασία. Κανείς δεν μπορεί να κάνει τα πάντα μόνος του, το αποτέλεσμα δεν μπορεί να έλθει μόνο τοπικά. Κυρία Ντόκου, πιστεύω ότι το Νότιο Αιγαίο είναι, επιτρέψτε μου τον χαρακτηρισμό, η ομορφότερη αλυσίδα νησιών στον Κόσμο. Από το Καστελλόριζο ως την Κέα, από τη Μήλο ως το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι, το φυσικό μας περιβάλλον, η πολυμορφία, η γεωμορφολογία, οι φυσικοί πόροι αλλά περισσότερο όλων, οι άνθρωποί του, διαμορφώνουν μία Πολυνησία η οποία δεν μοιάζει με οτιδήποτε άλλο μπορεί κανείς να συναντήσει, και δεν αντιγράφεται. Είναι εξέχον το συναίσθημα για έναν άνθρωπο να συμμετάσχει ως Περιφερειακός σύμβουλος εκπροσωπώντας την ιδιαίτερη πατρίδα του, στην πηγή των αποφάσεων που αφορούν αυτό τον ανεπανάληπτο τόπο που ονομάζεται Νότιο Αιγαίο. Να το κάνει όμως, και το τονίζω αυτό, με περιφερειακή συνείδηση.
Ξέρετε, η νησιωτικότητα δεν είναι μόνο όμορφη. Είναι και δύσκολη. Μόνο ενωμένοι σαν γροθιά μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις αντιξοότητες. Φανταστείτε ότι, οτιδήποτε στο παρελθόν αντιμετωπιζόταν από το κάθε νησί στα στενά όρια που του επέβαλλε η θάλασσα και η γεωγραφία, σήμερα αντιμετωπίζεται ως μέρος ενός ευρύτερου συνεκτικού, διοικητικού συνόλου. Και αυτό για να μετουσιωθεί από ΦΕΚ -μια νομοθετική διάταξη- σε πράξη και να εντυπωθεί στη συνείδησή μας, μόνο ως κατάκτηση της Περιφερειακής Αρχής του Γιώργου Χατζημάρκου και των συνεργατών του, μπορεί να χαρακτηριστεί. Του να προεδρεύω λοιπόν αυτού του Συμβουλίου εκτός από κορυφαία τιμή στο πρόσωπό μου, είναι μεγάλη και διαρκής ευθύνη. Αναγνωρίζοντας τη σημασία και το καθήκον, στόχος μου είναι να διασφαλίσω ότι πάντα με Δημοκρατικότητα, θα αποτυπώνεται η έκφραση όλων των απόψεων και ότι ο διάλογος θα εντάσσεται στο πλαίσιο του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας και της πολιτικής ευπρέπειας. Ο θεσμός και η εμβέλεια του είναι αξίες αδιαπραγμάτευτες και απαιτούν συνεχή και άκοπη εργασία.
• Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιώτες στο Νότιο Αιγαίο κατά προτεραιότητα και σε ποια πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία;
Ζώντας σε ένα περιβάλλον που περικλείεται από θάλασσα, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι τα προβλήματα και οι προκλήσεις, τόσο αυτά που αφορούν εν γένει τη νησιωτικότητα όσο και αυτά που παρουσιάζονται καθημερινά ως προϊόντα μίας ακόμη κρίσης, φέρνουν πάντα στο προσκήνιο το ερώτημα «τι μπορούμε ακόμα να κάνουμε που δεν έχει γίνει». Πάντα χρειάζονται περισσότεροι πόροι, ειδικά όταν είσαι η Περιφέρεια της Ελλάδας με τον χαμηλότερο προϋπολογισμό και τον μικρότερο αριθμό στελεχών. Η συνειδητοποίηση της πραγματικότητας επιτάσσει να ιεραρχείς, να καταστρώνεις σχέδιο και να υλοποιείς λύσεις με μετρήσιμο αποτέλεσμα που αλλάζει καταστάσεις και καλυτερεύει σταθερά τη ζωή των πολιτών.
Η αστάθεια που έχει προκληθεί από την κλιματική κρίση μας επιβάλλει να βαδίσουμε σε δρόμους που δεν είναι καθ’ όλα γνωστοί, αλλά διανοίγονται συνεχώς με νέες καινοτόμες πολιτικές αποφάσεις, οι οποίες βασίζονται στον ορθολογισμό και στις επιστημονικές εξελίξεις. Δείτε το παράδειγμα της Τήλου και της Χάλκης. Η συμβολή της Περιφερειακής Αρχής στα μεγάλα αυτά έργα κατά την προηγούμενη περίοδο ήταν, και συνεχίζει να είναι, παραπάνω από καθοριστική. Είναι σαφές ότι οι πρώτοι που πλήττονται από την δυσμενή αυτή περιβαλλοντική κατάσταση, που η γενιά μας καλείται να αναστρέψει, είναι οι κάτοικοι νησιωτικών και παραθαλάσσιων περιοχών. Το ζήτημα αυτό, δεν είναι θεωρητικό. Μας αγγίζει καθημερινά στο παρόν. Το ζούμε. Είναι διαρκώς κοντά μας.
Πέραν αυτού και συμπληρωματικά, τα νησιά μας έχουν ανάγκη από εξελιγμένες και σύγχρονες πολεοδομικές εφαρμογές. Όταν καλείται κανείς να εμφορείται το ρόλο της οικονομικής αιχμής του δόρατος -σημειωτέον δε, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι η πρώτη σε Α.Ε.Π. περιφέρεια της χώρας μετά την Περιφέρεια Αττικής που όμως έχει υπερδεκαπλάσιο πληθυσμό- και η πρώτη Περιφέρεια στην Ευρώπη σε δημογραφική ανάταση, θα πρέπει να οργανώσει κανείς την έννοια του χώρου με μοντέλα που τουλάχιστον σήμερα θα πρέπει να ικανοποιούν την εξέλιξη σε βάθος τριάντα ή σαράντα ετών. Αυτή είναι βασική στοχοθεσία της παρούσας Περιφερειακής Αρχής και ο τρόπος να διευθετηθεί μία πλειάδα προβλημάτων του παρελθόντας.
Έτι περαιτέρω, τα έργα υποδομής που χρηματοδοτούνται και υλοποιούνται σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας μας, δεν έχουν απαλείψει όλες τις δυστοκίες του χθες, αλλά αντικειμενικά έχουν γίνει μεγάλα βήματα εμπρός.
Τέλος να σας πω, ότι οι φυσικοί πόροι και η ενέργεια είναι θέματα που αφορούν ιδιαίτερα τον κόσμο του Νότιου Αιγαίου και είναι ένα πεδίο για περισσότερη δουλειά και συνεννόηση.
Η λογική αυτής της ομάδας είναι η εξής. Δεν παραιτούμαστε μπροστά στο πρόβλημα, δίνουμε όλες τις μάχες, δεν αποποιούμαστε την ευθύνη. Έτσι πορευόμαστε‧ Με ειλικρίνεια και σθένος ενώπιον των ζητημάτων, αναζητώντας πάντα το καλύτερο για τα παιδιά μας, για τους νησιώτες μας.