Τοπικές Ειδήσεις

Επιβολή προστίμου ύψους 235.224 ευρώ στη ΔΕΥΑ Ρόδου για τα περιβαλλοντικά εγκλήματα στον ΒΙΟΚΑ στο ΒΟΔΙ!

• Διαχρονικές οι ευθύνες, ενώ οι όποιες βελτιώσεις δεν επιτρέπουν σε κανέναν να υπερηφανεύεται

Οταν την 24η Μαΐου 2024, επί προεδρίας του κ. Σωτήρη Βαγιανού στη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης και Αποχέτευσης Ρόδου, απεστάλη και παρελήφθη, απόφαση της προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του Υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Σοφίας Ελευθεριάδου, για την επιβολή προστίμου ύψους 235.224 ευρώ, κανείς δεν ενημερώθηκε σχετικώς.
Πιο συγκεκριμένα η απόφαση τιτλοφορείται «Επιβολή προστίμου στη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης – Αποχέτευσης Δήμου Ρόδου (ΔΕΥΑ), για την Εγκατάσταση Επεξεργασίας και Διάθεσης Λυμάτων (ΕΕΑ) Δήμου Ρόδου που είναι εγκατεστημένη στην περιοχή «Βόδι» Δ.Ε, Καλλιθέας, του Νομού Δωδεκανήσου» και σε αυτή γίνεται μνεία, μεταξύ άλλων και των:
-Από 13-09-2022 Έκθεσης Αυτοψίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΣΕΝΕΠΈΠ.
– Με αρ. 137/02-12-2022 προσωρινή έκθεση ελέγχου των επιθεωρητών του ΥΠΕΝ η οποία κοινοποιήθηκε στη ΔΕΥΑ Ρόδου με το α.π. ΥΠΕΝ/ΣΕΝΕ/128179/7015/05-12 2022 έγγραφο. Με το έγγραφο αυτό τέθηκε προθεσμία στη ΔΕΥΑ Ρόδου σε απολογία, με βάση την παρ. 11 γ του άρθρου 20 του Ν. 4014/111 για διαπιστώσεις που αφορούν μη συμμορφώσεις με την κείμενη περιβαλλοντική νομοθεσία.
-Η αριθμ. οικ. ΥΠΕΝ/ΣΝΕ/17094/877/16-02-2023 Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης, με Εισήγηση Επιβολής Προστίμου που αφορά στην Ελεγχόμενη δραστηριότητα.
-Το από 16-03-2023 Σχέδιο Απόφασης Επιβολής Προστίμου στη ΔΕΥΑ Ρόδου για την ΕΕΛ Δήμου Ρόδου, το οποίο επεστράφη την 04-04-2023 από την προϊσταμένη της Γενικής Δ/νσης του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών ΥΠΕΝ, με την εντολή να γίνει «προσαρμογή της παρούσης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 180 του Ν. 503/72023».
Από το έγγραφο προκύπτει ότι βεβαιώθηκε η ακόλουθη παράβαση στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-ΑποχέτευσηςΔήμου Ρόδου (ΔΕΥΑ), για την Εγκατάσταση Επεξεργασίας και διάθεσης Λυμάτων (ΕΕΛ) Δήμου Ρόδου, που είναι εγκατεστημένη στην περιοχή «Βόδι» Δ.Ε. Καλλιθέας, του Νομού Δωδεκανήσου:
Μη πραγματοποίηση χλωρίωσης των επεξεργασμένων λυμάτων από την ελεγχόμενη δραστηριότητα.
Ειδικότερα δεν πραγματοποιούνταν χλωρίωση των επεξεργασμένων λυμάτων. Η μη χλωρίωση και συνεπώς η πλημμελής επεξεργασία των λυμάτων έλαβαν χώρα κατά παράβαση του Περιβαλλοντικού Όρου 4.3.3.11 της με αρ. πρωτ. οικ.32074/27-06-2016 Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.
Αποφασίστηκε έτσι η επιβολή προστίμου ύψους 235.224 €, στη ΔΕΥΑΡ όπως εκπροσωπείται νόμιμα, για την Εγκατάσταση Επεξεργασίας και διάθεσης Λυμάτων (ΕΕΛ) Δήμου Ρόδου, διότι παραβίασε ισχύουσες διατάξεις της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
Η είσπραξη του επιβαλλόμενου προστίμου γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Ν. 2947/2001, άρθρο 9 παρ 6, ΦΕΚ Α’ 228).
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ελήφθησαν μέτρα πλην όμως η κατάσταση στον ΒΙΟΚΑ, όπως απεκάλυψε και ο ρ/σ RealVoice, δεν είναι για να καμαρώνει κανείς.
Στο μεταξύ ο κ. Βαγιανός επαίρεται ότι έλαβε κοστοβόρα μέτρα για την βελτίωση της κατάστασης και των δειγμάτων, όταν αυτό ήταν κάτι που όφειλε να κάνει για να εξασφαλίσει αφενώς ότι δεν θα επιβληθεί νέο πρόστιμο και αφετέρου μετά τις διαπιστώσεις του ΥΠΕΝ να μην υπάρξει σοβαρότερο διοικητικό μέτρο εις βάρος του ΒΙΟΚΑ.
Ενδεικτικό πάντως είναι ότι σε βάθος 1,5 μέτρων κάτω απο το έδαφος, υποστήριξε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ οτι βρισκόταν ο αγωγός λυμάτων της ΔΕΥΑΡ που διέρχεται από το ρέμα στο οποίο σημειώθηκε η κατάρρευση της γέφυρας στο Φαληράκι.
Η δημοσιογραφική έρευνα του RealVoice αποδεικνύει, με φωτογραφικό υλικό που αποτυπώνει τον αγωγό και πρίν την κατάρρευση της γέφυρας, ότι ήταν επιφανειακός!
Σημειώνεται μάλιστα ότι έχουν προηγηθεί επιβαρυντικές εκθέσεις και έχουν οδηγηθεί σε δίκες πρώην πρόεδροι της επιχείρησης για τη μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων της ΑΠ οικ. 32074/27-6-2016 Υπουργικής Απόφασης στη λειτουργία του βιολογικού στο «Βόδι».
Η τελευταία υπόθεση κινήθηκε μετά την έκδοση πράξεως βεβαίωσης παράβασης στη ΔΕΥΑ Ρόδου, κατόπιν περιβαλλοντικού ελέγχου του ΚΕΠΠΕ για την τήρηση των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων της εγκατάστασης του Βιολογικού Καθαρισμού. Η έρευνα του ΚΕΠΠΕ προκλήθηκε κατόπιν καταγγελίας του Συλλόγου Περιβάλλοντος Ρόδου για την πλημμελή λειτουργία των εν λόγω εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων.
Οταν τον Φεβρουάριο του 2019 ο Σύλλογος Περιβάλλοντος Ρόδου δημοσίευσε άρθρο συνοδευόμενο από στοιχεία, γύρω από την άθλια κατάσταση, που επικρατεί στον Βιολογικό Καθαρισμό (ΒΙΟ.ΚΑ) στο Βόδι, «εγκαλώντας» μάλιστα τη δημοτική αρχή και τη ΔΕΥΑΡ, όλοι θα περίμεναν ότι θα ακολουθούσε κάποιου είδους αντίδραση.
Οι εικόνες από τις εγκαταστάσεις τότε μιλούσαν από μόνες τους, δημιουργώντας εύλογα ερωτηματικά για το κατά πόσο μπορούμε πραγματικά να μιλάμε για βιολογικό καθαρισμό κι ακόμη χειρότερα, για το πότε θα γίνει το “κακό”.
Τα αποτελέσματα του ελέγχου ήταν συγκλονιστικά:
-Δεν λειτουργούσε η μονάδα απολύμανσης/χλωρίωσης της εγκατάστασης με συνέπεια τα επεξεργασμένα λύματα να οδηγούνται στον τελικό αποδέκτη, χωρίς να είναι χλωριωμένα, όπως απαιτεί η κείμενη νομοθεσία.
-Τα συστήματα απόσμησης δεν λειτουργούσαν.
-Στην μονάδα επεξεργασίας των ΕΕΒ (Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Βοθρολυμάτων), το δάπεδο και ο χώρος γύρω από αυτή είναι γεμάτος εσχαρίσματα και έχουν δημιουργηθεί εστίες εντόμων και έντονης δυσοσμίας.
-Δεν πραγματοποιείτο ποιοτικός έλεγχος των νερών στις γειτονικές ακτές κολύμβησης, συνεπώς ούτε και συστηματική παρακολούθηση με μετρήσεις και αναλύσεις των νερών της γύρω περιοχής.
-Δεν ετηρούντο αρχεία με εργαστηριακές αναλύσεις για την παρακολούθηση της ποιότητας των επεξεργασμένων λυμάτων του αποδέκτη.
Και το σημαντικότερο η αποθήκευση λυματολάσπης εξακολουθεί να μην γίνεται με τον σωστό τρόπο και αυτή οδηγείται τελικά σε μη αδειοδοτημένο χώρο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου