Τις «τρύπες» που υπάρχουν τόσο στο δημοσιονομικό πρόγραμμα όσο και στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδας για φέτος εξετάζουν –μεταξύ άλλων– από χθες τα τεχνικά κλιμάκια της κυβέρνησης και των τριών θεσμικών εταίρων της χώρας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) στις Βρυξέλλες.
Ανάλογα με τη συμφωνία που θα επιτευχθεί, τα κενά στα παραπάνω προγράμματα αυξάνονται ή μειώνονται, αλλά σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα θα κληθεί να αναλάβει δράσεις για να τα καλύψει.
Σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αλλάξει ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3% του ΑΕΠ, η τρόικα θεωρεί ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει κενό τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αφορά:
1. Το δημοσιονομικό κενό που, ούτως ή αλλιώς, εκτιμούσε η τρόικα μέχρι τον Δεκέμβριο, ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, ότι υπάρχει στον φετινό προϋπολογισμό.
2. Την υστέρηση των εσόδων, που μόνο τον Ιανουάριο έφθασε το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Ποσό το οποίο ενδεχομένως να αυξηθεί εάν οι φορολογούμενοι δεν ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους τον Φεβρουάριο και τους επόμενους μήνες.
3. Την εφαρμογή του προγράμματος αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης της κυβέρνησης, που κοστολογείται περίπου σε 1 δισεκατομμύριο ευρώ.
Αν αλλάξει ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα και υποχωρήσει στο 1,5% του ΑΕΠ, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση στις συζητήσεις με τους δανειστές της χώρας, τότε το ποσό των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ μειώνεται αυτομάτως στα 2 δισεκατομμύρια.
Για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού η κατάσταση είναι εξίσου δύσκολη.
Ηδη η τρόικα υπολογίζει πως οι ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας είναι 12,6 δισεκατομμύρια για το 2015. Στην περίπτωση που τελικά ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα μειωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ από το 3% του ΑΕΠ που ισχύει τώρα, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να βρει ένα ποσό 3 δισεκατομμυρίων από άλλες πηγές, για να καλύψει την αποπληρωμή τόκων που είχε προγραμματιστεί να γίνει από το πρωτογενές πλεόνασμα.
Αποκρατικοποιήσεις
Επίσης, ένας αστάθμητος παράγοντας για το ύψος του χρηματοδοτικού κενού του 2015 είναι και η πορεία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Αυτή τη στιγμή προβλέπεται ότι φέτος θα εισπραχθούν 2,2 δισ. από τις αποκρατικοποιήσεις. Ωστόσο, ο στόχος αυτός εκτιμάται πως είναι δύσκολο να επιτευχθεί, ειδικά μετά και τις εξαγγελίες της κυβέρνησης. Αρμόδια στελέχη εκτιμούν ότι από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων μπορεί να υπάρξει ένα κενό της τάξεως του 1 δισ. Οπότε το ποσό αυτό θα εκλείψει από τα έσοδα του κράτους και θα πρέπει να αναζητηθεί από άλλη πηγή. Επί της ουσίας, εφόσον αλλάξουν οι δημοσιονομικοί στόχοι όπως ζητεί η Αθήνα, θα πρέπει να δανειστεί η χώρα ένα ποσό της τάξεως των 4 δισ. Και αυτό προστίθεται στο ήδη υπάρχον κενό των 12,6 δισ. Πάντως, το οικονομικό επιτελείο συζητά με τους δανειστές τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να καλυφθεί το όποιο χρηματοδοτικό κενό του 2015 από τα κεφάλαια του ΤΧΣ, που ανέρχονται σε 11,4 δισ. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στην υπάρχουσα δανειακή σύμβαση, καθώς τα κεφάλαια ΤΧΣ αφορούν μόνο τις ανάγκες των τραπεζών και όχι του Δημοσίο
Καθημερινή