Στο καταδυτικό παρελθόν του νησιού εντρυφούν οι 17 μαθητές της Σχολής Δυτών που μέχρι τις αρχές Απριλίου θα βρίσκονται στην Κάλυμνο, καταγράφοντας με ενδιαφέρον τα μυστικά του βυθού, που μόνο οι Καλύμνιοι επαγγελματίες μπορούν να τους διδάξουν,ώστε να εξαλείψουν από την υδάτινη σταδιοδρομία τους, τους αμέτρητους κινδύνους που ελλοχεύουν.
Στους νέους αυτούς ανθρώπους που έχουν καταφθάσει από διάφορες περιοχές της χώρας, έχοντας μέχρι πρότινος ακούσει αποσπασματικές ιστορίες για τους ξεκουστούς σφουγγαράδες, οι υπεύθυνοι του Ναυτικού Μουσείου ανέλαβαν να τους παρουσιάσουν μια συνολική εικόνα της ιστορίας της σπογγαλιείας που χάρισε στον τόπο χρόνια ακμής και παγκόσμιας αναγνώρισης.
Ο κ. Γιάννης Χειλάς συνάντησε τους εκπαιδευόμενους στην αίθουσα “Martinos Maritime” και με τη βοήθεια φωτεινών διαφανειών αναφέρθηκε στην εξέλιξη των καταδυτικών μεθόδων στην σπογγαλιεία- από τον γυμνό δύτη έως την εμφάνιση του σκάφανδρου- και στον σκληρό αγώνα των καλύμνιων σφουγγαράδων για την επιβίωση των ιδίων και των οικογενειών τους. Ένας διαρκής αγώνας που τους έκανε να φημίζονται ως οι καλύτεροι σφουγγαράδες του κόσμου αλιεύοντας σημαντικές ποσότητες της παγκόσμιας παραγωγής σφουγγαριών.
Τους μίλησε ακόμη και για τη νόσο των δυτών, το χορό του ναυτικού… και γενικότερα για τον πόθο του Καλύμνιου για τον βυθό και το σφουγγάρι, κάνοντας λόγο για μια σχέση ερωτική, περασμένη στο αίμα του, στα γονίδιά του…
Ο κ. Χειλάς μοιράστηκε μαζί τους και μοναδικές ιστορίες όπως ο ίδιος τις έχει συλλέξει και καταγράψει από τους παλαιούς σφουγγαράδες καλώντας τους μαθητές της Σχολής να βρίσκονται σε εγρήγορση αν θέλουν να γίνουν μάρτυρες των θαυμαστών που συμβαίνουν στο βυθό και τα οποία φανερώνονται μόνο σε όσους έχουν τα μάτια τους ορθάνοιχτα και την ψυχή τους έτοιμη να τα ανακαλύψει….
kalymnosola.wordpress.com