Υπόμνημα στον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κουρουμπλή απέστειλε ο Έπαρχος Π.Ε. Καλύμνου, θέτοντας υπόψιν του υπουργού σημαντικά θέματα προς επίλυση που απασχολούν την Περιφερειακή Ενότητα Καλύμνου.
Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:
“Αξιότιμε κύριε Υπουργέ Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ,
και Κύριε Υφυπουργέ,
Σε συνέχεια της επίσκεψη σας, στα νησιά μας, η οποία θεωρούμε ότι βοήθησε στο να ανοίξει ένας δίαυλος επικοινωνίας με το Υπουργείο σας, σας ενημερώνουμε και γραπτά για τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση μας αυτή και πιστεύουμε ότι θα σας έχουμε αρωγούς στα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε, καθώς το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αποτελεί για μας το καθ΄ύλην αρμόδιο υπουργείο.
Ένα από τα βασικότερα ζητήματα για νησιά όπως είναι τα δικά μας , που βρίσκονται μακριά από τον κεντρικό κορμό της Χώρας , και δεν μπορούν να έχουν τις αναγκαίες υποδομές για να θεωρούνται αυτάρκη , είναι η συγκοινωνία τους. Είναι επί της ουσίας ο αναπνευστήρας που τους δίνει ζωή. Τα δρομολόγια των πλοίων που συνδέουν τα νησιά μεταξύ τους, αλλά και με το λιμάνι του Πειραιά είναι βασική προϋπόθεση ύπαρξης και κάθε είδους ανάπτυξης των νησιών μας.
Όμως σήμερα το μεγαλύτερο νησί της Π.Ε.Καλύμνου, η Κάλυμνος των 16.167 κατοίκων , συνδέεται με τρία δρομολόγια εβδομαδιαίως με τον Πειραιά. Συν τοις άλλοις μειώθηκαν και τα αεροπορικά δρομολόγια προς το νησί και περιορίστηκαν στα τρία την εβδομάδα και αυτά εφόσον ο καιρός το επιτρέπει. Ανάλογα είναι τα προβλήματα και στα υπόλοιπα νησιά . Τους θερινούς μήνες που τα νησιά μας περιμένουν από τον τουρισμό να ενισχύσουν την οικονομία τους , η ακτοπλοϊκή σύνδεση αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα , αφενός γιατί δεν είναι πυκνή ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται καθημερινά οι τουρίστες και αφετέρου γιατί η μετακίνηση τους προς τα νησιά είναι χρονοβόρα και δαπανηρή σε σχέση με άλλα νησιά που βρίσκονται πιο κοντά στον ηπειρωτικό κορμό και συνδέονται καθημερινά με ταχύπλοα σκάφη και αεροπορικά δρομολόγια.
Τα νησιά μας κύριε υπουργέ και κύριε υφυπουργέ υποβαθμίζονται ολοένα και περισσότερο.Oι δημόσιες υπηρεσίες τους καταργούνται ή λειτουργούν υποστελεχωμένες. Πρόσφατη είναι η κατάργηση των ΔΟΥ Καλύμνου και Λέρου, του Γραφείου Α\θμιας Εκπαίδευσης της Καλύμνου, η υποβάθμιση του Νοσοκομείου Καλύμνου και η προταθείσα υποβάθμιση του υποκαταστήματος ΙΚΑ Λέρου σε αποκεντρωμένο Τμήμα. Για το θέμα αυτό του ΙΚΑ Λέρου, ζητούμε την παρέμβαση σας ώστε να μην υλοποιηθεί η πρόταση του συμβούλου, που λαμβάνει υπόψη μόνο πληθυσμιακά κριτήρια παραλείποντας τα θέματα της νησιωτικότητας και της γεωγραφικής μας θέσης.
Οι ευαίσθητες, μικρές οικονομίες των νησιών μας τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν δεχθεί σοβαρό πλήγμα . Οι κάτοικοι δεν έχουν πλέον τρόπο να επιβιώσουν και έτσι ζούμε ξανά την ιστορία παλιότερων δεκαετιών , όταν οι κάτοικοι των νησιών μας μετανάστευαν μαζικά στο εξωτερικό, για να μπορέσουν να ζήσουν τις οικογένειες του. Το επιπλέον κακό είναι ότι τώρα οι περισσότεροι μεταναστεύουν μαζί με τις οικογένειες τους και ο κίνδυνος να μην επιστρέψουν ποτέ είναι τώρα περισσότερο πιθανός . Πρόκειται για μια απογοητευτική κατάσταση , γιατί τα νησιά μας που τώρα ερημώνουν, πριν λίγα μόνο χρόνια ήταν σε τροχιά ανάπτυξης , ο πληθυσμός τους αυξανόταν σταθερά και ελπίζαμε ότι τα πράγματα θα πήγαιναν ακόμη καλύτερα. Χαρακτηριστικά θα σας πω ότι σήμερα, στην Κάλυμνο μόνο, έχουμε 2277 δικαιούχους του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης και 855 οικογένειες που δικαιούνται επισιτιστική βοήθεια από το Ταμείο Επισιτιστικής Βοήθειας Απόρων(TEBA).
Ένα επίσης βασικό θέμα για τα νησιά είναι η παροχή υπηρεσιών υγείας , στο βαθμό εκείνο που οι κάτοικοι να αισθάνονται ασφαλείς. Δυστυχώς τα Νοσοκομεία μας λειτουργούν οριακά τον περισσότερο καιρό, κατά περιόδους δεν υπάρχουν ούτε βασικές ειδικότητες , όπως παιδιάτρου , αναισθησιολόγου κλπ. Τα κέντρα υγείας δεν έχουν κάποιες φορές ούτε καν παθολόγο. Το Αγαθονήσι, για παράδειγμα, έμεινε για ένα χρόνο περίπου χωρίς κανένα γιατρό και δεχόταν καθημερινά από 100 έως 400 μετανάστες. Και βέβαια στα περισσότερα νησιά δεν υπάρχει η εναλλακτική λύση του ιδιώτη γιατρού ή του ιδιωτικού νοσηλευτικού κέντρου. Να μην αναφερθώ στις ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά, για την κάλυψη των οποίων ως ένα βαθμό , επαφιόμαστε στη γενναιοδωρία συμπολιτών μας.
Σε όλη αυτή την κατάσταση ήρθε να προστεθεί και το μεταναστευτικό. Χωρίς καμία προετοιμασία και χωρίς ούτε τη στοιχειώδη υποδομή, τα νησιά μας υποδέχτηκαν τα τελευταία χρόνια χιλιάδες πρόσφυγες, τους οποίους παρά τη δική τους δυσκολία , οι κάτοικοι των νησιών μας περιέθαλψαν και φιλοξένησαν. Όμως πάντα υπάρχει ένα όριο ανοχής και αντοχής . Εμείς νομίζω ότι το έχουμε ξεπεράσει από καιρό , απλά ως νησιώτες καταφέραμε να αντέξουμε και να ανταπεξέλθουμε. Τώρα όμως τα περιθώρια έχουν εξαντληθεί σε σημείο επικίνδυνο.
Αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες των καιρών , όμως θεωρούμε ότι αν δεν θέλουμε τα πράγματα να γίνουν ακόμη χειρότερα το Κράτος θα πρέπει να εστιάσει στις ευαίσθητες περιοχές και να κάνει κάτι για τα νησιά μας, ώστε να αμβλυνθούν τα προβλήματα που αναφέραμε παραπάνω, τουλάχιστο στα πιο καίρια ζητήματα :
1.Ένα από τα πρώτα και βασικά που ζητάμε να αντιμετωπισθεί είναι το θέμα της συγκοινωνίας . Μια καλά οργανωμένη και σχεδιασμένη, με βάση τις ανάγκες των νησιών, συγκοινωνία , που θα λειτουργεί σε σταθερή βάση, με ταχύπλοα, αξιόπιστα και ασφαλή σκάφη, τα οποία θα συνδέουν με καθημερινά δρομολόγια τα νησιά μεταξύ τους και με τον Πειραιά. Ακόμη τακτικά αεροπορικά δρομολόγια για τα νησιά που διαθέτουν αεροδρόμιο, ώστε να συμπληρώνεται το κενό των ακτοπλοϊκών δρομολογίων και να μειώνεται ο χρόνος μετακίνησης. Επίσης να εφαρμοστεί επιτέλους το μεταφορικό ισοδύναμο και να σταματήσει να μετακυλίεται η δαπάνη του μεταφορικού κόστους στους κατοίκους και τους επισκέπτες των νησιών . Ιδίως τώρα που και η ελάφρυνση που είχαμε με το μειωμένο ΦΠΑ., πρόκειται να καταργηθεί.
- Πολύ σημαντικό είναι να ενισχυθούν οι δομές υγείας των νησιών , οι οποίες ιδίως τώρα, λόγω της κρίσης, είναι περισσότερο αναγκαίες από ποτέ. Επίσης να στελεχωθούν οι δημόσιες υπηρεσίες των νησιών , καθώς και οι υπηρεσίες των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού. Στις προσλήψεις που θα γίνονται στο εξής να πριμοδοτείται περισσότερο το κριτήριο της εντοπιότητας, ώστε να εξασφαλίζεται η παραμονή των υπαλλήλων στα νησιά μας.
- Να ενισχυθούν δράσεις και να ολοκληρωθούν έργα που θα βοηθήσουν τα νησιά μας να αναδείξουν και να αξιοποιήσουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα και να δημιουργηθούν συνθήκες ανάπτυξης . Ως προτεραιότητες τέθηκαν στη συνάντηση μας
α. η ολοκλήρωση του καταδυτικού πάρκου της Καλύμνου , του οποίου έχουν
ολοκληρωθεί οι χερσαίες εγκαταστάσεις και εκκρεμεί η υλοποίηση των θαλάσσιων
για να είναι λειτουργικό. Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο σε άμεση σχέση με την ναυτική
παράδοση και ζωή του νησιού. Με την ολοκλήρωση του αναμένεται ένα από τα
δυνατά συγκριτικά πλεονεκτήματα της Καλύμνου να αναδειχθεί και να αποτελέσει πόλο
έλξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όχι μόνο για το ίδιο το νησί αλλά και για όλη την
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου .
β. η ένταξη πίστωσης στον Προϋπολογισμό του Υπουργείου για την κάλυψη της
δαπάνης λειτουργίας της Δημόσιας Σχολής Δυτών Καλύμνου, ώστε να λειτουργεί
πλέον απρόσκοπτα και να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες .
γ. να λειτουργήσει στην Κάλυμνο η επόμενη Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού . Η
δέσμευση σας για το θέμα αυτό, θέλω να σας ενημερώσω ότι έγινε δεκτή με μεγάλο
ενθουσιασμό, καθώς αποτελεί επίσης μια δράση άρρηκτα δεμένη με ένα κατεξοχήν ναυτικό
νησί, που στέλνει κάθε χρόνο σημαντικό αριθμό σπουδαστών σε σχολές του Εμπορικού
Ναυτικού και που ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού του, ζει από τα επαγγέλματα της
θάλασσας.
4.Να ρυθμιστεί το θέμα των μεταναστών, ώστε να μην μένουν στα νησιά για καιρό και να δημιουργούνται συνθήκες ασφυξίας και ανασφάλειας καθώς και περαιτέρω κίνδυνος για τον ήδη μειωμένο τουρισμό των νησιών μας.
Η επίλυση των θεμάτων αυτών είναι αναγκαία προϋπόθεση, ώστε να αμβλυνθεί το αίσθημα της απομόνωσης , του αποκλεισμού και της ανασφάλειας που νιώθουν οι κάτοικοι των νησιών αλλά και να δημιουργηθούν συνθήκες ανάπτυξης και να μπορέσει να συγκρατηθεί ο πληθυσμός.
Είμαστε στη διάθεση σας για περαιτέρω συνεργασία σε όλα τα παραπάνω θέματα καθώς και για οτιδήποτε προκύψει στη συνέχεια”.
Με εκτίμηση
Ο΄Επαρχος Καλύμνου
Θεμέλαρος Ιωάννης