Τοπικές Ειδήσεις

Λεξικό χωρίς γραβάτα

Πρόγραμμα: Αυτό που άλλοτε λεγόταν Μνημόνιο και καταγγελλόταν, ενώ σήμερα ενώ σήμερα μετονομάστηκε σε απλή συμφωνία και χαιρετίζεται. Στο μεσοδιάστημα, η ίδια λέξη εμφανίστηκε και ως «Γέφυρα», καθεστώς που ενώ αποτελούσε επέκταση του Μνημονίου, πλασαρίστηκε ως προστάδιο εξόδου από αυτό. Μύλος! Βλ. και κυβίστηση, συμβιβασμός έντιμος.

Πρόθυμοι: Η λέξη αποτελεί ξαναζεσταμένη εκδοχή του άλλοτε «Γερμανοτσολιά» ή «Μερκελιστή». Δανεισμένος ο όρος από την αμερικανόπνευστη «Συμμαχία των Προθύμων» για τη Συρία, επιχειρεί να χαρακτηρίσει αρνητικά την αντιπολίτευση. Συνεπώς προσοχή: Όταν εκτοξεύεται η λέξη πρόθυμοι, ακολουθεί απρόθυμη υποχώρηση της κυβέρνησης. Βλ. διαπραγμάτευση σκληρή, πόνος, 17 ώρες.

«Αναπλαισίωση (η) ουσ. Ετσι μεταφράζεται από τον πληθωρικό υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο η μείωση όλων των συντάξεων – των οποίων, βεβαίως, ο ίδιος υποσχόταν την αύξηση στην πλατεία Συντάγματος

«Ασάφεια (η) ουσ. «Δημιουργική ασάφεια» κατά Βαρουφάκη, είναι η κατάσταση υπό την οποία μια χώρα έτοιμη να βγει από Μνημόνιο οδηγείται μεθοδικά σε χειρότερη θέση με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να υπογράψει ένα νέο πολύ χειρότερο μνημόνιο».

Αυτές είναι μερικές  λέξεις από το «Λεξικό χωρίς γραβάτα»  του Γιάννης Βλαστάρη  για να εξηγήσει το οργουελικό newspeak της κυβέρνησης. . Απείρως χρήσιμο για την μετάφραση αποκρυπτογράφηση των κυβερνητικών νεολογισμών. «Στην κομματική ρητορική διαπάλη», σημειώνει ο κ. Βλαστάρης, «η άρση των λέξεων από το νόημά τους και η διαστροφή της σημασίας τους έχει προφανείς σκοπιμότητες. Και αυτό συνιστά ένα πρόβλημα πολιτικό! Οταν, όμως, μία νέα “διάλεκτος” από κυβερνητική αργκό (ή, έστω, από τρικ παραπλάνησης ψηφοφόρων) τείνει να καθιερωθεί ως τρέχουσα επικοινωνία, τότε το πρόβλημα γίνεται κοινωνικό! Γιατί η γλώσσα μεταφέρει, πια, καθημερινά, τα παραπλανητικά της σχήματα στους πολίτες ως “κώδικες-γέφυρες” μεταξύ αλήθειας και ζωτικού ψεύδους. Χωρίς η ίδια να παράγει σκέψη, παρεμβαίνει στη διαμόρφωσή της, μεσολαβώντας στην νοηματοδότηση της αλληλουχίας της. Με ναρκοθετημένο τον ορθολογισμό τους, οι ακροατές ανακουφίζονται έτσι, ακόμη και με ένα απλό, εύηχο μακιγιάζ των συνθημάτων. Κι αυτό, με την σειρά του, συγκροτεί κριτήρια ψεύτικα και επιλογές απατηλές. Δημιουργεί, δηλαδή, συνειδήσεις ανοιχτές προς χειραγώγηση. Το πρόβλημα, τότε, μετατρέπεται σε εθνικό και πολιτισμικό!» Η αλήθεια είναι πως ένα Λεξικό χρειαζόταν…

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου