Ειδήσεις

Το Μαξίμου φλερτάρει με τις καθυστερήσεις!

Μετά και την ιδιαιτέρως σκληρή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ κατά του ΔΝΤ και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, το σενάριο πολύμηνης παράτασης των διαπραγματεύσεων για την δεύτερη αξιολόγηση ετέθη εκ νέου στο τραπέζι. Ωστόσο, στο παρασκήνιο, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη διαφωνούν με αυτή την προοπτική, διαμηνύοντας ότι αν η καθυστέρηση οδηγήσει τις συζητήσεις σε τέλμα, η κυβέρνηση θα βρει… μπροστά της όχι μόνο έναν σκληρότερο λογαριασμό μέτρων, αλλά ενδεχομένως και τέταρτο Μνημόνιο.
Βεβαίως, επισήμως το Μαξίμου διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι η αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της –«με θετικό τρόπο και χωρίς υποχωρήσεις σε θέματα αρχών», όπως τόνισε και ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, στο παρασκήνιο είναι προφανές ότι οι «σκληρές» διατυπώσεις του πρωθυπουργού κατά μέρους των δανειστών, όπως επίσης και οι βολές κυβερνητικών στελεχών για «παράλογες απαιτήσεις», κάθε άλλο παρά δείχνουν μία κυβέρνηση έτοιμη να βάλει νερό στο κρασί της.
Περιμένοντας
την «αλλαγή στην Ευρώπη»
Άλλωστε, κυβερνητικές πηγές ήδη από το Σάββατο εξηγούσαν πώς περιμένει το Μαξίμου ότι… θα κλείσει η αξιολόγηση: «Θέλει η Μέρκελ να πάει σε εκλογές με το ελληνικό ζήτημα ανοιχτό; Δεν θέλει. Άρα, κάποια στιγμή θα υποχρεωθεί να παρέμβει», έλεγε κορυφαίος υπουργός, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας καλούσε τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος να περιμένουν μερικούς μήνες, έως ότου φανεί πού πάει το πράγμα στη Γερμανία, αλλά και ποιος θα νικήσει στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία. Ταυτόχρονα, στελέχη του πρωθυπουργικού επιτελείου εκτιμούν πως μετά την ανάδειξη Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, η αστάθεια επανέρχεται στο διεθνές σκηνικό και ουδείς στη Ευρώπη θα διακινδυνεύσει μία αποσταθεροποίηση με αφορμή το ελληνικό πρόγραμμα. Στο πλαίσιο αυτό, αλλά και στις πολιτικές αλλαγές στις οποίες ποντάρει το Μέγαρο Μαξίμου, εντάσσονται οι επιθέσεις Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών κατά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και η «υπεράσπιση» της Ελλάδας από τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Απαντώντας, ουσιαστικά, στις αιτιάσεις Σόιμπλε πως η Ελλάδα «δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα», ο πρόεδρος της Κομισιόν παρέσχε απλόχερη στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι κανείς στην Ευρωζώνη δεν έχει κάνει τόσες μεταρρυθμίσεις όσες η Αθήνα.

Φλερτάροντας με τις καθυστερήσεις
Όπως και να έχει, στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι δεν είναι τόσο εύκολο για την Άνγκελα Μέρκελ να «αδειάσει» τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, ούτε να βάλει το ΔΝΤ νερό στο δικό του κρασί. Για τον λόγο αυτό, στον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου εξετάζονται και εναλλακτικά σενάρια, που προβλέπουν την εκκρεμότητα της αξιολόγησης για αρκετούς μήνες –ακόμη και ως τις γερμανικές εκλογές του προσεχούς Σεπτεμβρίου. Άλλωστε, αυτές οι σκέψεις μέρους των στελεχών του Μαξίμου αποκαλύφθηκαν από μία αποστροφή του λόγου του Αλέξη Τσίπρα: «λόγω όσων εισπράττουμε, έχουμε τη δυνατότητα να μην πέφτουμε στις παγίδες που μας στήνουν. Θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, με την κοινωνία όρθια», επισήμανε ο πρωθυπουργός, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η χώρα αντέχει για καιρό χωρίς να εισπράξει δανειακή δόση.
Βεβαίως, το εν λόγω σενάριο δεν είναι στην… πρώτη προτίμηση του Μεγάρου Μαξίμου. Κι αυτό διότι στην περίπτωση πολύμηνων καθυστερήσεων θα χαθεί το «τρένο» της ποσοτική χαλάρωσης και θα χαθεί η ευκαιρία να ανακάμψει η οικονομία φέτος.
Πιέσεις για συμφωνία
Αυτό είναι και το βασικό επιχείρημα όλων όσοι υποστηρίζουν ότι η συμφωνία πρέπει να κλείσει εντός των επόμενων ημερών. Κι αυτό όχι μόνο επειδή θα χαθεί η ευκαιρία της ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά και διότι η αβεβαιότητα στην οικονομία και η υποψία ότι οδεύουμε… ολοταχώς προς τις μέρες κρίσης του 2015 θα μπορούσε να υπονομεύσει την ασθενική οικονομική ανάκαμψη. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε ότι σχεδόν καθημερινά ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, υπογραμμίζει την ανάγκη γρήγορης και έγκαιρης συμφωνίας. Παράλληλα, η φράση «καλύτερα μία χειρότερη συμφωνία τώρα παρά μία καλύτερη σε 4 μήνες», που αποδίδεται στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη δείχνει απολύτως τον τρόπο που σκέφτονται όσοι διαφωνούν με το σενάριο των καθυστερήσεων. Και, αφενός δεν είναι λίγοι, αφετέρου είναι περισσότερο ανήσυχοι μετά τα όσα είπε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας…

Μητσοτάκης σε Μέρκελ:
Δεδομένη η θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη
Την ξεκάθαρη θέση της ΝΔ πως η θέση της Ελλάδας είναι στο στενό πυρήνα της Ευρώπης και της Ευρωζώνης μετέφερε στη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του CDU στο Βερολίνο και κράτησε περίπου μία ώρα, ο πρόεδρος της ΝΔ παρουσίασε το οικονομικό πρόγραμμα εξόδου της χώρας από την κρίση εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Ο κ. Μητσοτάκης σύμφωνα με πληροφορίες παρουσίασε στην Άνγκελα Μέρκελ τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία δίνοντας έμφαση στην ανεργία και τη φτώχεια και υπεραμύνθηκε της ανάγκης επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών.
Σε δήλωση που έκανε μετά το τέλος της συνάντησής του με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε: «Για την μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων, η θέση μας στο κέντρο της Ευρώπης είναι αδιαπραγμάτευτη» και πρόσθεσε: «Λέμε ένα ξεκάθαρο όχι στην επιστροφή στη δραχμή και σε όσους διακινούν τέτοια σενάρια. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδωσε τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις των δανειστών στα λάθη και τις παραλείψεις της κυβέρνησης Τσίπρα. «Είναι σαφές πως οι καθυστερήσεις και οι παλινωδίες της Κυβέρνησης οδηγούν τους πιστωτές μας σε υπερβολικές απαιτήσεις» επισήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ και συμπλήρωσε ότι «η κοινωνία πληρώνει πολύ ακριβά το λογαριασμό για την αποτυχία του κ. Τσίπρα να εφαρμόσει τις τολμηρές αλλαγές που χρειάζεται η πατρίδα μας».
Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την εκτίμηση πως οι καθυστερήσεις που υπάρχουν στο θέμα της αξιολόγησης οδηγούν τους πιστωτές σε υπερβολικές απαιτήσεις, ενώ μετέφερε τις σκέψεις του για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της ΝΔ σε όλους τους τομείς, όπως στη δημόσια διοίκηση, την παιδεία και τη δικαιοσύνη. Οπως είπε μάλιστα η ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων είναι το πιο ουσιαστικό συστατικό για να βγει η χώρα από την κρίση.
Στη συνάντηση ο κ. Μητσοτάκης έθεσε και το θέμα του προσφυγικού -μεταναστευτικού ζητώντας πολιτική αλλά και υλική στήριξη από το Βερολίνο, αναγνώρισε πάντως πως έχουν υπάρξει καθυστερήσεις σε όσα θα έπρεπε να γίνουν. Κυριάκος Μητσοτάκης και Άνγκελα Μέρκελ συνομίλησαν κατ’ ιδίαν για 20 λεπτά, ενώ ακολούθησε διευρυμένη συνάντηση με τη συμμετοχή συνεργατών των δύο πλευρών. Το απόγευμα ο πρόεδρος της ΝΔ θα συναντηθεί με βουλευτές του CDU στο γερμανικό κοινοβούλιο.
Μητσοτάκης: Λέμε όχι σε όσους διακινούν σενάρια για επιστροφή στη δραχμή
Αμέσως μετά τη συνάντησή του με την κυρία Μέρκελ, ο κ. Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Συζήτησα αναλυτικά με την Καγκελάριο Merkel για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Μετέφερα στην Καγκελάριο μερικές εικόνες από τις δυσκολίες που περνούν οι Έλληνες, έπειτα από επτά και πλέον χρόνια οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.
Μιλήσαμε για την ανεργία των νέων και για  την ακραία φτώχεια.
Της μίλησα για τις σκληρές προσπάθειες των πολιτών, την αξιοπρέπεια και την αλληλεγγύη τους για να βοηθήσουν τις οικογένειές τους και  όσους χρειάζονται την αρωγή τους.
Είχα την ευκαιρία, επίσης, να εξηγήσω στην Καγκελάριο ότι, για την μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων, η θέση μας στο κέντρο της Ευρώπης είναι αδιαπραγμάτευτη.
Λέμε ένα ξεκάθαρο όχι στην επιστροφή στη δραχμή και σε όσους διακινούν τέτοια σενάρια.
Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης.
Είναι σαφές πως οι καθυστερήσεις και οι παλινωδίες της Κυβέρνησης οδηγούν τους πιστωτές μας σε υπερβολικές απαιτήσεις.
Η κοινωνία πληρώνει πολύ ακριβά το λογαριασμό για την αποτυχία του κ. Τσίπρα να εφαρμόσει τις τολμηρές αλλαγές που χρειάζεται η πατρίδα μας.
Πολλές από αυτές τις αλλαγές δεν έχουν κανένα δημοσιονομικό κόστος.
Η Κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει κανένα σχέδιο για την ανάπτυξη της οικονομίας, την προσέλκυση επενδύσεων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.
Στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα έχει προκαλέσει επικίνδυνες καταστάσεις με την ανικανότητα και την ιδεοληψία της.
Η χώρα χρειάζεται σήμερα, περισσότερο από ποτέ, ένα σχέδιο εθνικής ανάταξης και ανασυγκρότησης.
Διατύπωσα την αποφασιστικότητά μας να κάνουμε την Ελλάδα ένα κανονικό Ευρωπαϊκό Κράτος.
Η λιτότητα χωρίς προοπτική και η συνεχής αβεβαιότητα δεν αξίζουν στον Ελληνικό λαό.
Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες αξίζουν μια καλύτερη ζωή και εμείς θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να την εξασφαλίσουμε».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου