Ειδήσεις

Στους επικρατέστερους διεκδικητές για την προεδρία της ΠΟΞ ο Αντ. Καμπουράκης

Αλλάζει η ηγεσία ΣΕΤΕ, ΞΕΕ, ΠΟΞ εντός του 2017. Ο χάρτης των διεκδικητών, οι ζυμώσεις, το παρασκήνιο και το σκηνικό της επόμενης μέρας. Οι ισορροπίες στο εσωτερικό των φορέων.

Ντόμινο σαρωτικών αλλαγών στην ηγεσία βασικών φορέων του τουρισμού ενεργοποιεί η επικείμενη εκλογή νέου προέδρου στον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) τον Μάιο.

Η αλλαγή προσώπων στην ηγεσία των δύο κορυφαίων «θεσμικών» φορέων του τουρισμού (ΣΕΤΕ, ΞΕΕ) ήταν γνωστή από καιρό, καθώς ολοκληρώνεται η θητεία των Ανδρέα Ανδρεάδη (ΣΕΤΕ) και Γιώργου Τσακίρη (ΞΕΕ). Η σύμπτωση της διπλής και σχεδόν ταυτόχρονης εκλογής νέων προέδρων αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα εξαιτίας του θεσμικού ρόλου των δύο φορέων. Θυμίζουμε πως ο ΣΕΤΕ συγκαταλέγεται επίσημα στους κοινωνικούς εταίρους και αποτελεί βασικό, θεσμικά κατοχυρωμένο, συνομιλητή της εκάστοτε κυβέρνησης. Το δε Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας αποτελεί τον επίσημο σύμβουλο της κυβέρνησης σε θέματα τουρισμού.

Χαρακτήρα «ντόμινο» στις αλλαγές προσώπων, ωστόσο, προσδίδει η (αναμενόμενη πάντως) επισημοποίηση της υποψηφιότητας του Γιάννη Ρέτσου (φωτ.), σημερινού προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), για τη θέση του προέδρου του ΣΕΤΕ κι αυτό καθώς δρομολογεί άμεσα την αλλαγή προέδρου και στην ΠΟΞ.

Ο λόγος είναι πως ο εκάστοτε πρόεδρος της ΠΟΞ καταλαμβάνει, «ex officio», τη θέση του α’ αντιπροέδρου του ΣΕΤΕ. Έτσι, εάν δεν αποκτήσει νέο πρόεδρο η ΠΟΞ κι εφόσον εκλεγεί νέος πρόεδρος του ΣΕΤΕ ο νυν πρόεδρος της ΠΟΞ, ο Γ. Ρέτσος θα έπρεπε να είναι ταυτόχρονα πρόεδρος και α’ αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ.

Οι αλλαγές στην ηγεσία της επιχειρηματικής κοινότητας του τουρισμού, ωστόσο, δεν σταματούν εδώ. Στις τρεις που προαναφέρθηκαν, θα πρέπει να προστεθεί και η αντικατάσταση του προέδρου μιας από τις βασικότερες ενώσεις ξενοδόχων της χώρας, της Ένωσης Ξενοδόχων Αθήνας, Αττικής, Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ). Θέση που κατέχει σήμερα ο Αλέξανδρος Βασιλικός, η θητεία του οποίου ολοκληρώνεται το 2018.

Παράγοντες του χώρου σημειώνουν πως το περίγραμμα προγραμματικών θέσεων της υποψηφιότητας Γ. Ρέτσου ενδεχομένως αφήνει χώρο και σε άλλη υποψηφιότητα. Κι αυτό, όπως εξηγούσαν, καθώς ο σημερινός α’ αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ εμφανίζεται να θεωρεί απολύτως επιτυχημένο το μοντέλο διοίκησης Ανδρεάδη.

Ένα μοντέλο, όπως εξηγούν, που ήταν υπερβολικά «προεδροκεντρικό», με το οποίο φέρονται να μη συμφωνούν και οι τρεις πρώην πρόεδροι του ΣΕΤΕ, Σπ. Κοκκοτός, Στ. Ανδρεάδης και Ν. Αγγελόπουλος. Οι «τρεις», μάλιστα, φέρονται να εξαρτούν τη στάση που θα τηρήσουν τους επόμενους μήνες από τα δείγματα γραφής του νέου προέδρου.

Ο Γ. Ρέτσος, πάντως, έχει προαναγγείλει, μεταξύ άλλων, τη λειτουργία γραφείου του ΣΕΤΕ στις Βρυξέλλες και την περαιτέρω ενίσχυση του Ινστιτούτου ΣΕΤΕ, ενώ προαναγγέλλει ότι ο σύνδεσμος δεν θα λειτουργεί ως συνδικαλιστικός φορέας. Γεγονός που συνεπάγεται πως οι θέσεις του ΣΕΤΕ, όπως αναφέρει, δεν είναι βέβαιο πως θα ταυτίζονται κατ’ ανάγκη και πάντα με τους 14 κλαδικούς φορείς-μέλη του. Επιπλέον, εμφανίζεται έτοιμος να επιχειρήσει «στροφή» του Συνδέσμου στις χιλιάδες μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις, ώστε να αποστασιοποιηθεί από την κριτική ότι εκφράζει κατά κόρον τους 20 ισχυρότερους ομίλους του χώρου.

Στις πρώτες αντιδράσεις της υποψηφιότητας Ρέτσου, ωστόσο, θα πρέπει να αναφερθεί το γεγονός πως νυν μέλος του Δ.Σ του ΣΕΤΕ, μεταξύ αυτών με τους οποίους επικοινώνησε το Euro2day.gr, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και αποχώρησής του από τον ΣΕΤΕ, εφόσον δεν διαφανεί η πρόθεση του νέου προέδρου για σοβαρές διορθωτικές κινήσεις στη λειτουργία του συνδέσμου.

Τα πρόσωπα και οι «ζυμώσεις»

Το μόνο βέβαιο είναι πως από τη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ (16 Μαΐου) θα μάθουμε τον νέο επικεφαλής του Συνδέσμου και, ταυτόχρονα, το πρώτο από τα πρόσωπα της «οικογενειακής» φωτογραφίας της νέας ηγεσίας του επιχειρηματικού κόσμου του ελληνικού τουρισμού.

Παράλληλα με τον ΣΕΤΕ, οι διεργασίες στον χώρο των παραγόντων του τουρισμού επικεντρώνονται στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων. Εκεί όπου οι επόμενες εκλογές τοποθετούνται χρονικά στην Άνοιξη του 2018, αλλά η επόμενη κρίσιμη Γ.Σ θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του ερχόμενου Απριλίου.

Η επισημοποίηση της υποψηφιότητας Ρέτσου για την ηγεσία του ΣΕΤΕ άνοιξε έναν δίμηνο κύκλο έντονων «ζυμώσεων» για τα πρόσωπα που αναμένεται να διεκδικήσουν την προεδρία, αλλά και το σκηνικό της επόμενης μέρας.

Όπως εξηγούσαν στο Euro2day.gr παράγοντες του χώρου, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, θα εκλεγεί νέος, μεταβατικός πρόεδρος στην ΠΟΞ, ο οποίος θα ηγηθεί της Ομοσπονδίας μέχρι τις εκλογές της Άνοιξης του 2018.

Η θέση του προέδρου της ΠΟΞ θεωρείται εφαλτήριο για ανέλιξη και στο ΣΕΤΕ, αφού ο πρόεδρος των ξενοδόχων θα βρεθεί στον στενό ηγετικό κύκλο που θα περιβάλλει τον νέο πρόεδρο του ΣΕΤΕ.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο νέος πρόεδρος της ΠΟΞ θα αναδειχθεί από το τρίγωνο Χαλκιδική-Ρόδος-Κρήτη, απ’ όπου προέρχονται τα νυν στελέχη του Δ.Σ της ΠΟΞ που φέρονται να διαθέτουν τα ισχυρότερα ερείσματα στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Στην «κούρσα» διαδοχής του Γ. Ρέτσου στην ΠΟΞ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, φέρονται ως επικρατέστεροι διεκδικητές ο Αντώνης Καμπουράκης (νυν α’ αντιπρόεδρος της ΠΟΞ, επικεφαλής της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου), Μαν. Γιαννούλης (β’ αντιπρόεδρος ΠΟΞ και επικεφαλής της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων) και Γρ. Τάσιος (Γ.Γ. ΠΟΞ, πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής).

Την ίδια στιγμή, η αλλαγή ηγεσίας στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΞΕΕ) συνδέεται άμεσα με τις εξελίξεις στον ΣΕΤΕ και στην ΠΟΞ. Σημειώνεται πως η θητεία του σημερινού Δ.Σ. λήγει επισήμως στις 15 Ιανουαρίου 2018, αλλά οι πρώτες πληροφορίες τοποθετούν τις εκλογές στο δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2017. Το σημερινό Δ.Σ, πάντως, έχει τη δυνατότητα να τις προκηρύξει ακόμα για το τέλος του χρόνου, αφού πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά και τα αποτελέσματα προκύπτουν ταχύτατα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις έμπειρων παραγόντων ξενοδοχειακών πηγών που παρακολουθούν χρόνια τα τεκταινόμενα στους κόλπους του χώρου των ξενοδόχων και του ΞΕΕ, η εκλογή νέου προέδρου στο Επιμελητήριο συνδέεται άρρηκτα με τις εξελίξεις στην Ένωση Ξενοδόχων Αθήνας, Αττικής, Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ).

Κι αυτό, όπως εξηγούν, καθώς βασικός υποψήφιος διάδοχος του σημερινού προέδρου Γ. Τσακίρη, φέρεται να είναι ο νυν πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ Αλέξανδρος Βασιλικός. Σε επικοινωνία του Euro2day.gr με τον πρόεδρο της ΕΞΑΑΑ, ο Αλ. Βασιλικός δεν διέψευσε την πρόθεσή του να διεκδικήσει τη θέση. Χαρακτήρισε, ωστόσο, πρόωρη την τοποθέτησή του για το θέμα στην παρούσα φάση, μεταθέτοντας γι’ αργότερα τη δημοσιοποίηση των αποφάσεών του.

Κορυφαίοι τουριστικοί παράγοντες σημείωναν, πάντως, με έμφαση πως η ανάδειξη νέας ηγεσίας κατά σειρά στην ΠΟΞ, στον ΣΕΤΕ και στο ΞΕΕ συνδέεται και με τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Κι αυτό, όπως ανέφεραν, καθώς η υπερφορολόγηση, η επιβολή τέλους διανυκτέρευσης από το 2018 και η γκρίζα οικονομία αποτελούν ένα τρίπτυχο στο οποίο οι ξενοδόχοι περιμένουν να τοποθετηθούν ξεκάθαρα τα κόμματα που βρίσκονται ή θα διεκδικήσουν την εξουσία στις επόμενες εκλογές.

Σημείωναν, μάλιστα, χαρακτηριστικά την ένταση που προκλήθηκε στιγμιαία στην πρόσφατη Γ.Σ του ΞΕΕ (την προηγούμενη Παρασκευή), όταν οι ξενοδόχοι ζήτησαν επιτακτικά από την υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά να μην επιβληθεί τέλος διανυκτέρευσης από το 2018.

Θέμα το οποίο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναμένεται να αναδειχθεί σε κομβικό για τη στάση των ξενοδόχων έναντι των κομμάτων, αλλά και το κλίμα που θα διαμορφωθεί στις τοπικές ενώσεις ξενοδόχων, ενόψει των επικείμενων εκλογικών τους διαδικασιών.

Παναγιώτης Δ. Υφαντής-euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου