Σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων, κατηγορούμενος για απάτη κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια από την οποία το συνολικό όφελος υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ, για πλαστογραφία μετά χρήσεως κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια και για υπεξαίρεση παραπέμπεται, με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου, ο 45χρονος Ι. Α. του Ν., που αποσπούσε χρήματα από ανυποψίαστους παριστάνοντας τον αστυνομικό.
Το Δικαστικό Συμβούλιο αποφάνθηκε να μην γίνει κατηγορία εις βάρος του για την πράξη της αντιποίησης δημόσιας υπηρεσίας και να μην γίνει κατηγορία εις βάρος του 73χρονου Π. Ζ. του Ε., που κατηγορήθηκε για άμεση συνέργεια στην απάτη, που αποδίδεται στον πρώτο.
Το ιστορικό της υπόθεσης φέρεται να έχει ως εξής:
Στους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου περιήλθαν πληροφορίες σχετικά με την δράση άγνωστου Ροδίτη, ηλικίας περίπου 50 ετών ονόματι «Γιάννης», ο οποίος συστηνόταν σε πολίτες ως αστυνομικός της Οικονομικής Αστυνομίας, της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ή Ορκωτός Λογιστής και με την παράσταση ψευδών στοιχείων αλλά και με την επίδοση σε αυτούς πλαστών εγγράφων, τους αφαιρούσε διάφορα χρηματικά ποσά.
Την 6η Απριλίου 2017 καταγγέλθηκε στους αστυνομικούς από έναν μεσήλικα Ροδίτη ότι ο κατηγορούμενος, με τον οποίο είχε γνωριστεί το έτος 2014, αφού του συστήθηκε ως αστυνομικός της Οικονομικής Αστυνομίας, τον έπεισε ότι θα τον βοηθούσε υπηρεσιακά για να διεκδικήσει το χρηματικό ποσό των 6.500 ευρώ, από ξενοδοχειακή εταιρεία που τον απασχολούσε.
Για τον συγκεκριμένο σκοπό του απέσπασε το χρηματικό ποσό των 416 ευρώ την 9η Μαρτίου 2016 προκειμένου να προμηθευτεί δήθεν το απαιτούμενο παράβολο.
Ο κατηγορούμενος μάλιστα παρέδωσε στο θύμα ένα πλαστό έγγραφο υποβολής αιτήματός του ενώπιον του Β1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου!!
Μέσω του συγκεκριμένου θύματος οι αστυνομικοί κανόνισαν ραντεβού με τον κατηγορούμενο, προκειμένου να συζητήσει μαζί του για την πορεία της υπόθεσης του και όταν παρουσιάστηκε ενώπιον του, παριστάνοντας εκ νέου των αστυνομικό της Οικονομικής Αστυνομίας, τον προσήγαγαν.
Εξεταζόμενος ομολόγησε ότι το ως άνω έγγραφο ήταν πλαστό και στην πορεία ακολούθησε έλεγχος στην οικία του παρουσία δικαστικού λειτουργού.
Εκεί, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, βρέθηκαν διάφορα έγγραφα, ορισμένα εκ των οποίων είχαν πλαστογραφηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να προσομοιάζουν με γνήσια έγγραφα της Οικονομικής Αστυνομίας.
Βρέθηκε ακόμη ένα μεταλλικό σήμα της Ελληνικής Αστυνομίας, ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και δύο συσκευές ηλεκτρονικής αποθήκευσης.
Από την προανάκριση προέκυψε ότι ο κατηγορούμενος είχε ξεκινήσει την δράση του από το έτος 2014 και προσποιούμενος είτε τον αστυνομικό της Οικονομικής Αστυνομίας είτε τον Ορκωτό Λογιστή, που εργάζεται για λογαριασμό της Οικονομικής Αστυνομίας, αποσπούσε μεγάλα χρηματικά ποσά από πολίτες με πρόσχημα την ρύθμιση φορολογικών ή εργασιακών υποθέσεων τους.
Πιο συγκεκριμένα από την προανάκριση προέκυψαν μέχρι στιγμής τα εξής:
-Το θέρος του 2016, παριστάνοντας τον αστυνομικό της Οικονομικής Αστυνομίας σε έναν Ροδίτη του απέσπασε το χρηματικό ποσό των 1.000 ευρώ υποσχόμενος ότι θα μεσολαβούσε για την πρόσληψή του ως οδηγού γερανού της Τροχαίας Ρόδου στο πλαίσιο προκήρυξης, που δήθεν υπήρχε, για την πλήρωση της συγκεκριμένης θέσης.
-Την 31η Ιανουαρίου 2017, παριστάνοντας τον αστυνομικό της Οικονομικής Αστυνομίας απέσπασε από άλλο Ροδίτη αρχικά το χρηματικό ποσό των 3.134 ευρώ και στην πορεία το χρηματικό ποσό των 2.266,66 ευρώ, προκειμένου να μεσολαβήσει για την τακτοποίηση χρέους του προς την εφορία με προσφυγή στον Αρειο Πάγο.
-Τον Δεκέμβριο του 2016 από συγγενή του ανωτέρω απέσπασε το χρηματικό ποσό των 1.700 ευρώ, υπό μορφή δανείου για υποτιθέμενη δική του οφειλή, υποσχόμενος ότι θα βοηθήσει τον αδερφό του, σε οικονομικές του εκκρεμότητες που είχε δήθεν διαπιστώσει μέσω του συστήματος της Οικονομικής Αστυνομίας!!
-Το 2015 απέσπασε από ένα ζευγάρι, κατοίκους Ρόδου, το χρηματικό ποσό των 3.760 ευρώ, υποσχόμενος ότι θα κατέθετε τις οικονομίες τους σε τραπεζικό λογαριασμό στην Γερμανία προκειμένου να εξασφαλίσουν επιτόκιο ύψους 26%!!
-Τον Σεπτέμβριο του 2016 παριστάνοντας τον αστυνομικό της Οικονομικής Αστυνομίας, απέσπασε το χρηματικό ποσό των 2.000 ευρώ από μια γυναίκα, κάτοικο Ρόδου, την οποία έπεισε ότι θα μεσολαβούσε προκειμένου να μισθώσει το κυλικείο της Α! Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου.
-Τον Ιούνιο του 2016 και τον Φεβρουάριο του 2017 παριστάνοντας αυτή τη φορά τον αστυνομικό της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων και επικαλούμενος διασυνδέσεις με δικαστές του Αρείου Πάγου, απέσπασε από έναν Ροδίτη τα χρηματικά ποσά των 1.500 και 500 ευρώ, υποσχόμενος ότι θα μεσολαβούσε για να ακυρωθούν επιβαρυντικές αποφάσεις σε βάρος του!!
-Από το έτος 2015 παρουσιαζόταν σε συνονόματό του ως αστυνομικός της Οικονομικής Αστυνομίας, ενώ από το έτος 2012, δηλώνοντας ότι είχε την ίδια ιδιότητα κέρδισε την εμπιστοσύνη του Συλλόγου Γονέων Δημοτικού Σχολείου της πόλεως Ρόδου, ο οποίος τον όρισε ταμία. Από το ταμείο του συλλόγου υπεξαίρεσε τουλάχιστον το χρηματικό ποσό των 3.500 ευρώ!!
-Το έτος 2014, δηλώνοντας ψευδώς ότι ήταν αστυνομικός της ίδιας υπηρεσίας απέσπασε από Ροδίτη το χρηματικό ποσό των 32.000 ευρώ, τμηματικά, προκειμένου να τον βοηθήσει για την τακτοποίηση οφειλών του προς την Εφορία.
-Το έτος 2013, δηλώνοντας ψευδώς ότι ήταν αστυνομικός στην δικαστική υπηρεσία της Οικονομικής Αστυνομίας, απέσπασε τον Ιούνιο του 2014 από μια Ροδίτισσα το χρηματικό ποσό των 6.000 ευρώ προκειμένου να το καταθέσει σε τραπεζικό λογαριασμό στη Γερμανία.
Το ίδιο έτος απέσπασε από το ίδιο θύμα το χρηματικό ποσό των 1.000€ προκειμένου να μεσολαβήσει για την διαγραφή χρεών της, ενώ την 20η Δεκεμβρίου 2016 της απέστειλε σε φωτογραφία ένταλμα συλλήψεως σε βάρος του πρώην συζύγου της!!!
Ο 44χρονος, απολογούμενος, αρνήθηκε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι ουδέποτε παρίστανε τον αστυνομικό της Οικονομικής Αστυνομίας και τονίζοντας ότι ειναι γνωστή και η ιδιότητά του και το επάγγελμά του, στην μικρή κοινωνία της Ρόδου.
Επιπλέον, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι υπεξαίρεσε χρήματα, τονίζοντας ότι πράγματι είχε πρόθεση να καταθέσει χρήματα που του εμπιστεύθηκαν σε λογαριασμό στη Γερμανία, αλλά δεν μπόρεσε λόγω των capital controls.
Περαιτέρω αρνήθηκε ότι υπεξαίρεσε τα χρήματα της Σχολικής Επιτροπής στην οποία ήταν ταμίας, υποστηρίζοντας ότι είναι άθικτα στον λογαριασμό του.
Ως συνήγορος υπεράσπισής του παρίσταται ο δικηγόρος κ. Γιάννης Χαρίτος.