Στην τελική ευθεία βρίσκεται ο διαγωνισμός για την αποκατάσταση του κτηρίου της Ροδιακής Έπαυλης. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, τα τεύχη δημοπράτησης πήραν 32 ενδιαφερόμενοι και κατατέθηκαν 30 προσφορές. Δεδομένου ότι δεν υπήρξαν ενστάσεις κατά του (ηλεκτρονικού) διαγωνισμού με καταληκτική ημερομηνία την 11η Φεβρουαρίου 2019, οι προσφορές αναμένεται να αποσφραγιστούν μέχρι τις αρχές Μαρτίου. Ο προϋπολογισμός του έργου, ανέρχεται σε 1.800.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού για το Νότιο Αιγαίο.
Η Ροδιακή Έπαυλη η οποία είναι σχεδόν ετοιμόρροπη, και οι παρεμβάσεις για την ανακαίνιση του κτηρίου είναι επιτακτικές. Ο δρόμος για την αποκατάσταση της Ροδιακής Έπαυλης άνοιξε όταν παραχωρήθηκε το κτήριο στο Δήμο Ρόδου από το Υπουργείο. Συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (Ε.Ε.) 2015/2376 και άλλες διατάξεις» υπάρχει ρητή διάταξη για την παραχώρηση στο Δήμο Ρόδο της Ροδιακής Έπαυλης (συγκρότημα δέκα ακινήτων) για την εξυπηρέτηση πολιτιστικών και κοινωφελών σκοπών.
Την ίδια στιγμή προχωρούν οι εργασίες στη Βίλα Ακάβη, ένα κτήριο το οποίο ανήκει στην περιουσία του δήμου και είχε παραχωρηθεί για κοινωφελείς δράσεις, αλλά παρέμενε εδώ και πολλά χρόνια εγκαταλελειμμένο. Για το συγκεκριμένο κτήριο έγινε επικαιροποίηση μιας υπάρχουσας μελέτης από την Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης κι ακολούθως, η Διεύθυνση Προγραμματισμού υπέβαλε την σχετική πρόταση.
Το κτήριο βρίσκεται στο τέλος της οδού Παπαλουκά στη συμβολή με την οδό Ερυθρού Σταυρού, κατασκευάστηκε το 1894 μέσα σε μεγάλο αγρόκτημα και ήταν αρχικής ιδιοκτησίας Ηλία Τάνους Ακάβη, πλούσιου εμπόρου συριακής καταγωγής με εξέχουσα θέση στην κοινωνία επί τουρκοκρατίας και ιταλικής κατοχής.
Ο Ακάβη πέθανε το 1935, αφήνοντας σημαντική ακίνητη περιουσία στο Δήμο. Επί ιταλοκρατίας το κτήριο ονομάστηκε «μεγάλο σπίτι». Εκεί διέμεναν Ιταλοί αξιωματικοί και Άγγλοι στρατιώτες. Από το 1947 μέχρι έως το 1990 στέγαζε άπορες οικογένειες. Το οικοδομικό συγκρότημα του αρχοντικού αποτελείται από ένα διώροφο οικοδόμημα με υπόγειους χώρους και δευτερεύοντα κτίσματα (στάβλο και αποθήκες). Είναι κτήριο επιβλητικό με πολύ ωραίες αναλογίες, με εμβαδόν ισογείου 156 τ.μ, ορόφου 156 τ.μ με βοηθητικούς χώρους 48 τ.μ και ακάλυπτο χώρο 1000 τ.μ. Στην κύρια όψη τονίζεται ιδιαίτερα ο κεντρικός άξονας με μπαλκονάκι πάνω από την είσοδο και αέτωμα ως επιστέγασμα. Σήμερα το κτήριο δεν είναι σε καθόλου καλή κατάσταση εκτός από τη στέγη η οποία επιδιορθώθηκε όταν γινόταν αποκατάσταση του κτηρίου που στεγάζει σήμερα το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών.
Ο προϋπολογισμός του έργου «ανακατασκευή της βίλας Ακάβη» ανέρχεται σε 1.297.000 ευρώ και η σύμβαση με τον εργολάβο υπεγράφη στις αρχές Νοεμβρίου 2018. Στα σχέδια της δημοτικής αρχής είναι να στεγαστεί στο συγκεκριμένο κτήριο το παράρτημα του ΚΕΘΕΑ στη Ρόδο, ενώ είχε προταθεί για να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του απόδημου Ελληνισμού. Ωστόσο δεν προχώρησε αυτή η πρόταση, καθώς το συμβόλαιο παραχώρησής του ήταν υπό τον όρο της στήριξης κοινωνικών προνοιακών δομών.
https://www.dimokratiki.gr/14-02-2019/stin-teliki-eytheia-o-diagonismos-gia-tin-apokatastasi-tis-rodiakis-epaylis/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.