«Πιστεύουμε στην παραγωγή νέου πλούτου στην οποία θα έχουν μερίδιο όλοι, τα προσωρινά επιδόματα δεν αποτελούν τη λύση στα προβλήματα της κοινωνικής ανισότητας», ανέφερε στην έναρξη της ομιλίας του για τα εργασιακά στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σημείωσε επίσης ότι «δεν μπορεί να υπάρχει ισχυρή χώρα χωρίς ισχυρές ιδιωτικές επιχειρήσεις αλλά ούτε και ακμαίες επιχειρήσεις χωρίς ικανοποιημένους εργαζόμενους. Αυτή ήταν και η Συμφωνία Αλήθειας που υπογράψαμε με τον κόσμο των επιχειρήσεων προεκλογικά. Είπα ξεκάθαρα ότι εμείς μειώνουμε τους φόρους, απλοποιούμε το αδειοδοτικό περιβάλλον, διευκολύνουμε τις επιχειρήσεις στο μέτωπο της ρευστότητας και οι επιχειρήσεις με τη σειρά τους έχουν υποχρέωση να επενδύουν στην πατρίδα μας και πρωτίστως να φροντίζουν τους εργαζόμενους τους. Αυτή τη Συμφωνία αλήθειας τηρούμε απαρέγκλιτα στους επτά μήνες που είμαστε στην κυβέρνηση», πρόσθεσε.
«H δημιουργία πολλών καλοπληρωμένων θέσεων αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα», τόνισε επίσης και πρόσθεσε: «εγώ θα κλείνω την πόρτα στους διορισμούς από το παράθυρο».
Το χρονικό σημείο που διεξάγεται η συζήτηση είναι ευνοϊκό για την κυβέρνηση, καθώς μόλις πριν από λίγες ημέρες καταγράφηκε νέο ιστορικό χαμηλό κόστος δανεισμού για την Ελλάδα, καθώς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έπεσε για πρώτη φορά κάτω από το 1%, φτάνοντας το 0,992%, κάτι που δείχνει πως αυξάνεται διαρκώς η εμπιστοσύνη των αγορών στην ελληνική οικονομία. Ενδεικτικό ότι στη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στην απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου που έπεσε προχθές κάτω από το 1%, αλλά και στον δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης, ο οποίος, όπως είπε, βρίσκεται έξι μονάδες πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.
Σημειώνεται ότι ο αντίκτυπος της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου που ακολούθησε ήταν ιδιαίτερα θετικός, καθώς, σύμφωνα με αναλυτές του πρακτορείου Bloomberg, υπάρχει η πιθανότητα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να τρέξουν ακόμα και προς αρνητικά επιτόκια, δεδομένου ότι η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν από την επενδυτική βαθμίδα.
Τα παραπάνω δεν αποσυνδέονται για το Μέγαρο Μαξίμου από τη συζήτηση για τα εργασιακά, καθώς αποτελούν το ίδιο κομμάτι του παζλ, όπως αποτυπώθηκε στη φράση του κ. Μητσοτάκη από το 2017. Δηλαδή κοινωνική πολιτική είναι οι νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες είναι αποτέλεσμα της ανταγωνιστικότητας, της ανάπτυξης και της εμπιστοσύνης που απολαμβάνει η ελληνική οικονομία. Και τούτο, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, είναι κάτι που δεν μπορεί να το εγγυηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
Online