Ειδήσεις

Ο Ιανουάριος του 2020 ήταν ο πιο ζεστός που έχει ποτέ καταγραφεί

O πρώτος μήνας του 2020, ήταν ο πιο ζεστός Ιανουάριος που έχει καταγραφεί ποτέ στις χερσαίες και θαλάσσιες επιφάνειες της γης, με τον μέσο όρο θερμοκρασιών να ξεπερνά όλες τις αντίστοιχες προηγούμενες μετρήσεις εδώ και 141 χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (Noaa).

Οι θερμοκρασίες-ρεκόρ τον Ιανουάριο έρχονται ύστερα από ένα ιδιαιτέρως ζεστό 2019, το οποίο έχει καταγραφεί ως το δεύτερο πιο θερμό έτος για την επιφάνεια του πλανήτη από τότε που ξεκίνησαν αξιόπιστες μετρήσεις. Η περασμένη δεκαετία, μάλιστα, ήταν η θερμότερη σε 150 χρόνια, μία ένδειξη του εντεινόμενου ρυθμού της κλιματικής κρίσης.

Σύμφωνα με τη Noaa, η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια της γης και του ωκεανού τον προηγούμενο μήνα, ήταν 1,14 βαθμοί Κελσίου, πάνω από τον μέσο όρο του 20ου αιώνα. Αυτή η μέτρηση, ξεπέρασε οριακά το προηγούμενο ρεκόρ για τον μήνα Ιανουάριο, το οποίο είχε καταγραφεί το 2016.

Στο μεταξύ, η Ανταρκτική ξεκίνησε τον Φεβρουάριο με αρκετές ανόδους στη θερμοκρασία. Η ήπειρος του νότιου πόλου, σημείωσε θερμοκρασία 20 βαθμών Κελσίου, για πρώτη φορά στην ιστορία της, στις 9 Φεβρουαρίου, ακολουθώντας άλλη μία σημαντική άνοδο στους 18.3 βαθμούς, μόλις τρεις ημέρες πριν. Οι επιστήμονες χαρακτήρισαν το φαινόμενο «απίστευτο και αφύσικο».

Η Noaa είπε ότι οι τέσσερις πιο θερμοί Ιανουάριοι που έχουν καταγραφεί, ήταν από το 2016 και μετά.

Οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο συμφώνησαν το 2015 να κρατήσουν την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους δύο βαθμούς έτσι ώστε να αποφευχθούν καταστροφικές πλημμύρες, ανασφάλεια σχετικά με το φαγητό, κύματα καύσωνα και μαζική μετακίνηση ανθρώπων.

Ωστόσο, οι εκπομπές που οδηγούν στην υπερθέρμανση του πλανήτη δεν δείχνουν κανένα σημάδι μείωσης, ενώ δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης της τάξεως των 2 βαθμών Κελσίου.

Σύμφωνα με  επιστήμονες, ο κόσμος πρέπει να μειώσει στο μισό τις εκπομπές αερίων μέχρι το 2030, ούτως ώστε να υπάρχουν πιθανότητες να αποφευχθεί μια καταστροφική κλιματική κατάρρευση.

πηγή kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου