Αισιοδοξία φαίνεται ότι υπάρχει στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Δωδεκανήσου, αναφορικά με την πορεία της εξυγίανσής της –αν και τα πράγματα προχωρούν αργά, αλλά με σταθερούς ρυθμούς.
Μάλιστα, οι εκπρόσωποι της διοίκησης της ΕΑΣΔ βρίσκονται σε συνεχείς επαφές με τους φορείς, τους κοινοβουλευτικούς μας εκπροσώπους αλλά και με την τοπική αυτοδιοίκηση για το ζήτημα.
Όπως δήλωσε στην ‘δημοκρατική’ ο γενικός διευθυντής, κ. Δημήτρης Καραγιάννης:
«Έχουμε κάνει αρκετά και σοβαρά βήματα στο κομμάτι του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Στις 10 Φεβρουαρίου 2020 ήταν η καταληκτική ημερομηνία, υποβολής προτάσεων. Ήδη ο ΕΦΚΑ κατέθεσε στο τέλος του περασμένου Οκτωβρίου, μια ‘αντι-πρόταση’ στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, καθώς και η ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) η οποία έχει αναρτηθεί. Βρισκόμαστε δηλαδή, στο τελικό στάδιο. Αναμένουμε να ορίσει η συντονίστρια του εξωδικαστικού μια προθεσμία, εάν οι πιστωτές θελήσουν να προχωρήσουν σε τροποποιήσεις επί της πρότασης αυτής και στην συνέχεια αναμένεται η ψήφιση της οριστικής πρότασης. Εκτιμώ πως κατά 99% η εξέλιξη της έγκρισης αυτών των προτάσεων θα είναι θετική και από τις αρχές του νέου έτους, θα ξεκινήσουμε την διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων για αποπληρωμή των χρεών της επιχείρησης».
Ο κ. Καραγιάννης εξέφρασε την πεποίθηση πως η πρόταση του ΕΦΚΑ καλύπτει τις ανάγκες της ΕΑΣΔ –καθώς ο ΕΦΚΑ και η ΑΑΔΕ κατέχουν το πλειοψηφικό πακέτο της οφειλής της ΕΑΣΔ και από αυτούς εξαρτάται και το αίσιο τέλος της επίλυσης των προβλημάτων της.
«Το σχέδιο που έχουμε υποβάλει για την εξυγίανση του συνεταιρισμού, έχει εγκριθεί και από τον εμπειρογνώμονα, ως το μοναδικό υγιές πλάνο, προκειμένου να είναι βιώσιμος ο συνεταιρισμός, την επομένη της συμφωνίας και φυσικά, με βάση αυτό το πλάνο, προχωράμε. Θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται, από την επόμενη μέρα της ψήφισης του σχετικού νόμου και της αποδέσμευσης των λογαριασμών της επιχείρησης. Θα πρέπει, να καταλήξουμε σε μια λύση για να προχωρήσουμε τα πλάνα μας. Εφόσον καλύπτεται από το 62% των συμμετεχόντων πιστωτών προφανώς θα είναι η πρόταση που θα επικυρωθεί, οπότε απομένει το κομμάτι της εφαρμογής σε συνεργασία με την τράπεζα».
Όσον αφορά στην ρευστότητα που είναι διαθέσιμη, η διοίκηση της Γεωργοένωσης προσπαθεί να είναι σταθερή στις υποχρεώσεις της, να πληρώνει τους παρακρατημένους φόρους, να καλύπτει λογαριασμούς ΔΕΚΟ και φυσικά, να καλύπτεται η μισθοδοσία του προσωπικού προκειμένου να… επιβιώνει, μέχρις ότου βρεθεί η οριστική λύση.
ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΒΑΡΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΛΑΜΩΝΑ
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αξιοποίησης και παραχώρησης των ακινήτων Βάρης και Καλαμώνα (σε συνεργασία και συνεννόηση με τη νέα δημοτική αρχή Ρόδου και με την περιφερειακή αρχή Νοτίου Αιγαίου), ο κ. Καραγιάννης, δήλωσε:
«Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό, να προχωρήσει αυτό το πλάνο. Είναι δύο χώροι που -επιτέλους- πρέπει να αξιοποιηθούν και οι μόνοι αρμόδιοι φορείς, είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Ρόδου. Βρισκόμαστε σε μια μοναδική θετική συγκυρία για να αποκατασταθεί, αφενός, το μνημείο της Βάρης και αφετέρου, να αξιοποιηθούν οι εκτάσεις του Καλαμώνα. Ο συνεταιρισμός ήταν, είναι και θα είναι αρωγός στην προσπάθεια αυτή. Ήδη για τον Καλαμώνα, είχαμε εισηγηθεί ώστε μια μεγάλη έκταση 400 στρεμμάτων, να αξιοποιηθεί για την φύτευση αμπελώνων.
Με τον τρόπο αυτόν, διασφαλίζαμε την απορρόφηση της παραγωγής μέσω της οινοβιομηχανίας της ΚΑΪΡ και φυσικά, την ενίσχυση του αγροτικού τομέα»» ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συνεργασία με την ΠΝΑι για θέματα του Πρωτογενούς Τομέα, αφού «τα τελευταία χρόνια, είχε γεράσει πολύ ο αγροτικός κόσμος της περιοχής. Οι προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία χρόνια από την ΠΝΑι για την ένταξη νέων αγροτών στην ενασχόλησή τους με την αγροτική ζωή του τόπου, κρίνεται ως θετική. Ήδη έχουν ενταχθεί στα προγράμματα, πάνω από 150 νέοι αγρότες. Αυτό δείχνει πως χρειάζεται και επιπλέον στήριξη με άλλα κονδύλια».