Νέα έφοδο στο αρχηγείο της Πυροσβεστικής έχουν πραγματοποιήσει από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο εισαγγελικής έρευνας που διεξάγεται για τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη Ρόδο το περασμένο καλοκαίρι.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του documentonews.gr, oι αστυνομικοί μετέβησαν στο αρχηγείο προκειμένου να κατάσχουν βιντεοληπτικό και φωτογραφικό υλικό που έστελναν οι αξιωματικοί του ΠΣ από το Συντονιστικό Ελικόπτερο στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) και την ηγεσία του ΠΣ από τα μέτωπα της πυρκαγιάς στη Ρόδο.
Η νέα έφοδος πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια προηγούμενης εφόδου που έγινε πριν από λίγες ημέρες στο αρχηγείο του ΠΣ, όπου κατασχέθηκαν οι επικοινωνίες που ήταν καταγεγραμμένες στο καταγραφικό του ΕΣΚΕΔΙΚ σχετικά με τους χειρισμούς στην πυρκαγιά της Ρόδου.
Όπως ανέφεραν στο Documento καλά ενημερωμένες πηγές, οι δύο έφοδοι πραγματοποιήθηκαν καθώς οι εισαγγελικές αρχές έχουν διαπιστώσει μία γενικότερη απροθυμία, αν όχι άρνηση, από την πλευράς της Πυροσβεστικής στο να παράσχει όλα τα απαιτούμενα στοιχεία για την έρευνα της Δικαιοσύνης.
Εμπόδια όπως στον ανακριτή Μαρνέρη
Όλα αυτά θυμίζουν έντονα όσα πρωτοφανή είχαν συμβεί κατά την έρευνα του ανακριτή Θανάση Μαρνέρη για την τραγωδία στο Μάτι. Όπως είχε αποκαλύψει το documentonews.gr, ο ανακριτής Μαρνέρης αντιμετώπιζε συνεχώς εμπόδια από τους αξιωματικούς της πυροσβεστικής σε ό,τι αφορά την έρευνά του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα όσα συνέβησαν τον Ιούνιο του 2020 με την ύπαρξη δεύτερου καταγραφικού της Πυροσβεστικής. Ξαφνικά ο ανακριτής Μαρνέρης, ενημερώνεται για την ύπαρξη δεύτερου καταγραφικού, το οποίο για κάποιον λόγο δεν είχε παραδοθεί στη Δικαιοσύνη από την πυροσβεστική
Ο Θ. Μαρνέρης θεωρεί ότι το συγκεκριμένο καταγραφικό είναι κομβικής σημασίας για την έρευνα που διενεργεί. Στην πυροσβεστική λειτουργούν δύο καταγραφικά μηχανήματα, όπως προκύπτει από τον κανονισμό οργάνωσης και λειτουργίας του ΕΣΚΕ.
Το ένα στο 199 όπου καταγράφονται όλες οι ενσύρματες και ασύρματες συνομιλίες,·το άλλο στο ΚΕΠΠ της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, που λειτουργεί υπό τη διοίκηση του ΕΣΚΕ, όπου επίσης καταγράφονται σε 24ωρη βάση όλες οι ενσύρματες συνομιλίες. Ωστόσο στον ανακριτή Θ. Μαρνέρη είχε παραδοθεί από την πυροσβεστική μόνο το καταγραφικό του 199.
Αμέσως ο ανακριτής δίνει εντολή στους αστυνομικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να πραγματοποιήσουν έφοδο στις εγκαταστάσεις της πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι. Η εντολή είναι σαφής: οι αστυνομικοί πρέπει να εντοπίσουν και να κατασχέσουν από το ΕΣΚΕ το καταγραφικό μηχάνημα του ΚΕΠΠ. Δεν είναι και η μοναδική έρευνα που διενεργείται εκείνη τη μέρα. Αστυνομικοί κάνουν έφοδο στις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Πληροφορικής της πυροσβεστικής στο Μοσχάτο. Αναζητούν επίσης στοιχεία στο πλαίσιο των ερευνών.
«Εγώ είμαι το ένταλμα»
Κατά την έφοδο στο Χαλάνδρι λαμβάνει χώρα ένα τραγελαφικό περιστατικό, το οποίο όμως δείχνει την απροθυμία των αξιωματικών της πυροσβεστικής να συνδράμουν τις δικαστικές έρευνες, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής». Αξιωματικός της πυροσβεστικής απευθυνόμενος στον Θ. Μαρνέρη δίχως να γνωρίζει ποιος είναι ζητά ένταλμα για τη διενέργεια έρευνας. Για να λάβει την απάντηση: «Εγώ είμαι το ένταλμα».
Οι έρευνες των αστυνομικών διαρκούν σχεδόν τέσσερις ώρες. Κάποια στιγμή εντοπίζουν ένα μικρό δωμάτιο στο ισόγειο του κτιρίου όπου και υποτίθεται ότι βρισκόταν το καταγραφικό. Μάταια όμως. Το καταγραφικό έχει αφαιρεθεί με την αιτιολογία ότι έχει βλάβη και τελικά εντοπίζεται εβδομάδες μετά. Το καταγραφικό είχε μεταφερθεί σε ιδιωτική εταιρεία στο πλαίσιο σύμβασης για τη συντήρηση των μηχανημάτων. Ο ανακριτής μετέβη στην εταιρεία προκειμένου να το κατασχέσει. Στη συνέχεια απέστειλε το καταγραφικό στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ) της ΕΛΑΣ προκειμένου να ερευνηθεί.
Πηγή documentonews.gr