ΗΤουρκία αποκάλυψε ότι απέσυρε κάποιες δυνάμεις της από την άσκηση του ΝΑΤΟ Steadfast Dart 2025, καθώς η Ελλάδα επέμεινε στις πάγιες θέσεις της και η Συμμαχία δεν άλλαξε στάση στα αιτήματα της Αγκυρας. Πάντως, Τούρκοι αξιωματούχοι αναφέρουν πως «η Ελλάδα με κάθε ευκαιρία επιχειρεί να επιβάλει τις θέσεις της». Υπενθυμίζεται ότι, όπως αποκάλυψε η «Κ», η Αθήνα ουσιαστικά απείλησε με ακύρωση της άσκησης, σε περίπτωση που γίνονταν δεκτές οι αποκλειστικά τουρκικές απόψεις για το καθεστώς και τις δικαιοδοσίες έρευνας και διάσωσης και εναερίου χώρου στο Αιγαίο.
Τουρκία: Σε αναζήτηση μαχητικών αεροσκαφών
Οι πηγές του υπουργείου Αμυνας της Τουρκίας ισχυρίζονταν χθες ότι «αφού διαπιστώθηκε πως στο έγγραφο σχεδιασμού της άσκησης υπήρχαν ζητήματα που αντιβαίνουν στα εθνικά μας δικαιώματα και συμφέροντα και τα οποία δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο, έγιναν προσπάθειες σε ανώτατο επίπεδο στο ΝΑΤΟ για την επίλυση του ζητήματος με επαγγελματική προσέγγιση και επισημάνθηκε πως το έγγραφο δεν συνάδει με τις καθιερωμένες πολιτικές και πρακτικές του ΝΑΤΟ.
Η Ελλάδα προσπαθεί να επιβάλει τις θέσεις της με κάθε ευκαιρία, ακόμα και σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ που διεξάγονται στην Ελλάδα. Τελευταία, προσπάθησαν να εισαγάγουν σε αυτή την άσκηση κάποια ζητήματα στο έγγραφο σχεδιασμού της άσκησης».
Σύμφωνα με την Αγκυρα, έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την τροποποίηση του εγγράφου σχεδιασμού της άσκησης σύμφωνα με τις ευαισθησίες της Τουρκίας και για την έγκρισή του σε επίπεδο ΝΑΤΟ και βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για το έγγραφο, δίχως να αναφέρουν την κατάληξη των διαβουλεύσεων.
Επόμενο βήμα, οι αποφάσεις για τα όπλα – Στα 4,6 δισ. το συνολικό κόστος των F-35
Σύμφωνα με άριστα πληροφορημένες πηγές της «Κ», η αδυναμία κατάληξης σε κάποια απόφαση σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων μετακύλισε το ζήτημα στους υπουργούς Αμύνης του ΝΑΤΟ.
Η βασική ένσταση της Τουρκίας συνίσταται στον τρόπο περιγραφής διαφόρων ορολογιών στην περιοχή ευθύνης του ανώτατου στρατιωτικού διοικητή Ευρώπης (SACEUR), με πλέον χαρακτηριστικό τον εναέριο χώρο.
Κατά πάγια τακτική η Τουρκία επιθυμεί μια γενικόλογη αναφορά σε «νατοϊκό εναέριο χώρο» (NATO Airspace), ενώ η Αθήνα έχει προτείνει ως χρυσή τομή τη χρήση ενός όρου που θα περιλαμβάνει και την έννοια του εθνικού (NATO Nation’s Airspace). Αξίζει να σημειωθεί ότι η αμερικανική αντιπροσωπεία βρίσκεται κοντά στις ελληνικές απόψεις.
Την απόλυτη στήριξη του Ισλαμαμπάντ στην Αγκυρα αναφορικά με το Κυπριακό εξέφρασε ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σεμπάζ Σαρίφ στον Ταγίπ Ερντογάν κατά τη χθεσινή συνάντησή τους. [EPA / PAKISTAN’S PRESS INFORMATION DEPARTMENT]
Ως προς την άσκηση Steadfast Dart 25 από την οποία η Αγκυρα αποχώρησε, οι τουρκικές στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι «κατά τη διαδικασία αυτή έχει κοινοποιηθεί στις αρχές του ΝΑΤΟ ότι ο λόχος αναγνώρισής μας έχει αποσυρθεί από την άσκηση Steadfast Dart, ότι θα συνεχίσει να συμμετέχει στην εθνική άσκηση Dacia της Ρουμανίας και ότι τα στοιχεία των ναυτικών ομάδων κρούσης που διοικούμε (σ.σ. SNMG-2 και SNMCMG2) θα συνεχίσουν να συμμετέχουν στην άσκηση Steadfast Dart στο πλαίσιο των δεσμεύσεών μας έναντι του ΝΑΤΟ». Αναλυτές εκτιμούν πως η επισημοποίηση της αντίδρασης της Αγκυρας οφείλεται εκτός από τις πάγιες θέσεις της και στις δηλώσεις του Νίκου Δένδια που εκφράστηκαν το τελευταίο διάστημα.
Παραλίγο «ναυάγιο» σε άσκηση του ΝΑΤΟ, λόγω απαιτήσεων της Αγκυρας
Πάντως, η τουρκική πλευρά αποκάλυψε ότι ενδιαφέρεται για την αγορά των Εurofighter μαζί με τους πυραύλους Meteor. «Ο πύραυλος Μeteor είναι ένας πύραυλος νέας γενιάς μεγάλου βεληνεκούς ευρωπαϊκής προέλευσης, ο οποίος συγκαταλέγεται στους πυραύλους αέρος αέρος. Στο πλαίσιο του προγράμματος προμήθειας των Eurofighter Typhoon σχεδιάζουμε να προσθέσουμε στο δυναμικό μας τους πυραύλους Meteor», ανέφεραν οι πηγές του τουρκικού υπουργείου Αμυνας… «Μέχρι να ενταχθεί στο δυναμικό μας ο (εθνικός) πύραυλος GÖKHAN, συνεχίζονται χωρίς προβλήματα οι εργασίες για την προμήθεια των πυραύλων Meteor μαζί με τα αεροσκάφη Eurofighter».
Εξοπλιστικά: Ελπίζει η Αγκυρα για απόκτηση F-35 από τις ΗΠΑ
Eν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σεμπάζ Σαρίφ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ταγίπ Ερντογάν συντάχθηκε με την Τουρκία στο Κυπριακό και δήλωσε ότι «το Πακιστάν υποστηρίζει πλήρως την υπόθεση της Βόρειας Κύπρου και στέκεται πλήρως στο πλευρό της Τουρκίας σε αυτόν τον σκοπό με αταλάντευτο τρόπο». Ο πρόεδρος της Τουρκίας o oποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Ισλαμαμπάντ δήλωσε: «Η υποστήριξη του Πακιστάν για τη δίκαιη υπόθεση των Τουρκοκυπρίων είναι εξαιρετικά σημαντική για εμάς».
Πηγή: kathimerini.gr