“Oι προτάσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) για την ψηφιακή κάρτα εργασίας μέχρι σήμερα δεν έχουν ληφθεί υπόψη. Ομοίως, δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι ενστάσεις μας σε σχέση με το χρόνο έναρξης της υποχρεωτικής εφαρμογής της κάρτας εργασίας, που στερεί επί της ουσίας από τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους τους τη δυνατότητα προσαρμογής σε μια εντελώς νέα για τους περισσότερους διαδικασία”
Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γιάννης Χατζής σε ημερίδα του πανεπιστημίου Πειραιώς για τις δίκαιες εργασιακές σχέσεις και διερωτήθηκε:
Πώς θα μπορέσουν οι επιχειρήσεις να εφαρμόσουν σωστά τη ψηφιακή κάρτα εργασίας όταν οι εργασιακές σχέσεις εξακολουθούν να μη συμβαδίζουν με την πραγματικότητα;
Πώς θα μπορέσουν τα ξενοδοχεία και οι εργαζόμενοι τους να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, όταν η έναρξη της πιλοτικής εφαρμογής της κάρτας εργασίας ξεκίνησε στα μέσα Σεπτεμβρίου, σε χρονικό σημείο δηλαδή που για πολλές περιοχές της χώρας συμπίπτει με τη λήξη της θερινής τουριστικής περιόδου;
Ποιος θα φέρει την ευθύνη για τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στη λειτουργία των επιχειρήσεων κατά τη καλοκαιρινή περίοδο από τις ανωτέρω αποφάσεις; Έχουμε άραγε αναλογιστεί τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στο επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών και κατ´επεκταση στην ποιότητα του τουριστικού προϊόντος της χώρας;
Μάλιστα πρόσθεσε ότι η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας επιχειρείται βεβιασμένα! Εξάλλου, η μετάβαση στη ψηφιακή εποχή αφενός δεν μπορεί να γίνει με ένα παρωχημένο και ξεπερασμένο από τις εξελίξεις πλέγμα νόμων που εκκινεί από το 1970 και αφετέρου θα πρέπει να υλοποιείται με τρόπο σταδιακό, ώστε να δίδεται ο απαραίτητος χρόνος οι σχετικές αλλαγές να αφομοιώνονται από τα εμπλεκόμενα μέρη, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΟΞ.
Θεμέλιο της τουριστικής επιτυχίας μας η εργασιακή ειρήνη
Εστιάζοντας, τέλος, στις εργασιακές σχέσεις ο κ. Χατζής σημείωσε ότι το θεμέλιο της τουριστικής επιτυχίας μας είναι η εργασιακή ειρήνη και η συνεργασία.
“Γι’ αυτό και είμαστε προσηλωμένοι όπως είπα στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και μάλιστα υποχρεωτική για όλους ώστε να μην υπάρχουν «παράθυρα» αθέμιτου ανταγωνισμού. Αυτό το κεκτημένο της συνεργασίας πρέπει να το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού. Να μείνουμε μακριά από προκαταλήψεις και στερεότυπα είτε για επιχειρηματίες που «πίνουν το αίμα» ή είτε για «τεμπέληδες και αδιάφορους» εργαζόμενους. Προφανώς δεν ζούμε σε κοινωνία αγγέλων. Αλλά η τεράστια πλειονότητα και των επιχειρηματιών και των εργαζομένων έχουν υψηλό αίσθημα ευθύνης γι’ αυτό που κάνουν και απόδειξη είναι πως καταφέρνουμε μαζί να πετυχαίνουμε και να ανεβάζουμε την Ελλάδα ψηλότερα”, σημείωσε ο κ. Χατζής.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων υπογράμμισε τέλος, ότι έχει αποδείξει έμπρακτα την πίστη της στον διάλογο και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Η ΣΣΕ για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όλης της χώρας παραμένει σε ισχύ για πάνω από μισό αιώνα, ενώ διατηρήθηκε ενεργή και τα δύσκολα χρόνια των μνημονίων.
Σύμφωνα με το ΙΤΕΠ πάνω από 220,000 άνθρωποι εργάζονται στις 10,500 επιχειρήσεις της χώρας. Σε επιχειρήσεις που συλλογικά παράγουν καθαρά έσοδα άνω των 11 δις ευρώ καθιστώντας λιγότερο ελλειμματικό το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας. Ο κλάδος των καταλυμάτων, παρότι έχει κυρίως μονάδες εργασίας χαμηλότερης εξειδίκευσης, έχει την 3η θέση σε ύψος αμοιβών με τους μέσους μισθούς από το 2019 να έχουν αυξηθεί κατά 19%.
Πηγή: tornosnews.gr