Τοπικές Ειδήσεις

Είναι έτοιμος ο Δήμος Ρόδου για το ενδεχόμενο εκδήλωσης σεισμών;

• Το Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης Συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών του Δήμου Ρόδου δεν έχει έρθει ακόμη στο Δημοτικό Συμβούλιο • Αναπάντητα μία σειρά από καυτά ερωτήματα όπως οι υπαίθριοι χώροι συγκέντρωσης πληθυσμού • Καμία ενημέρωση προς τους πολίτες

Παρά το γεγονός πως όλο το πανελλήνιο παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στη Σαντορίνη, Αμοργό και στην ευρύτερη περιοχή με την εκδήλωση έντονης σεισμικής δραστηριότητας, σε τοπικό επίπεδο οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου δεν έχουν προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις, ενώ το Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης Συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών του Δ.Ρ. δεν έχει έρθει –ακόμη- προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Προϋπόθεση για την επίτευξη του σκοπού αυτού είναι η συνέργεια, η συνεργασία και η διαλειτουργικότητα των εμπλεκόμενων φορέων σε τοπικό επίπεδο.
Το σχέδιο, έχει αντικειμενικό στόχο:
– Προσδιορισμό ρόλων και αρμοδιοτήτων όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε τοπικό επίπεδο και σε όλες τις φάσεις κινητοποίησης του συστήματος Πολιτικής Προστασίας.
– Δρομολόγηση προπαρασκευαστικών μέτρων και δράσεων Πολιτικής Προστασίας που συμβάλλουν στην ετοιμότητα του ανθρώπινου δυναμικού και των μέσων για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και την άμεση/βραχεία διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών.
– Συντονισμένη δράση των εμπλεκόμενων φορέων σε τοπικό επίπεδο στην αντιμετώπιση των παραπάνω. Επίσης περιλαμβάνονται οι εθελοντικές οργανώσεις, κατάλογος όλων των ξενοδοχειακών μονάδων και λοιπών καταλυμάτων, ονομαστική κατάσταση των υπευθύνων για την υλοποίηση των δράσεων Πολιτικής Προστασίας, κατάλογος των επιχειρησιακών μέσων που διαθέτει ο Δήμος για την υλοποίηση των δράσεων Πολιτικής Προστασίας, μητρώο εργοληπτών με στοιχεία επικοινωνίας τους, και πλήρης λίστα με τα τηλέφωνα όλων των υπευθύνων.
Με τα μέσα που διαθέτουμε και το ανθρώπινο δυναμικό αιρετών και υπαλλήλων, θα είμαστε σε ετοιμότητα να ανταποκριθούμε σε κάθε ανάγκη που θα προκύψει, σε περίπτωση που απαιτηθεί; Ελπίζουμε να είναι ένα εργαλείο, που δε θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε ποτέ και για αυτό χρειάζεται όλοι μας να είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση και εγρήγορση.

ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΡΟΔΟΥ
Σε αυτό το μήκος κύματος, κινείται και η σχετική ανακοίνωση της ομάδας πρώην αυτοδιοικητικών – Νέα Αρχή Ρόδου:
«Με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί στη Σαντορίνη, οι δημότες της Ρόδου που ζουν σε ένα νησί το οποίο έχει επανειλημμένα εμφανίσει έντονη σεισμική δραστηριότητα, παρακολουθούμε τις υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας, να μην έχουν λάβει τα προφανή και ενδεδειγμένα μέτρα και να μην έχουν προβεί στην απαραίτητη ενημέρωση των δημοτών και των κατοίκων του νησιού.
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το σχέδιο με κωδική ονομασία ‘Εγκέλαδος 2’, άρθρο 5.1 με θέμα: Προπαρασκευαστικές δράσεις των Δήμων, προβλέπονται τα προπαρασκευαστικά μέτρα και δράσεις πολιτικής προστασίας που συμβάλλουν στην ετοιμότητα του ανθρώπινου δυναμικού και των μέσων που διαθέτουν οι Δήμοι για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και την άμεση/βραχεία διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών, δρομολογούνται με εντολή Δημάρχων και συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων και τις ακόλουθες ενότητες:
-Εκ των προτέρων προσδιορισμός χώρων προσωρινής εναπόθεσης μπαζών που ενδέχεται να προκύψουν από την εκδήλωση σεισμών.
-Προσδιορισμός ή επανέλεγχος και καταγραφή υπαίθριων χώρων συγκέντρωσης του πληθυσμού μετά από σεισμό, με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες του Ο.Α.Σ.Π. και κοινοποίησή τους στην οικεία Περιφέρεια και την κατά τόπους αρμόδια υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ.
-Όμως, η δημοτική αρχή καθυστερημένα προέβη στη σύνταξη του προβλεπόμενου σχεδίου “Εγκέλαδος 2” , χωρίς ακόμα να το ψηφίσει το Δημοτικό Συμβούλιο και δυστυχώς, δεν έχει υλοποιήσει τις προαναφερθείσες ενέργειες που συμπεριλαμβάνονται σε αυτό.
-Παράλληλα, η Δημοτική αρχή δεν έχει ενημερώσει τον νέο ιστότοπο https: //mysafetyplan.gov.gr με τα στίγματα σημείων συγκέντρωσης όπου οι πολίτες μπορούν να δουν στο χάρτη, πού υπάρχουν στη χώρα ανοιχτοί χώροι όπου μπορούν να βρουν ασφαλές καταφύγιο σε περίπτωση φυσικών καταστροφών, αλλά ούτε και την ιστοσελίδα του Δήμου Ρόδου.
-Επίσης, δεν έχει ενημερώσει για την ορθή λειτουργία των συστημάτων ελέγχου θαλασσίων κυμάτων βαρύτητας (τσουνάμι), που υπάρχουν εγκατεστημένα στο νησί μας.
– Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε μεταξύ άλλων, ότι προτίθεται να “αναβαθμίσει” την πολιτική προστασία με την προμήθεια drones, χωρίς να αναφερθεί στα ήδη υπάρχοντα, σχετικά με τον αριθμό τους και την κατάστασή τους.
Ρωτάμε τη δημοτική αρχή:
• Γιατί δεν αναρτώνται σημεία της εφαρμογής –ως όφειλε- αφού έχει τα σημεία καταφυγής για να τα γνωρίζουν και οι πολίτες;
• Γιατί δεν αξιοποιείται η πλατφόρμα εθελοντών να ενημερωθούν όλοι όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν;
• Τι γίνεται με τις αρμοδιότητες του δήμου στα πλαίσια της παλλαϊκής άμυνας, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία;
• Ποιες οδηγίες και κανονιστικές γι’ αυτά τα θέματα βρίσκονται αναρτημένες στο site του Δήμου Ρόδου;
• Πρόσφατα ο δήμος Κω δημοσιοποίησε τα σημεία. Η Πολιτική Προστασία του Δήμου Ρόδου, γιατί δεν έχει προβεί σε σχετική ενημέρωση;
• Τί προτίθεται να κάνει για τα ετοιμόρροπα κτίσματα στο νησί και κυρίως στα Μαράσια, Μεσαιωνική Πόλη κλπ;
• Πόσα drones έχει στη διάθεσή της η Δημοτική Αρχή; Έχει εκπαιδεύσει το προσωπικό για την χρήση του; Με ποια κριτήρια θα γίνει η προμήθεια των νέων και ποια επιχειρησιακή ή άλλη απαίτηση θα καλύψουν;
Για τη Νέα Αρχή Ρόδου
Βυρίνης Αθανάσιος
Καλαποδάκης Βασίλης
Καραταπάνης Σάββας
Μαντικός Μιχάλης
Σπυρόπουλος Σπύρος
Χριστοδούλου Σάββας»

ΥΠΑΙΘΡΙΟΙ ΧΩΡΟΙ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΙ
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε σχετική εισήγηση η οποία αναμένεται να έρθει προς συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου (ενδεχομένως προς το τέλος του μήνα;) γίνεται αναφορά σχετικά με τους υπαίθριους χώρους συγκέντρωσης Πληθυσμού που έχουν επιλεγεί, σύμφωνα με δημοσιευμένη εργασία του καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα και βρίσκονται επί του παρόντος υπό αξιολόγηση, ενώ θα επικαιροποιούνται με βάση τα νέα δεδομένα εξέλιξης των υποδομών του νησιού και του επιχειρησιακού σχεδιασμού κατόπιν σχετικών αυτοψιών.
Αν και δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, πρόκειται για 208 χώρους συγκέντρωσης οι οποίοι βρίσκονται στη Δημοτική Ενότητα Ρόδου, και, ακολούθως, διάφοροι χώροι στις υπόλοιπες Δημοτικές Ενότητες του νησιού.
Επιπρόσθετα: θα πρέπει να συνταχθεί Μητρώο Ευπαθών Ομάδων, να δημοσιοποιηθεί ο κατάλογος αιτημάτων πολιτών του Δήμου Ρόδου για έλεγχο κτη­ρίων από τις αρμόδιες υπηρεσίες, να ελεγχθεί ο βαθμός επάρκειας της πόλης ως προς τις δυνατότητες εκκένωσης, η επάρκεια χωρητικότητας των χώρων καταφυγής, οι πορείες διαφυγής πρώτης προτεραιότητας παρέμβασης με ενημέρωση του κοινού για τους χώρους καταφυγής [ορίζονται μετά από σχετική απόφαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο.), τα ξενοδοχεία, τα καταλύματα, τα μοναστήρια / εκκλησίες που θα είναι διαθέσιμα (εντός χωρικής αρμοδιότητας Δ.Ρ.)].
Επίσης, πρέπει να συνταχθεί / δημοσιευτεί το Μητρώο Εργοληπτών για την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών, καθώς και τα διαθέσιμα οχήματα / μηχανήματα/ ανθρώπινο δυναμικό, ανά Δημοτική Ενότητα της νήσου Ρόδου, οι εθελοντικές οργανώσεις Πολιτικής Προστασίας (που δραστηριοποιούνται στο νησί), καθώς και οι τρόποι για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση των πολιτών σε ανάλογα τέτοια περιστατικά.
Με δεδομένα τα προαναφερθέντα, η δημοτική αρχή δεν έχει προβεί σε καμία ανακοίνωση μέχρι τώρα πέραν του γεγονότος πως το θέμα πέρασε από την Δημοτική Επιτροπή. Οι κάτοικοι ωστόσο ανησυχούν και είναι πολλοί οι φορείς που εκφράζουν απορίες για ποιον λόγο δεν έχουν γίνει σχετικές ανακοινώσεις και ενημερώσεις επί των θεμάτων αυτών, όπως άλλωστε ορίζει με σαφή τρόπο, η νομοθεσία για την Πολιτική Προστασία.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου