Αλλαγή στο καθεστώς μετεγγραφών από φέτος, προαναγγέλλει ο υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς.
Οι μετεγγραφές θα γίνονται μόνο με κοινωνικά κριτήρια δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», ο κ. Μπαλτάς και εξηγεί: «Για παράδειγμα, στις τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες θα εξετάζουμε την εισοδηματική κατάσταση ως προς το αίτημα μετεγγραφής».
Προς γονείς: Μην ελπίζετε σε εύκολες μετεγγραφές
Απευθύνει εμμέσως έκκληση προς γονείς και παιδιά, όταν συμπληρώνουν το μηχανογραφικό από φέτος, αν δεν έχουν τα εισοδηματικά κριτήρια «να μην ελπίζουν πλέον σε εύκολες μετεγγραφές για λόγους ισονομίας, αλλά ομαλής λειτουργίας των ΑΕΙ σε όλη την επικράτεια».
Χωρίς δραστικές αλλαγές εφέτος
Αναφέρει ότι το εισοδηματικό όριο και οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν έγκαιρα. Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των εισακτέων δηλώνει ότι είναι σε συνεννόηση με τα πανεπιστήμια αν και για φέτος, όπως λέει, δεν προβλέπονται δραστικές αλλαγές και προσθέτει: «Η γενική γραμμή πρότασης είναι να κρατήσουμε ψηλά τα ποσοστά εισαγομένων στα περιφερειακά ΑΕΙ και να μειώσουμε στα κεντρικά».
Στόχος η αποδέσμευση του λυκείου από το πανεπιστήμιο
Ζητά λίγο χρόνο για να αποσαφηνιστούν θέματα, όπως ο αριθμός των μαθημάτων, στα οποία θα εξεταστούν οι υποψήφιοι του χρόνου, ενώ τονίζει ότι οι ουσιαστικές παρεμβάσεις θα γίνουν σε βάθος χρόνου.
Μιλά για βαθμίδα ανά βαθμίδα αναμόρφωση έπειτα από επισταμένη μελέτη, ώστε «μέσα σε 2 – 2,5 χρόνια να προχωρήσουμε σε ένα νομοσχέδιο».
Στόχος είναι η αποδέσμευση του λυκείου από το πανεπιστήμιο και το απολυτήριο του λυκείου «να είναι πραγματικό προσόν, να έχει υπόσταση και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί».