Ειδήσεις

«Ασφυξία» στους Δήμους της Δωδ/νήσου προκάλεσε η κατάργηση του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ.

Προσπάθειες για την αναπλήρωση του κενού στα οικονομικά των δήμων της Δωδεκανήσου μετά την κατάργηση του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. αλλά και κατάργηση δια τροπολογίας σε νόμο του Υπουργείου Εσωτερικών της υποχρέωσης των δήμων να επιστρέψουν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα αναδρομικά και σε βάρος τουλάχιστον 3ετίας στους φορολογούμενους επιτηδευματίες δημοτικούς φόρους που κατέβαλαν, παρά την αντισυνταγματικότητά τους, καταβάλλει ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φ. Χατζηδιάκος.
Ο δήμαρχος Ρόδου και οι δήμαρχοι Κω και Καρπάθου κ.κ. Γ. Κυρίτσης και Ηλίας Λάμπρου μετέβησαν για τον σκοπό αυτό στην Αθήνα και συνοδευόμενοι από τους βουλευτές κ.κ. Ν. Σαντορινιό, Δημήτρη Γάκη και Ηλία Καματερό, επεδίωξαν να έχουν συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Νίκο Βούτση.
Η συνάντηση δεν κατέστη δυνατή και εγχείρησαν στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Κ. Πουλάκη υπομνήματα με τις θέσεις τους.
Ο δήμαρχος Ρόδου υπέβαλε συγκεκριμένα 43σέλιδο υπόμνημα της νομικής υπηρεσίας του Δήμου με το οποίο προτείνονται συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, το περιεχόμενο όμως του οποίου αποφασίστηκε να μην δημοσιοποιηθεί, για ευνόητους λόγους.
Ο δήμαρχος Κω εγχείρησε δισέλιδο υπόμνημα με τις θέσεις του για την αναπλήρωση του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ αλλά και για την αντιμετώπιση του προβλήματος της οικονομικής ασφυξίας, που απειλεί τους Δήμους της Δωδεκανήσου.
Ο δήμαρχος Κω επεσήμανε συγκεκριμένα ότι η κατάργηση του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. θέτει σε αμφισβήτηση τις ιδιαιτερότητες που συνδέονται με τη λειτουργία των νησιωτικών δήμων, λόγω της γεωγραφικής ασυνέχειας.
Οι ιδιαιτερότητες αυτές αποτέλεσαν τη νομιμοποιητική βάση για τη θεσμοθέτηση του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. και εξακολουθούν να αποτελούν νομιμοποιητική βάση για την αύξηση των θεσμοθετημένων πόρων των νησιωτικών δήμων.
Παράλληλα με την κατάργηση του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ., εγείρονται και άλλα ζητήματα που αφορούν την απόφαση του ΣτΕ, στο πλαίσιο που αυτή ανατρέπει βίαια τη δημοσιονομική ισορροπία των δήμων. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη διεκδίκηση επιστροφής εισπραχθέντων εσόδων του ΔΗΦΟΔΩ, την τελευταία τριετία και πριν την έκδοση της απόφασης.
Σε μια τέτοια περίπτωση είναι δεδομένη η οικονομική κατάρρευση των δήμων.
Ο δήμαρχος Κω ζήτησε να αντιμετωπιστεί  το συγκεκριμένο πρόβλημα θεσμικά και άμεσα με νομοθετική ρύθμιση. Διαφορετικά θα οδηγηθούν σε οικονομική κατάρρευση οι δήμοι της Δωδεκανήσου και θα τεθούν σε Πρόγραμμα Εξυγίανσης που σημαίνει απολύσεις ή υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού, μείωση υπηρεσιών, αύξηση φόρων, τελών και του ΤΑΠ και επιβολή υποχρεωτικού τέλους οικονομικής εξυγίανσης για τους δημότες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η απώλεια εσόδων και ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός.
Στην τοποθέτησή του ο Γιώργος Κυρίτσης, επεσήμανε:
«Θέλω να καταστήσω σαφές και σε όλους τους τόνους ότι σε μια τέτοια συγκυρία δεν είμαι διατεθειμένος να επιβαρύνω τους δημότες μου με αυξήσεις φόρων και τελών αλλά και με την επιβολή τέλους οικονομικής εξυγίανσης.
Σε σχέση με όσα προέβλεπε ο Καλλικράτης, η μείωση των πόρων των δήμων μας υπερβαίνει το 50%.
Νησιωτικοί δήμοι, όπως η Κως, καλύπτουν τις ανάγκες της προβολής και της προώθησης του τουριστικού μας προϊόντος, τις ανάγκες της πολιτικής προστασίας, της κοινωνικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου και του συγκοινωνιακού έργου, και της προστασίας του περιβάλλοντος. Όλα αυτά με ίδιους πόρους, οι οποίοι όμως τώρα περιορίζονται».
Ο δήμαρχος Κω, ζήτησε να υπάρξει ένα νέο θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο, σε ό,τι αφορά την κατανομή πόρων στους νησιωτικούς δήμους που θα καλύπτει τις ανάγκες τους και θα αναπληρώνει τα έσοδα από το ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ.
Ο Γιώργος Κυρίτσης, τόνισε:
«Μιλώ ευθέως για ένα ειδικό καθεστώς σε ό,τι αφορά τη θεσμοθέτηση και κατανομή πόρων για τους νησιωτικούς δήμους της Δωδεκανήσου.
Συγκεκριμένα:
-Αύξηση του ποσοστού που αποδίδεται στους νησιωτικούς δήμους από το φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων.
-Εκχώρηση πόρων από το ειδικό τέλος στα αεροπορικά εισιτήρια, το ποσοστό του οποίου μπορεί να καθοριστεί μετά από διαβούλευση και νομοθετική ρύθμιση.
-Αύξηση του ποσοστού κατανομής των πόρων του Πράσινου Ταμείου από το 2,5% που είναι σήμερα για τους Δήμους στο 15%. Είναι αναγκαία προϋπόθεση για να να υπάρξουν έργα και υπηρεσίες που αφορούν την πολιτική προστασία και το περιβάλλον.
-Ειδική και αυξημένη ποσόστωση των νησιωτικών δήμων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την εκτέλεση έργων τοπικής εμβέλειας».
Θυμίζουμε ότι η νομική υπηρεσία του Δήμου Ρόδου σε γνωμοδότηση της είχε αναφερθεί στα προβλήματα που ανακύπτουν μετά την απόφαση της Ολομελείας του ΣτΕ σχετικά με την αντισυνταγματικότητα του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ..
Το πρώτο είναι η τύχη των χιλιάδων βεβαιωτικών πράξεων και πράξεων επιβολής προστίμου για οφειλές του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ., για τις οποίες υπάρχουν αντίστοιχες εγγραφές απαιτήσεων στο Ταμείο του Δήμου.
Εξέφρασε την άποψη ότι εάν τα πράγματα αφεθούν, όπως έχουν, θα προκληθεί ένας τεράστιος αριθμός ανακοπών με επιχείρημα το παράνομο της κάθε βεβαιωτικής πράξεως (γιατί αφορά παράνομη, ως στηριγμένη σε αντισυνταγματική διάταξη νόμου, -απαίτηση του Δήμου) και αίτημα την ακύρωσή της. Το αποτέλεσμα τέτοιων ανακοπών είναι βέβαιο ότι θα είναι εις βάρος του Δήμου, γιατί η βασιμότητά τους θα είναι προφανής.
Εξάλλου δεν υπάρχουν λογικές πιθανότητες να εισπραχθούν εκουσίως τα βεβαιωμένα ποσά, εκτός εάν οι οφειλές θα είναι ασήμαντες και θα συμφέρει τον οφειλέτη να τις εξοφλήσει αντί να υποβληθεί στην δαπάνη δίκης. Αλλά και τότε θα γεννάται θέμα – εντελώς άδικης μεταχειρίσεως ομοίων καταστάσεων από τον Δήμο.
Επίσης, η ύπαρξη των απαιτήσεων αυτών στο Ταμείο του Δήμου θα αλλοιώνει την λογιστική και ταμειακή εικόνα του Δήμου, γιατί θα εμφανίζονται αριθμοί που δεν θα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Επίσης θα γεννάται ευθύνη των οργάνων του Δήμου για την παράλειψη εισπράξεως αυτών των ποσών και ανάγκη (τουλάχιστον) παροχής εξηγήσεων κλπ.
Ως λύση είχε προταθεί η εισήγηση προς το δημοτικό συμβούλιο και η λήψη αποφάσεως διαγραφής των οφειλών αυτών κατ’ εφαρμογή της διατάξεως του άρθρου 174 εδάφιο 1 περίπτωση «δ» του δημοτικού κώδικα.
Η διάταξη αυτή επιτρέπει την διαγραφή βεβαιωμένων απαιτήσεων του Δήμου με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου εάν η εγγραφή, η βεβαίωση, έγινε έπειτα από προφανές λάθος της Υπηρεσίας είτε ως προς το πρόσωπο, είτε ως προς την φορολογητέα ύλη.
Σημειώνεται ότι οι δύο αποφάσεις του ΣτΕ δεν περιέχουν μεταβατικές διατάξεις, όπως είχε γίνει παλαιότερα με την κατάργηση του φόρου κατανάλωσης και αναφέρονται αποκλειστικά και μόνο στη διαγραφή οφειλών ύψους 15.000 και 20.000 ευρώ που είχαν βεβαιωθεί σε βάρος της Κοινοπραξίας με την επωνυμία “Κοινοπραξία Νοσοκομείου Ρόδου ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. – ΕΜΠΕΔΟΣ Α.Ε. – J & P ΑΒΑΞ Α.Ε. – IMEC GMBH” και το διακριτικό τίτλο «Κοινοπραξία Κατασκευής Νοσοκομείου Ρόδου», όπως μετονομάσθηκε η Κοινοπραξία με την επωνυμία «ΓΕΚ Α.Ε. – ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ Α.Ε. – Α.Τ.Ε. ΓΝΩΜΩΝ Α.Ε. – ΑΒΑΞ Α.Ε. – IMEC GMBH», η οποία και κίνησε την διαδικασία για την κατάργηση του φόρου.
Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη σχετικά με την τύχη των οφειλών επιτηδευματιών, που έχουν ήδη βεβαιωθεί και ποια η τύχη εκείνων που έχουν πληρωθεί την τελευταία 3ετία (η αξίωση για παλαιότερες παραγράφεται αν και υπάρχει άποψη μερίδας νομικών, που θεωρούν ότι μπορούν να αξιώσουν την επιστροφή του φόρου σε βάθος 5ετίας).
Ως εκ τούτου, θεωρητικά, μετά την έκδοση των ως άνω αποφάσεων της Ολομελείας του ΣτΕ με αγωγές ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων οι επιτηδευματίες δύνανται να αξιώσουν την επιστροφή των καταβληθέντων φόρων της τελευταίας 3ετίας γεγονός που θα οδηγήσει σε κατάρρευση τα οικονομικά του Δήμου Ρόδου.
Η δημοτική αρχή επιδιώκει έτσι την έκδοση τροπολογίας νόμου για την κατάργηση του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. στον οποίο θα περιλαμβάνεται, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, αιτιολογημένη μεταβατική διάταξη, που θα προβλέπει ότι τα έσοδα που έχουν εισπραχθεί και έχουν βεβαιωθεί μέχρι την έκδοση των αποφάσεων της Ολομελείας, παραμένουν.
Αν εκδοθεί τέτοιος νόμος θα πρέπει να αναμένεται κύμα αντιδράσεων από τους φορείς, κυρίως το Επιμελητήριο.
Πιθανολογείται όμως ότι δεν θα αποφευχθεί η έκδοση του συγκεκριμένου νόμου και ότι στην πορεία θα περιοριστεί στην έκδοση μεταβατικής διάταξης που θα προβλέπει μόνο την μη επιστροφή των καταβληθέντων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου