Ως μια αναμέτρηση δύναμης και επιρροής, ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Βερολίνο περιγράφει το γερμανικό περιοδικό Spiegel το ζήτημα της Ελλάδας, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην διεθνή έκδοσή του.
Στο κείμενο γίνεται εκτενής αναφορά στην όξυνση των ελληνογερμανικών σχέσεων με αφορμή την ένταση ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών των δύο κρατών αλλά και τις αξιώσεις της Αθήνας για τις πολεμικές αποζημιώσεις, ενώ, όπως τονίζεται, τόσο η αταλάντευτη στάση του Βερολίνου, όσο και η τακτική «ασφυξίας» την οποία επιχειρεί να επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έχουν καταστήσει τον επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, «την τελευταία ελπίδα» της Ελλάδας, προκειμένου να αποφύγει την απομόνωσή της από την ευρωπαϊκή οικογένεια.
Οι πρόσφατες τοποθετήσεις Γιουνκέρ πριν από την συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, στις οποίες υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο Grexit αποτελούν δείγμα, σύμφωνα με το Spiegel, ότι η ελληνική κρίση αποτελεί πλέον κάτι παραπάνω από ένα παιχνίδι πόκερ δισεκατομμυρίων.
«Πλέον διακυβεύεται το ποιος έχει τον έλεγχο στις Βρυξέλλες», συνεχίζει το περιοδικό, σημειώνοντας ότι απέναντι στην πλευρά Γιουνκέρ, βρίσκονται τόσο το Eurogroup, υπό τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, αλλά κυρίως η Γερμανία, η οποία αποτελεί τον βασικότερο δανειστή της Αθήνας.
«Το Βερολίνο εξέλαβε τις δηλώσεις Γιουνκέρ ως μια πρόκληση. Η Μέρκελ μπορεί να μην επιθυμεί έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, λόγω πιθανού χάους που θα επακολουθήσει, ωστόσο βλέπει τις τοποθετήσεις του επικεφαλής της Κομισιόν ως μοχλό υποτίμησης των προσπαθειών της Γερμανίας να επιβάλλει στην Αθήνα τον δρόμο της λογικής. Και οι σύμβουλοι της Καγκελαρίας αναρωτιούνται πως είναι δυνατόν να προχωρήσουν οι σκληρές διαπραγματεύσεις με την Αθήνα όταν η εσχάτη των ποινών (σ.σ. δηλ. το Grexit), αποκλείεται σαν ενδεχόμενο από τις Βρυξέλλες», υποστηρίζει το άρθρο και συνεχίζει:
«Το περιβάλλον της Μέρκελ υποψιάζεται ότι ο Γιουνκέρ προσπαθεί να προστατεύσει την υστεροφημία του: Αν η Ελλάδα εν τέλει τεθεί εκτός Ευρωζώνης, θα είναι ξεκάθαρο ότι υπεύθυνη γι αυτό θα είναι η Γερμανίδα Καγκελάριος και όχι ο ίδιος».
Όσον αφορά τον ρόλο του Μάριο Ντράγκι, το Spiegel αναφέρει ότι με μια πρώτη ματιά, όλα φαίνεται πως εξαρτώνται από εκείνον, ωστόσο, συνεχίζει, «τόσο η Μέρκελ όσο και ο Γιουνκέρ είναι βέβαιοι ότι ο επικεφαλής της ΕΚΤ δεν θα σπρώξει την Ελλάδα εκτός κοινού νομίσματος». Αλλωστε, πριν από μερικούς μήνες ο ίδιος ο Ντράγκι επισήμανε ότι τέτοια απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί από έναν κεντρικό τραπεζίτη, αλλά από πολιτικούς.
Η μάχη μεταξύ Βρυξελλών και Βερολίνου αφορά τα θεμέλια και τις αρχές της Ευρώπης, αναφέρει ακόμη το άρθρο. Από την οπτική του Γιουνκέρ, η Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί την απάντηση στον τρόμο των πολέμων που κατέστρεψαν την Γηραιά Ήπειρο στο παρελθόν. Για την Αγκελα Μέρκελ, παρότι και εκείνη ανήκει στο στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών, η Ενωση συμβολίζει χρήμα. Αλλωστε, το Spiegel κάνει λόγο για «λοξοδρόμηση» της Γερμανίδας Καγκελαρίου από τον δρόμο των προκατόχων της και κυρίως του Χέλμουτ Κολ, ο οποίος, κατά πολλούς, μέσω του βιβλίου του που εκδόθηκε το περασμένο φθινόπωρο, ασκεί κριτική στην τωρινή στάση της Γερμανίας απέναντι στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
«Ο Γιουνκέρ θέλει να χαράξει διαφορετική πορεία και η Ελλάδα αποτελεί το όχημα προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλωστε, τόσο με το επενδυτικό πακέτο προς τα ευρωπαϊκά κράτη, όσο και με την δημοσιονομική παράταση στην σοσιαλιστική κυβέρνηση της Γαλλίας, κατάφερε να περάσει το μήνυμα που επιθυμούσε: ότι στοχεύει σε μια Κομισιόν με μεγαλύτερη επιρροή και σαφέστερο ευρωπαϊκό προσανατολισμό».
Οι συμμαχίες
Το Βερολίνο, προσθέτει το Spiegel, στο πρόσωπο του Γιουνκέρ δεν βρίσκει υποστήριξη ανάλογη με αυτή του προκατόχου του, Ζοζέ Μπαρόζο, ο οποίος στο παρελθόν υπήρξε ιδιαίτερα αυστηρός με την Ελλάδα. Ωστόσο η Γερμανία έχει με το μέρος της περισσότερους συμμάχους εντός της Ευρωζώνης:
Η αρνητική εικόνα πολλών υπουργών Οικονομικών για τον Γιάνη Βαρουφάκη, τον οποίον κατηγορούν για ματαιοδοξία, αποτελεί πρόβλημα για την Ελλάδα, ενώ σημαντικό ρόλο, κατά το άρθρο, διαδραματίζουν και οι εσωτερικές πολιτικές συγκυρίες σε αρκετά κράτη. Όπως τονίζεται, αν η πολιτική Τσίπρα αποφέρει οφέλη στην Αθήνα, τότε οι κυβερνήσεις σε χώρες όπως η Ισπανία, η Φινλανδία και η Γαλλία αναμένεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα όσον αφορά την παραμονή τους στην εξουσία, με χαρακτηριστική την περίπτωση των Podemos στην ιβηρική χώρα.
Επιπλέον, όπως αναφέρεται, υπάρχουν και οι κεντρικοί τραπεζίτες, οι οποίοι επεξεργάζονται σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, τονίζοντας ότι οι κίνδυνοι σε τέτοια περίπτωση, είναι ελεγχόμενοι. Παράλληλα, πεποίθηση αρκετών είναι ότι σε περίπτωση Grexit, η νομισματική ένωση θα επωφεληθεί, αποκτώντας μεγαλύτερη ομοιογένεια.
Το παράδειγμα της Κύπρου
Τελικά, σημειώνει το Spiegel, η βασική πράξη του παιχνιδιού θα παιχτεί σε πολιτικό επίπεδο, ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, μεταξύ Γιουνκέρ και Μέρκελ.
Κλείνοντας μάλιστα, το περιοδικό αναφέρεται και στις φωνές από το Βερολίνο που ενθαρρύνουν την αύξηση της πίεσης προς την Αθήνα, ορμώμενες από την περίπτωση της Κύπρου:
«Η Καγκελαρία είναι βέβαιη ότι ενδεχόμενο “ατύχημα” δεν αποτελεί πλέον μεγάλο κίνδυνο. Οι σύμβουλοι της Μέρκελ, βλέποντας το παράδειγμα της Κύπρου και το γεγονός ότι τελικά η Λευκωσία τότε αναγκάστηκε να υποχωρήσει απέναντι στα νέα μέτρα λιτότητας που επέβαλε η Ε.Ε., ίσως να συμμερίζονται στην άποψη ότι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι μια προειδοποιητική βολή», καταλήει το άρθρο.
Καθημερινή