Ο Φεβρουάριος του 2016 σημείωσε ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA. Σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες του Ιανουαρίου, ο χειμώνας (πρώτο δίμηνο του 2016) ήταν ο πιο ζεστός έως τώρα στη Γη.
Αναλυτικότερα, τον προηγούμενο μήνα η μέση παγκόσμια θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη, σε ξηρά και θάλασσα, ήταν 1,35 βαθμούς μεγαλύτερη από ό,τι ο μέσος όρος της περιόδου 1950-80, που χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς. Ο Ιανουάριος του 2016 είχε σημειώσει επίσης ρεκόρ, καθώς ήταν 1,13 βαθμούς πιο ζεστός σε σχέση με τον μέσο όρο των Ιανουαρίων του 20ού αιώνα.
Τον Φεβρουάριο του 2016, ορισμένες περιοχές του βορείου ημισφαιρίου της Γης είχαν θερμοκρασία τουλάχιστον τέσσερις βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο για μήνα Φεβρουάριο.
Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βρετανίας προβλέπει ότι -μετά το 2014 και το 2015 που το θερμόμετρο σημείωσε επίπεδα ρεκόρ- το 2016 θα είναι το τρίτο στη σειρά πιο ζεστό έτος στα μετεωρολογικά χρονικά, με τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία να φθάνει περίπου 1,1 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Η άνοδος της θερμοκρασίας φέτος αποδίδεται σε ένα συνδυασμό της κλιματικής αλλαγής (αύξησης του διοξειδίου του άνθρακα και των άλλων «αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα) και ενός ισχυρού και παρατεταμένου φαινομένου Ελ Νίνιο στον Ειρηνικό (του πιο έντονου από το 1998).
Πολλοί επιστήμονες είδαν τα «σοκαριστικά» -όπως τα χαρακτήρισαν- στοιχεία της NASA ως σαφή ένδειξη πως η Γη πλησιάζει με γοργό ρυθμό το όριο κινδύνου της ανόδου της θερμοκρασίας κατά δύο βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι είναι ακόμη πιο επιτακτικός και επείγων ο περιορισμός των εκκπομπών του διοξειδίου.
Οι επιστήμονες περιμένουν τώρα, μετά τη NASA, τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ και της Βρετανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.