Ειδήσεις

Τουρισμός: Τελειώνει ο χρόνος στα νησιά για τις κρατήσεις της σεζόν

Μέρα με τη μέρα και με μεγάλη αγωνία παρακολουθούν οι επιχειρηματίες του τουρισμού στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα τα νέα πακέτα που μπαίνουν στο σύστημα κρατήσεων, περιμένοντας να ανακάμψει το ενδιαφέρον από τις ξένες τουριστικές αγορές. Τα πρώτα στοιχεία για την κίνηση στα αεροδρόμια σε Κω, Σάμο, Χίο και Λέσβο τη σεζόν που ξεκινά σε περίπου ένα μήνα από τώρα δεν είναι ενθαρρυντικά, με τις συνέπειες του προσφυγικού να αφήνουν ακόμη τη “σφραγίδα” τους στην τουριστική ζήτηση.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των αεροπορικών εταιρειών, η πτώση στις διαθέσιμες θέσεις για το νησί της Κω φτάνει το 18%, ενώ με μικρότερες απώλειες, της τάξης του -10% κινείται η Ρόδος. Τα ποσοστά αυτά μεταφράζονται σε 267 χιλ. και 286 χιλ. λιγότερες διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις αντίστοιχα. Ακόμη πιο δραματικές είναι οι πληροφορίες από το νησί της Λέσβου, όπου υπολογίζεται πως η μείωση της ζήτησης ξεπερνά το 50%, με πολλές εταιρείες να έχουν αναπροσαρμόσει το πρόγραμμα των δρομολογίων τους και tour operators να έχουν συρρικνώσει ή τροποποιήσει τις πτήσεις τσάρτερ. Όσον αφορά τη Χίο και τη Σάμο, που πρόσφατα ξεκίνησαν να κερδίζουν το ενδιαφέρον των ξένων τουριστών από τους μεγάλους tour operators, όπως δείχνει το ρεπορτάζ η μείωση αγγίζει το 40%.
Όπως αναφέρει στο Capital.gr η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω Κωνσταντίνα Σβύνου, το ευχάριστο είναι πως οι απώλειες έχουν ελαφρώς περιοριστεί σε σύγκριση με το πώς εξελίσσονταν οι κρατήσεις στην αρχή του χρόνου, εντούτοις η πτώση παραμένει ανησυχητική. Πιο συγκεκριμένα, η μείωση για την αγορά της Αγγλία κυμαίνεται στο 12%, της Γερμανίας το 5%, ενώ ακόμη μεγαλύτερη είναι η μείωση για μικρότερες- αλλά μέχρι πρότινος πολλά υποσχόμενες για την τοπική οικονομία- αγορές της Ολλανδίας και της Πολωνίας. Για τη Ολλανδία σημειώνεται, όπως αναφέρει η πρόεδρος των ξενοδόχων του νησιού, πτώση 42% και για την Πολωνία πάνω από 60%.
Οι επιχειρηματίες των νησιών που επλήγησαν από ο προσφυγικό δίνουν, όπως λένε αυτή τη στιγμή, μάχη με το χρόνο για να ακολουθήσουν γενικότερη πορεία του τουρισμού για φέτος, που όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία τα είναι θετική. Είναι ενδεικτικό πως με βάση τα στοιχεία από tour operators, αλλά και online συστήματα, όπως το Amadeus, η εκτίμηση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων είναι ότι οι διεθνείς αφίξεις για το σύνολο του έτους μπορεί να ανέλθουν στα 25 εκατ. (27,5 εκατ. συμπεριλαμβανομένης και της κρουαζιέρας) από 23,5 εκατ. το 2015. Παράλληλα, η μέχρι τώρα εκτίμηση για τα συνολικά έσοδα είναι πως μπορεί να ανέλθουν στα 15 δισ. ερώ από 14,2 δισ. ευρώ τη χρονιά που πέρασε. Ωστόσο το γεγονός πως τα παραπάνω νησιά δεν συμβαδίζουν με την αύξηση της ζήτησης προβληματίζει ιδιαίτερα τους τουριστικούς φορείς.
Ήδη ο ΣΕΤΕ έχει κρούσει “καμπανάκι κινδύνου” σημειώνοντας αναγκαία προϋπόθεση για να τονωθεί η ζήτηση ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου, είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος μέχρι το τέλος Απριλίου. Παράλληλα, πρέπει να εφαρμοσθούν άμεσα από την Πολιτεία οι αποφάσεις που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ως προς την αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών και την εξασφάλιση της απρόσκοπτης καθημερινότητας και λειτουργίας των τοπικών κοινωνιών και των τουριστικών προορισμών, ιδιαίτερα των νησιών του ανατολικού Αιγαίου που έχουν απορροφήσει το βάρος του προσφυγικού.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου