Ρεπορτάζ

Νέες οριοθετήσεις αρχαιολογικών χώρων

Δεν πρόλαβαν να «χωνέψουν» και να τοποθετηθούν στα πλαίσια της υποτυπώδους «διαβούλευσης» που ξεκίνησε επί της νέας προσπάθειας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου να χαρακτηρίσει ως αρχαιολογικό χώρο μια έκταση εμβαδού 1.750 στρεμμάτων στην περιοχή «Μεγάλη Γη», στο Γεννάδι και μια νέα «ψυχρολουσία» περίμενε επιτελείς της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που παρέλαβαν ένα όμοιο έγγραφο με το οποίο προαναγγέλλεται η οριοθέτηση αρχαιολογικών χώρων σε τεράστιες εκτάσεις στις περιοχές Καστελλίου, Παναγιάς Κουμάνας και Ασπρης της Πάτμου.
Η προαναγγελία για τον χαρακτηρισμό ως αρχαιολογικών τεραστίων εκτάσεων στο νησί της Πάτμου έχει προβληματίσει τους επιτελείς της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου καθώς το νησί βρίσκεται επί ποδός για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών που προκλήθηκαν από το γεγονός ότι το 80% του νησιού χαρακτηρίστηκε μόλις πρόσφατα δασικό με τους νέους χάρτες.
Πιο συγκεκριμένα αρμοδίως κοινοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου σε τοπικούς φορείς το ακόλουθο έγγραφο:
«ΘΕΜΑ: Δραστηριότητες εντός των χώρων της προτεινόμενης οριοθέτησης των Αρχαιολογικών Χώρων Καστελλίου, Παναγιάς Κουμάνας και Ασπρης νήσου Πάτμου.
ΣΧΕΤ.: Η υπ’ αρ. 13877/272/2-3-1995 Υ.Α. (ΦΕΚ 239/Β/30-3-1995) «Ορισμός Ζώνης Α’ Αδόμητης στην Πάτμο».
Σας γνωρίζουμε ότι η Εφορεία μας, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3028/2002 «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» (ΦΕΚ 153/Α/28-06-2002), προωθεί την οριοθέτηση βάσει συντεταγμένων, των αρχαιολογικών χώρων Καστελλίου, Παναγίας Κουμάνας και Ασπρης νήσου Πάτμου, οι οποίοι θα περιλαμβάνουν την αρχαία Ακρόπολη στο Καστέλλι, το μοναστήρι της Παναγίας Κουμάνας και την χερσόνησο της Ασπρης ν. Πάτμου αντίστοιχα.
Σύμφωνα με το άρθρο 12, παρ. 4, του Ν. 3028/2002, πριν από την έκδοση της απόφασης (κήρυξης των αρχαιολογικών χώρων) «απαιτείται η γνώμη του κατ’ ύλην αρμόδιου Υπουργού για υφιστάμενες δραστηριότητες της αρμοδιότητας του, προκειμένου να καθοριστούν οι δυνατότητες και οι προϋποθέσεις συνέχισης της λειτουργίας τους, στο πλαίσιο του άρθρου 10. Η γνώμη αυτή διατυπώνεται μέσα σε δύο (2) μήνες από την αποστολή του σχετικού ερωτήματος. Εάν παρέλθει άπρακτη η παραπάνω προθεσμία, η απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού εκδίδεται χωρίς τη γνώμη αυτή».
Mε βάση τα παραπάνω, σας αποστέλλουμε τοπογραφικό διάγραμμα σε κλίμακα 1:5000, όπου σημειώνεται με κόκκινο χρώμα το περίγραμμα των προτεινόμενης ορίων των αρχαιολογικών χώρων και παρακαλούμε να μας γνωρίσετε τις υφιστάμενες δραστηριότητες σας στις αντίστοιχες περιοχές και τις απόψεις σας για τη λειτουργία τους μέσα στο διάστημα των δύο (2) μηνών που προβλέπει ο Νόμος.
Οι συναρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ παρακαλούνται να εκφράσουν τις απόψεις τους για την προτεινόμενη οριοθέτηση των χώρων Καστελλίου, Παναγίας Κουμάνας και Ασπρης νήσου Πάτμου στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους.
Το παρόν αντικαθιστά το υπ’ αρ. 8773/08-09-2016 έγγραφό μας».
Καθίσταται σαφές ότι και στην περίπτωση αυτή η αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου στην Πάτμο καθιστά οποιαδήποτε προσπάθεια δόμησης αποτρεπτική αφού πέραν του γεγονότος ότι τα σχέδια θα πρέπει να εγκρίνονται από την αρχαιολογική αρχή, για οποιαδήποτε εργασία θα πρέπει να προηγούνται τομές για την αναζήτηση αρχαίων, ενώ μέχρι σήμερα αυτό γινόταν μόνο σε περίπτωση ανεύρεσης αρχαίων κατά την διάρκεια της κατασκευής.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου