Στα «χέρια» του Δημοσίου καταλήγουν χιλιάδες ακίνητα λόγω της αδυναμίας των ιδιοκτητών τους να αποπληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Οπως αναφέρει «Η Καθημερινή», επικαλούμενη στοιχεία της Alpha Αστικά Ακίνητα, μόνο μέσα στο 2016 ήταν 10.500 ακίνητα που πέρασαν στο Δημόσιο. Τα ακίνητα προήλθαν από κατασχέσεις, με τους πολίτες να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, αποποιήσεις κληρονομιών ή εκχωρήσεις, καθώς δεν ήταν δυνατή η αποπληρωμή φόρων που συνοδεύουν τα ακίνητα.
Ενδεικτικό είναι πως το ποσοστό αύξησης ακινήτων που περιήλθαν στο Δημόσιο αγγίζει το 73% το 2016 σε σχέση με το 2013, όταν και τα ακίνητα που «άλλαξαν χέρια» ήταν 6.079. Ωστόσο, είναι άγνωστο το τι γίνονται τα ακίνητα αυτά, καθώς τα προγράμματα πλειστηριασμών του Δημοσίου είναι περιορισμένα. Για παράδειγμα, το διάστημα αυτό έχουν αναγγελθεί προγράμματα πλειστηριασμών για 24 ακίνητα.
Οπως επίσης άγνωστο είναι το απόθεμα των ακινήτων που έχει περιέλθει στο Δημόσιο από κατασχέσεις ή εκχωρήσεις ακινήτων. Το μόνο βέβαιο είναι πως πρόκειται για ακίνητα που απαξιώνονται σε καθημερινή βάση, γεγονός που καθιστά όλο και δυσκολότερη την εύρεση αγοραστών στο μέλλον.
Και δυστυχώς ο νόμος ορίζει ότι τυχόν διαφορά από την πώληση του ακινήτου δεν δίδεται στον οφειλέτη. Συγκεκριμένα, διάταξη (του 2014) ορίζει ότι «με πράξη της φορολογικής διοίκησης επιτρέπεται η εξόφληση του συνόλου ή μέρους οφειλόμενου φόρου κληρονομιάς από οφειλέτη που βρίσκεται σε αδυναμία να τον καταβάλει με μετρητά, έπειτα από αίτησή του, με μεταβίβαση στο ελληνικό Δημόσιο της πλήρους κυριότητας ολόκληρου αξιόλογου κληρονομιαίου ή άλλου ακινήτου, το οποίο βρίσκεται εντός σχεδίου πόλης και δεν βαρύνεται με οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα, αγωγή ή άλλο βάρος.
Σε καμία περίπτωση δεν αποδίδεται στον οφειλέτη η τυχόν διαφορά μεταξύ της αξίας του ακινήτου που προσφέρεται και του φόρου κληρονομιάς που οφείλεται».