Ειδήσεις

Γιατί η Τουρκία εποφθαλμιά τα νησιά του Αιγαίου

Η τουρκάλα δημοσιογράφος Ουζάι Μπουλούτ που ζει στις ΗΠΑ εξηγεί γιατί το τουρκικό πολιτικό κατεστημένο έχει εμμονή με τα νησιά μας. Και υπογραμμίζει ότι ήρθε η ώρα για τη Δύση να ορθώσει το ανάστημα της στην Aγκυρα

Αυτοί που πρέπει να «μάθουν πολύ καλά πώς γλίτωσαν να γίνουν παστά ψάρια στο Σαγγάριο και πώς έφυγαν από εδώ πέφτοντας στη θάλασσα», είναι οι Έλληνες ενώ εκείνος που μας προτρέπει με άκρως προκλητικό τρόπο να διαβάσουμε την Ιστορία μας είναι ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Την ώρα, μάλιστα, που εξακολουθούν να κρατούνται οι δύο έλληνες στρατιωτικοί στις τουρκικές φυλακές και ενώ η ένταση (και) στο Αιγαίο αυξάνεται ανησυχητικά με την Τουρκία να εμφανίζεται ολοένα επιθετικότερη.

Πόσο κρίσιμη όμως είναι η κατάσταση για την Ελλάδα; Πόσο πιθανό είναι ένα «ατύχημα» ή «λάθος» για τα οποία έκανε λόγο ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς; Ποια θα μπορούσε να είναι η εξέλιξη αυτής της κρίσης;

«Δεδομένου ότι η Τουρκία εισέβαλε βίαια στην Κύπρο το 1974, οι σημερινές απειλές κατά της Ελλάδας, και από τα δύο άκρα του πολιτικού φάσματος στην Τουρκία, θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από τη Δύση […] Τα σύνορά της είναι τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Eνωσης. Μια επίθεση κατά της Ελλάδας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως επίθεση κατά της Δύσης. Ήρθε η ώρα για τη Δύση να ορθώσει το ανάστημα της στην Άγκυρα», υποστηρίζει σε άρθρο της στην ιστοσελίδα του κέντρου διεθνών μελετών Gatestone Institute η Ουζάι Μπουλούτ. Η δημοσιογράφος από την Τουρκία, που σήμερα ζει και εργάζεται στην Ουάσινγκτον, κάνει λόγο χωρίς περιστροφές για την ξεκάθαρη επιδίωξη της Τουρκίας «να εισβάλει στα ελληνικά νησιά».

«Εάν υπάρχει κάτι για οποίο συμφωνούν απόλυτα το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, κύρια δύναμη της αντιπολίτευσης, είναι η πεποίθηση ότι κάποια από τα νησιά του Αιγαίου αποτελούν κατεχόμενα τουρκικά εδάφη τα οποία πρέπει να ανακτηθούν» γράφει. Τόσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έχουν απειλήσει ακόμα και με εισβολή στο Αιγαίο ενώ τα δύο κόμματα ανταγωνίζονται για το ποιο θα αναδειχτεί ως το πιο αποφασισμένο και πατριωτικό αλλά και τολμηρό ώστε από τα λόγια να περάσει στην πράξη. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα – εξηγεί η Μπουλούτ – κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιτρέπει στην Ελλάδα να κατέχει αυτά τα νησιά ενώ η κυβέρνηση κατηγορεί το κεμαλικό ιδρυτικό κόμμα της Τουρκίας ότι άφησε την Ελλάδα να πάρει τα νησιά μέσω της Συνθήκης της Λωζάννης, το 1924, τις συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Ιταλίας, το 1932 και της Συνθήκης των Παρισίων, το 1947.

To 2016 ο Ερντογάν μίλησε για τα νησιά «που ήταν δικά μας» και η Τουρκία έδωσε στην Ελλάδα ενώ δύο μήνες νωρίτερα είχε δηλώσει πως  «η Λωζάννη δεν υπήρξε ποτέ ένα ιερό κείμενο». Κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο – την πρώτη τούρκου προέδρου Τουρκία τα τελευταία 65 χρόνια – επανέλαβε δίχως τον παραμικρό ενδοιασμό ότι η συνθήκη θα πρέπει να επικαιροποιηθεί.

Σύμφωνα με την Ουζάι Μπουλούτ, απώτερος σκοπός του Ερντογάν είναι  να καταφέρει να αφήσει πίσω του μια κληρονομιά που θα τον αναδείξει ως τον κατεξοχήν ιστορικό ηγέτη της σύγχρονης Τουρκίας, ανώτερο από όλους τους προηγούμενους. Και για αυτόν τον λόγο έχει θέσει κάποιους στρατηγικούς στόχους για το έτος 2023, χρονιά κατά την οποία συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας. «Η ιδέα πίσω από αυτούς τους στόχους είναι η δημιουργία εθνικιστικής συνοχής για την προσάρτηση περισσότερων εδαφών για την Τουρκία», αναφέρει χαρακτηριστικά η τουρκάλα δημοσιογράφος.

Ταυτόχρονα, οι προπαγανδιστές της Τουρκίας «διαστρεβλώνουν τα γεγονότα» ούτως ώστε να εμφανίσουν την Ελλάδα ως τη χώρα που προβαίνει σε προκλητικές κινήσεις που επιδεινώνουν το ήδη φορτισμένο κλίμα. Ο Ουμίτ Γιαλίμ, για παράδειγμα, πρώην γ.γ. του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, δήλωσε ότι «η Ελλάδα έχει μετατρέψει τα κατεχόμενα νησιά σε οπλοστάσια και στρατιωτικά φυλάκια που θα τα αξιοποιήσει κατά την μελλοντική της επέμβαση στην Τουρκία». Κάθε πολιτικός στην όμορη χώρα έχει τους δικούς του λόγους για την εμμονή του με τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου – «παραδοσιακός τουρκικός επεκτατισμός, τουρκοποίηση ελληνικών εδαφών, νεο-οθωμανισμός και η ναυαρχίδα του κατακτητικού Ισλάμ, η τζιχάντ» («ιερός πόλεμος»), εξηγεί η Μπουλούτ.

Αλλά υπάρχει και ένας άλλος λόγος που αιτιολογεί την επιθυμία των Τούρκων να εισβάλουν στα ελληνικά νησιά και συνοψίζεται στα λόγια του Τουγρούλ Τουρκές, αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης και αρμόδιου υπουργού για την Κύπρο: «καλλιεργείται αυτή η παραπληροφόρηση ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται για την Κύπρο γιατί υπάρχει μια τουρκική κοινότητα εκεί…Ακόμα και να μην ζούσαν Τούρκοι εκεί, η Τουρκία θα εξακολουθούσε να έχει ζήτημα με την Κύπρο και είναι αδύνατο για την Τουρκία να αδιαφορήσει». Σύμφωνα με την Ουζάι Μπουλούτ, «η ίδια στάση και νοοτροπία ισχύουν και για τα νησιά του Αιγαίου».

protagon,gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου