Το προεδρείο της ΕΣΕΕ τάχθηκε υπέρ της σταδιακής αύξησης του κατώτατου μισθού κατά τη συνάντηση που είχε χθες με την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου στο πλαίσιο του κύκλου επαφών με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων για τα θέματα που θα απασχολήσουν την τέταρτη αξιολόγηση από τους δανειστές.
Την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας εκπροσώπησαν ο πρόεδρός της Βασίλης Κορκίδης, ο γενικός γραμματέας Γιώργος Καρανίκας και ο αντιπρόεδρος Νίκος Μπόνης, οι οποίοι συζήτησαν με την υπουργό την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων, τη διαιτησία και την αλλαγή στην αρχιτεκτονική του προστίμου για την αδήλωτη εργασία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Αχτσιόγλου υποστήριξε ότι για να ισχυροποιηθεί η θέση της εργασίας και να αλλάξουν οι προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής θα πρέπει να ισχύσουν τρεις βασικές προϋποθέσεις, όπως να επανέλθουν οι βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων (επεκτασιμότητα και αρχή ευνοϊκότερης ρύθμισης), να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός και να καταπολεμηθεί η παραβατικότητα στους χώρους εργασίας.
Σε ό,τι αφορά την επεκτασιμότητα των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, μετά τη λήξη των μνημονίων αναμένεται η άρση της αναστολής της επέκτασης και η επαναφορά σε ισχύ της δυνατότητας του εκάστοτε υπουργού να επεκτείνει την καθολική εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων εργασίας. Βασική προϋπόθεση είναι, οι εργοδοτικές οργανώσεις που την υπογράφουν, να εκπροσωπούν το 51% των εργαζομένων στον κλάδο. Στο πλαίσιο της 4ης αξιολόγησης, αναζητείται ο μηχανισμός αυτός που θα αποδεικνύει την αντιπροσωπευτικότητα των οργανώσεων που υπογράφουν τις συμβάσεις, με την ΕΣΕΕ αλλά και την υπουργό να διευκρινίζουν ότι για τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους και τα θεσμοθετημένα τριτοβάθμια όργανα δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης της αντιπροσωπευτικότητάς τους.
Αναφορικά με τη διαιτησία, το υπουργείο αναμένει νομική μελέτη που θα υποβληθεί στους κοινωνικούς εταίρους για παρατηρήσεις και σχολιασμό. Η ΕΣΕΕ εξέφρασε τη θέση ότι απαιτούνται βελτιωτικές αλλαγές και επικαιροποίηση του ιδρυτικού νόμου του ΟΜΕΔ, με στόχο να δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στην απευθείας διαπραγμάτευση των κοινωνικών εταίρων, παρά στη διαιτησία. Η ΕΣΕΕ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, επανέφερε την πάγια πρόταση που έχει καταθέσει για τη σταδιακή αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού κατά το πρότυπο των Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων του 2008 και του 2010 (ΕΓΣΣΕ 2008: 680,59 ευρώ και ΕΓΣΣΕ 2010: 751,39 ευρώ). Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο κ. Κορκίδης, η αύξηση του κατώτατου μισθού θα ενισχύσει την κατανάλωση, θα αυξήσει τον τζίρο των επιχειρήσεων και θα επιταχύνει την αύξηση της απασχόλησης, η οποία είναι και το ζητούμενο σήμερα.
Αδήλωτη εργασία
Σε ό,τι αφορά την αναπροσαρμογή του προστίμου των 10.550 ευρώ για την αδήλωτη εργασία, η Συνομοσπονδία πρότεινε αφενός την επαναφορά του προστίμου σε ρεαλιστικά επίπεδα, αφετέρου ένα σύστημα προοδευτικής απομείωσής του, στην περίπτωση που η επιχείρηση προχωρήσει στην πρόσληψη του εργαζομένου. Μάλιστα, εφόσον η πρόσληψη του αδήλωτου εργαζομένου γίνεται με σύμβαση αορίστου χρόνου, προτάθηκε το πρόστιμο να περιορίζεται στο ελάχιστο γενικώς επιβαλλόμενο από το ΣΕΠΕ.
Καθημερινή