Συνεντεύξεις

Γ. Παπαθανασόπουλος: «Η αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών κατά της COVID-19 σημαίνει ακόμα πιο γρήγορο κτίσιμο του “τείχους της αγέλης”»

Στις νέες τουριστικές τάσεις που θα αναδυθούν μετά την πανδημία αναφέρεται, σε συνέντευξη του προς τη «δ», ο κ. Γιώργος Παπαθανασόπουλος, αντιπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Τουρισμού (F.I.J.E.T.) και πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής Ένωσης Δημοσιογράφων Συγγραφέων Πολιτισμού Τουρισμού Ελλάδος (Ε.ΔΗ.ΣΥ.Π.Τ.Ε.).
Σημειώνει ότι η αύξηση του ρυθμού εμβολιασμών κατά της Covid-19 στην Ελλάδα και στην Ε.Ε., σημαίνει ακόμα πιο γρήγορο κτίσιμο του «τείχους ανοσίας», κάτι που μεταφράζεται σε άρση του περιορισμού των μετακινήσεων τόσο εντός όσο κι εκτός μιας χώρας και που ενισχύει κατά πολύ τις πιθανότητες για αυξημένες ροές επισκεπτών στη χώρα μας.
Τέλος, ο κ. Παπαθανασόπουλος, αναφέρεται στο συνέδριο της F.I.J.E.T. που διοργανώθηκε το 2019 στη Ρόδο με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 200 δημοσιογράφων τουρισμού, συγγραφέων, παραγωγών ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων και ιδιοκτητών ΜΜΕ απ’ όλο τον κόσμο, σημειώνοντας ότι ακόμη και σήμερα, τα μέλη της Ομοσπονδίας, αναφέρονται στην Ρόδο με τα καλύτερα λόγια και εκφράζουν την έντονη επιθυμία τους να επισκεφθούν ξανά το νησί.
Μάλιστα, η κυρία Albina Pοdbevsek δημοσιογράφος από την Σλοβενία, κέρδισε πέρυσι το Διεθνές Βραβείο Τουριστικής Δημοσιογραφίας “Marco Polo” για την εκτενή αναφορά που έκανε στην Ρόδο και στην Σύμη με αφορμή το συνέδριο, στο δημοφιλές σλοβενικό περιοδικό “Delo”.


Ακολουθεί η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Παπαθανασόπουλε, πώς θα επηρεάσει η πανδημία τον παγκόσμιο τουρισμό και ποιες νέες ταξιδιωτικές τάσεις θα αναδυθούν;
Μέχρι να επιτευχθεί η λεγόμενη «ανοσία της αγέλης» και μέχρι να εμβολιαστεί ένας πολύ σημαντικός αριθμός του παγκόσμιου πληθυσμού, θα επικρατεί ένας φόβος σε πολλούς ανθρώπους να ταξιδεύουν εκτός των συνόρων.
Όσοι θα ταξιδεύουν εκτός αυτών, θα προτιμούν, περιοχές, ξενοδοχεία, αεροπορικές εταιρείες με πολύ υψηλά πρότυπα υγείας και ασφάλειας.
Τελειώνοντας η πανδημία θα υπάρξει αύξηση των ταξιδιών αναψυχής. Βάσει ερευνών, οι κορυφαίες τάσεις που θα καταγραφούν στα ταξίδια, είναι ο φυσιολατρικός – οικολογικός τουρισμός που έχει σχέση και με τον νομαδικό τουρισμό, ο ιαματικός τουρισμός κι ο τουρισμός που θα συνδυάζει την επαφή με τις τοπικές κοινότητες, με τον πολιτιστικό τουρισμό.
Τα Δωδεκάνησα είναι ένας από τους κατάλληλους προορισμούς γι’ αυτού του είδους τις διακοπές.
Θα προκύψει επίσης, μια νέα μορφή ταξιδιών που θα συνδυάζει διακοπές κι εξ’ αποστάσεως εργασία, διότι πάνω από τα 2/3 των εργαζομένων θα εργάζονται πλέον, με αυτόν τον τρόπο.
Κάποια ξενοδοχεία στην Ελλάδα προσφέρουν τέτοιου είδους πακέτα διαμονής.
Χώρες όπως τα Μπαρμπάντος, οι Βερμούδες, η Εσθονία κ.α. δίνουν την δυνατότητα να εργαστεί κάποιος εκεί ακόμα και για δώδεκα μήνες, είτε μένοντας σε ξενοδοχείο, είτε ενοικιάζοντας κατοικία μέσω RBNB. Η Ρόδος, θα μπορέσει να είναι ένας κατάλληλος προορισμός γι’ αυτού του είδους τις διακοπές ενώ πιστεύω ότι θα υπάρξει εξισορρόπηση των περιόδων εποχικότητας σε πάρα πολλά τουριστικά θέρετρα.
• Ποια είναι η εκτίμησή σας για την φετινή σεζόν; Πώς πιστεύετε ότι θα εξελιχθούν τα πράγματα τελικά;
Πιστεύω ότι η φετινή τουριστική περίοδος θα είναι καλύτερη από αυτή του 2020. Εννοείται ότι δεν θα είναι όπως το 2019. Θεωρώ όμως ότι το 2022 θα είναι έτος ακόμα μεγαλύτερης ανόδου για τον τουρισμό. Είμαι της γνώμης ότι το 2021 είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να δουν και να διορθώσουν οι άνθρωποι της τουριστικής αγοράς σε συνεργασία με τους φορείς του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης, ό,τι αρνητικό υπάρχει και επιβραδύνει την ανάπτυξη του προϊόντος αυτού. Είναι επίσης μια πολύ καλή ευκαιρία να υπάρξει σωστή προσαρμογή του τουρισμού στις νέες τάσεις που προανέφερα προηγουμένως.
• Πώς βλέπετε την πορεία των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού στην Ευρώπη; Σε ποιο βαθμό θα κριθεί η σεζόν από τους εμβολιασμούς;
Χρειάζεται να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην υπόλοιπη Ε.Ε. με ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς. Χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ ή οι Η.Π.Α. παρουσιάζουν πάρα πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα στο θέμα αυτό.
Πρέπει να υπάρξει από πλευράς της Ε.Ε. περισσότερη ευελιξία, επιπλέον περιορισμός της γραφειοκρατίας κι ένας καλύτερος συντονισμός μεταξύ αυτής και των χωρών – μελών της. Αύξηση του ρυθμού εμβολιασμών σημαίνει ακόμα πιο γρήγορο κτίσιμο του «τείχους ανοσίας». Αυτό μεταφράζεται σε άρση του περιορισμού των μετακινήσεων τόσο εντός όσο κι εκτός μιας χώρας το οποίο αυξάνει κατά πολύ τις πιθανότητες για αυξημένες ροές επισκεπτών στην χώρα μας.
• Το υγειονομικό διαβατήριο-πιστοποιητικό θα ενισχύσει τελικά τις τουριστικές ροές; Ποια είναι η άποψή σας;
Τα εξαρτώμενα από τον τουρισμό, κράτη της Νότιας Ευρώπης είναι υπέρ αυτού. Σημαντικός όμως αριθμός κατοίκων της Βόρειας Ευρώπης το θεωρεί σαν ένα πρώτο βήμα στον περιορισμό των ελευθεριών, είτε ανήκουν στους αρνητές των εμβολίων είτε όχι. Πρέπει να υπάρξει μια ενιαία πολιτική σχετικά με το θέμα αυτό, από την Ε.Ε.
Να υπάρχει το υγειονομικό διαβατήριο-πιστοποιητικό με τρόπο έτσι ώστε να μην το θεωρεί ακόμα κι ο πιο δύσπιστος, ως αρχή του περιορισμού των ατομικών του ελευθεριών. Θεωρώ ότι ακόμα και να μην συμβάλει στην ενίσχυση των τουριστικών ροών, θα είναι σημαντικός παράγοντας στην σταθεροποίησή τους.
• Το 2019, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοσιογράφων Τουρισμού (FIJET World) γιόρτασε τα 65 χρόνια της στη Ρόδο. Λόγω της πανδημίας, ήταν η τελευταία φορά που πραγματοποιήθηκε το παγκόσμιο συνέδριο της FIJET… Ποιος είναι ο αντίκτυπος του συνεδρίου μέχρι σήμερα και ποιες εντυπώσεις άφησε η Ρόδος στους 200 και πλέον συνέδρους;
Ο αντίκτυπος ήταν κάτι παραπάνω κι από θετικός. Στο συνέδριο αυτό παραβρέθηκαν δημοσιογράφοι, συγγραφείς, παραγωγοί Ρ/Τ προγραμμάτων και ιδιοκτήτες Μ.Μ.Ε. από όλον τον κόσμο (μέχρι κι από το Εκουαδόρ).
Όλοι αναφέρθηκαν με τα καλύτερα λόγια στα Μ.Μ.Ε. των χωρών τους, για το συνέδριο και φυσικά για την Ρόδο, για τις ομορφιές της, το εξαιρετικό κλίμα (παρόλο που το συνέδριο ήταν το φθινόπωρο), για τον επαγγελματισμό των εργαζομένων στον τουρισμό και για την φιλοξενία των απλών κατοίκων.
Την χρονιά που μας πέρασε η συνάδελφος από την Σλοβενία Albina Pοdbevsek, κέρδισε το βραβείο «Marco Polo» (Διεθνές Βραβείο Τουριστικής Δημοσιογραφίας) για την εκτενή αναφορά που έκανε στην Ρόδο και στην Σύμη με αφορμή το συνέδριο, στο δημοφιλές σλοβενικό περιοδικό «Delo». Σημειωτέον δε ότι η Ελλάδα είναι ένας από τους δημοφιλείς προορισμούς των Σλοβένων.
Ακόμα και τώρα όμως, τα μέλη της F.I.J.E.T. , αναφέρονται στην Ρόδο με πολύ καλά λόγια είτε με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είτε στην κάθε είδους επικοινωνία που έχουν μαζί μου.
Πολλοί δε από αυτούς, μου εκφράζουν την έντονη επιθυμία τους να επισκεφθούν ξανά το νησί σας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου