Συνεντεύξεις

Γ. Tριάντος: «Χρειάζεται επανασχεδιασμός του χάρτη υγείας σε τοπικό επίπεδο»

«Η λεγόμενη ατομική ευθύνη που μας διέκρινε στο πρώτο στάδιο της πανδημίας, έχασε μεγάλο μέρος της έννοιάς της και εξελίχθηκε σε ένα δόγμα ‘να προσέχουν οι άλλοι’».
Αυτό δηλώνει σε συνέντευξή του στην ‘δ’ ο αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας Δήμου Ρόδου κ. Γιώργος Τριάντος, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Ρόδο και τον χαρακτηρισμό της σε… ‘βαθύ κόκκινο’.
Σχετικά με το θέμα της υγείας στη Νότια Ρόδο, που συζητήθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, ο κ. Τριάντος δηλώνει κατηγορηματικά:
«Η δημιουργία ενός δημοτικού ιατρείου δεν είναι απλή υπόθεση – Ο σχεδιασμός Υγείας στο νησί της Ρόδου έγινε πριν από τριάντα χρόνια – Μόνο με τη δημιουργία του Πολυδύναμου Ιατρείου Νότιας Ρόδου, με επικουρία από το ΕΚΑΒ και ο επανασχεδιασμός του Χάρτη Υγείας σε τοπικό επίπεδο μπορεί να δώσει λύσεις και προοπτική στο πρόβλημα της υγειονομικής κάλυψης».
• Κύριε Τριάντο, να ξεκινήσουμε από την κατάσταση με τον κορωνοϊό στην Ρόδο που μπήκε στο ‘κόκκινο’. Κάτι δεν πάει καλά, τελικά, παρά τα μέτρα προστασίας και τους εμβολιασμούς; Τι θα πρέπει να γίνει;
Είναι δεδομένο ότι σε σχέση με την καραντίνα του Μαρτίου 2020, η αποτελεσματικότητα του μέτρου το 2021 βρίσκεται στο 45% περίπου. Αυτό σημαίνει απόλυτη αντιστοιχία των επιπτώσεων της χαλάρωσης που ακολούθησε από το καλοκαίρι του 2020 και μετά, μερική ανυπακοή και πιθανότατα λάθος εκτίμηση των μηνυμάτων που άρχισαν να φαίνονται από τα Χριστούγεννα και μετά.
Ο περιορισμός κατ’ όνομα, η ψυχική κούραση και η εξασθένιση των αντανακλαστικών μετά την ακολουθία κλεισίματος-ανοίγματος, οδήγησε στις μη ελεγχόμενες συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους. Η επανέναρξη των σχολείων, χωρίς κατ’ ουσία να ληφθούν σοβαρά μέτρα ασφαλούς επιστροφής μαθητών και διδασκόντων, συνέτεινε και στην κατάρριψη μιας πεποίθησης ότι «τα παιδιά δεν κολλάνε».
Η λεγόμενη ατομική ευθύνη που μας διέκρινε στο πρώτο στάδιο της πανδημίας, έχασε μεγάλο μέρος της έννοιάς της και εξελίχθηκε σε ένα δόγμα “να προσέχουν οι άλλοι”. Αναπόφευκτα τα παραπάνω μαζί με την συνεχιζόμενη μικρή μεν αλλά καθοριστική επιμονή στην άρνηση εμβολιασμού, έχουν οδηγήσει τα πράγματα στη σημερινή κατάσταση.
Όσον αφορά το ‘βαθύ κόκκινο’ στην περιοχή μας, αν παρακολουθούσε κανείς την κατάσταση που επικρατούσε σε δρόμους, πλατείες, συναθροίσεις σε σπίτια και αλλού, την χαλαρότητα που μας διέκρινε με μάσκες στο λαιμό, στο πηγούνι ή στο αυτί, θα είχαμε καταλάβει το προμήνυμα και τις συνέπειες. Όλα αυτά που συνέβησαν και εξακολουθούν να συμβαίνουν, έχουν άμεση επίπτωση στην κοινωνική ζωή, στην οικονομία, στην καθημερινότητα και στη διατήρηση ενός υγιούς περιβάλλοντος που είναι κρίσιμο για την κοινωνική συνοχή, τη θωράκιση της υγείας και την ορθολογική αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Η πανσπερμία και η ανεξέλεγκτη παρουσία κάθε είδους ειδικών στα τηλεοπτικά παράθυρα, έχει αποπροσανατολίσει το κοινό από τον ξεκάθαρο στόχο της καθαρής και υπεύθυνης ενημέρωσης και γεννά αμφιβολίες και ερωτηματικά αντί της ηρεμίας και της υπευθυνότητας.
• Να περάσουμε στον ΔΟΠ όπου είστε πρόεδρος. Υπάρχει μια σειρά δομών με σοβαρές παροχές στους πολίτες (διανομή τροφίμων, συσσίτιο, κέντρο παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών κ.λπ.) Υπάρχει ανταπόκριση από τους πολίτες; Απευθύνονται στον ΔΟΠ και πώς διαμορφώνεται η κατάσταση εν μέσω της κρίσης της πανδημίας;
Έχουμε επανειλημμένα επισημάνει τις συνέπειες της σημερινής οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Είναι καθημερινό φαινόμενο η προσέλευση νέων συμπολιτών μας (και σε αριθμό και ηλιακά) στις προνοιακές δομές του Δήμου. Δυστυχώς είναι ένα ακόμη αποτέλεσμα της πανδημικής κρίσης αλλά και της οικονομικής πραγματικότητας που βιώνουμε.
Η στόχευση στην ανακούφιση του σημερινού φαινομένου πρέπει σταδιακά να αλλάξει μορφή και να περάσει από την προσωρινή και καθαρά επιδοματική και επισιτιστική πολιτική, σε μια άλλη μορφή που να περιλαμβάνει την ανακούφιση και τη βοήθεια των οικονομικά ασθενέστερων μέσα από προγράμματα επιμόρφωσης και κατάρτισης, στην δυνατότητα δημιουργίας υποδομών δεύτερης ευκαιρίας και αξιοποίησης του δυναμικού αυτού, που μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες και έργο σε κάθε τομέα, δημόσιο ή ιδιωτικό. Πρόσφατα προσλάβαμε υπαλλήλους με τετράμηνες συμβάσεις. Αν καθόταν κάποιος να έκανε μια έστω και πρόχειρη ανάλυση των προσόντων που παρέθετε κάθε υποψήφιος, θα αισθανόταν θλίψη και συγκαλυμμένη οργή, όταν για θέση καθαριστή ή υπαλλήλου ελαιοχρωματιστή έβλεπε νέους με πτυχία ανώτατης ή ανώτερης εκπαίδευσης. Δεν κάνω διακρίσεις στο είδος της δουλειάς και τιμώ κάθε δουλειά, αλλά βλέπω το αναξιοποίητο δυναμικό που χάνεται μέσα στην δίνη της ανεργίας και της κοινωνικής αδυναμίας.
Από την πλευρά του Δημοτικού Οργανισμού Πρόνοιας καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε μέσα από σωστές και προβλεπόμενες διαδικασίες να διεκπεραιώνονται όλα τα αιτήματα. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε νέα έργα και δομές, να κάνουμε ευκολότερη την επικοινωνία του πολίτη με την υπηρεσία, αναζητούμε νέες συνεργασίες και προγράμματα ώστε να ανταποκριθούμε και στο είδος και στο μέγεθος της έλλειψης. Παρά το γεγονός της σαφούς βελτίωσης στην επικοινωνία του πολίτη με τις υπηρεσίες, παραμένει ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο γραφειοκρατίας και νομοθετικής πολυπλοκότητας που καθυστερεί διαδικασίες και ενέργειες.
Συνολικά το έργο του Δημοτικού Οργανισμού Πρόνοιας έχει επιβαρυνθεί σε ένα ποσοστό 25-30% τα τελευταία δύο χρόνια από την προσέλευση μελλοντικών ωφελούμενων. Ο Δήμος Ρόδου σαν κοινωνός του προβλήματος έχει ενισχύσει σημαντικά τον προϋπολογισμό του Οργανισμού και αυτή την αύξηση έχουμε σκοπό να την αξιοποιήσουμε κατά τον καλύτερο και επωφελέστερο τρόπο προς όφελος των συμπολιτών μας.
• Σχετικά με το θέμα της υγείας στη Νότια Ρόδο, που συζητήθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, συμφωνείτε να ιδρυθεί Δημοτικό Ιατρείο ή πρέπει να γίνουν συντονισμένες ενέργειες για δημιουργία νέου Πολυδύναμου Ιατρείου στο Γεννάδι;
Συζητήσαμε το θέμα της ίδρυσης Δημοτικού Ιατρείου στη Νότια Ρόδο, μετά από σχετικό αίτημα και αναφορά του συναδέλφου και δημοτικού συμβούλου κ. Σάββα Καραταπάνη. Αντιληπτή η αγωνία του για τα προβλήματα υγείας στη Νότια Ρόδο και η μη μέχρι σήμερα αντιμετώπιση του προβλήματος. Η δημιουργία ενός δημοτικού ιατρείου δεν είναι απλή υπόθεση. Ναι μεν απαιτείται απόφαση του Οργανισμού για την ίδρυσή του, πλην όμως η τελική δημιουργία περνά μέσα από ΦΕΚ, υπουργικές αποφάσεις, προκηρύξεις θέσεων κλπ. Χρονοβόρες διαδικασίες που τελικά καλύπτουν μόνο ένα 8ωρο λειτουργίας του Κέντρου Γενναδίου. Αν αναλογιστεί μάλιστα κανείς ότι σε προκηρύξεις ιατρικού προσωπικού δεν υπήρξε προσέλευση είτε επικουρικών είτε επί θητεία ιατρών, η στελέχωση του δημοτικού ιατρείου με εποχικό προσωπικό ή προσωπικό ορισμένου χρόνου δεν θα μπορούσε σε καμιά περίπτωση να υποκαταστήσει τις πραγματικές ανάγκες.
Ο σχεδιασμός Υγείας στο νησί της Ρόδου έγινε πριν από τριάντα χρόνια και πλέον με την δημιουργία των δύο κέντρων υγείας σε Αρχάγγελο και Έμπωνα και Περιφερειακού Ιατρείου στο Γεννάδι. Έκτοτε οι συνθήκες έχουν αλλάξει, η ανάπτυξη του νησιού έχει αλλάξει, η ραγδαία ανάπτυξη της Ν. Ρόδου έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα και ανάγκες. Επιβάλλεται ένας νέος σχεδιασμός των Υπηρεσιών Υγείας στη Ρόδο, εντός και εκτός πόλεως, με ορθολογική αντιμετώπιση των αναγκών, επανασχεδίαση των σταθμών του ΕΚΑΒ.
Εφόσον υπάρχει το νομικό πλαίσιο της δημιουργίας Πολυδύναμου Ιατρείου στη Ν. Ρόδο, με δημοσιευμένο ΦΕΚ του οποίου η ενεργοποίηση απαιτεί μόνο την κοινή υπουργική απόφαση και επομένως την έναρξη διαδικασίας στελέχωσής του, κατά τη γνώμη μου δεν θα ήταν σωστό να ανοίξει μια δεύτερη παράλληλη διαδικασία δημιουργίας μιας νέας δομής, που μπορεί να περιπλέξει τις αποφάσεις και την όλη διαδικασία για το Πολυδύναμο Ιατρείο της Ν. Ρόδου.
Το νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει, το οργανόγραμμα υπάρχει. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι το διεκδικητικό πλαίσιο, ο συντονισμός και η ανάλογη πίεση στα αρμόδια υπουργεία και η ενιαία παράσταση όλων των αυτοδιοικητικών αρχών Α’ και Β΄ βαθμού, η συνεργασία των βουλευτών του Νομού, και η ταυτόχρονη παράστασή τους εκεί που πρέπει. Μόνο με τη δημιουργία του Πολυδύναμου Ιατρείου Νότιας Ρόδου, με επικουρία από το ΕΚΑΒ και ο επανασχεδιασμός του Χάρτη Υγείας σε τοπικό επίπεδο μπορεί να δώσει λύσεις και προοπτική στο πρόβλημα της υγειονομικής κάλυψης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου