Συνεντεύξεις

N. Παπανικήτας: «Υπάρχει ελπίδα και αυτή είναι τα εμβόλια, που βρίσκονται ήδη σε κυκλοφορία»

Κατηγορηματικός ως προς την εφαρμογή των αυστηρών μέτρων προστασίας που επιβλήθηκαν λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη Ρόδο, τάσσεται, σε συνέντευξή του στη «δημοκρατική» ο κ. Νικήτας Παπανικήτας, παθολόγος και διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής της γενικής κλινικής Euromedica στην Ρόδο.
«Υπάρχει ελπίδα!» όπως υπογραμμίζει, αναφερόμενος στον εμβολιασμό του πληθυσμού, διαβεβαιώνοντας πως τα εμβόλια είναι ασφαλή και πρέπει όλοι μας να σκεφτούμε σοβαρά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε αυτή την πανδημία, διότι δεν θα περάσει εύκολα. Επίσης, ξεκαθαρίζει πως ήταν ένα ‘ξέσπασμα’ για το οποίο καμία χώρα και καμία κυβέρνηση, δεν μπορούσε να είχε σχέδιο εξ αρχής, ενώ δηλώνει πως με τον κορωνοϊό ‘ξαναγράφτηκε η ιατρική’….
• Κύριε Παπαπανικήτα, κλείσαμε έναν χρόνο από το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid-19. Διανύουμε το τρίτο κύμα και θα ήθελα το σχόλιό σας: τι μάθαμε για τον κορωνοϊό και αν υπάρχει ελπίδα;
Υπάρχει ελπίδα και αυτή είναι τα εμβόλια που ήδη βρίσκονται σε κυκλοφορία! Μπορώ να σας πω ότι χάρη στον κορωνοϊό ξαναγράφτηκε η ιατρική. Μας έδειξε βλάβες που μπορεί να προκαλέσει, τις οποίες ούτε καν είχαμε φανταστεί από τα πρώτα κρούσματα. Μάθαμε τις επιπλοκές, διότι ο κορωνοϊός δεν αφήνει κανένα όργανο απείρακτο. Σήμερα, ένα χρόνο μετά, μπορούμε να πούμε ότι αποκτήσαμε μια τεράστια εμπειρία λόγω της υπερ-φλεγμονής που δημιουργεί και φυσικά, μπήκαν στην ιατρική φαρέτρα φάρμακα, τα οποία μπορούν να αναχαιτίσουν τη νόσο –όχι, βέβαια σε όλους. Επομένως, μπορούμε να λέμε ότι αισιοδοξούμε για το μέλλον εφόσον υπάρξει μια ευρεία εφαρμογή του εμβολιασμού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να πάψουμε να λαμβάνουμε τα μέτρα αυτό-προστασίας.
• Είναι γεγονός πάντως, πως οι επιστήμονες και η ιατρική κοινότητα, δηλώνει πως θα μάθουμε να ζούμε για αρκετό καιρό ακόμη με τον κορωνοϊό και με τα μέτρα προστασίας, όπως είναι η χρήση μάσκας. Ωστόσο υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν πειστεί για τον εμβολιασμό και βεβαίως, αμφισβητούν την αναγκαιότητα του εμβολίου. Θα ήθελα την επιστημονική σας τεκμηρίωση. Σε τι βοηθάει τελικά, ο εμβολιασμός;
Κατ’ αρχήν, όλα τα εμβόλια που έχουν βγει είναι ασφαλή. Από τους εμβολιασμούς που γίνονται σε εκατομμύρια ανθρώπους δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές παρενέργειες, ούτε θάνατοι. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ή ελαφριές αλλεργίες οι οποίες είναι αντιμετωπίσιμες. Θα ήταν εξωφρενικό να δοθεί εμβόλιο με σοβαρές παρενέργειες. Η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος δεν έχει πειστεί. Υπάρχουν πολλές απόψεις και θεωρίες που κυκλοφορούν γι αυτό, ενώ μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων που φτάνουν 20-30%, αρνούνται και το εμβόλιο και την χρήση μάσκας. Βέβαια, εδώ τίθεται άλλο ζήτημα: οι άνθρωποι αυτοί συμπεριφέρονται με έναν τρόπο βαθιά περιφρονητικό προς τον συνάνθρωπό τους. Ο καθένας φέρει την ευθύνη του εαυτού του, αλλά τι φταίνε οι άλλοι δίπλα σου, οι συγγενείς σου και άλλοι που μπορούν να νοσήσουν βαριά; Αυτό είναι απολύτως κατακριτέο. Έχει γίνει τεράστια καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κόσμου σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά δεν μπορεί να γίνει κάτι παραπάνω.
• Ο εμβολιασμός δεν είναι ακόμη υποχρεωτικός σε όλο τον πλανήτη, αλλά πέρα από εκείνους που αντιδρούν, κερδίζει έδαφος. Βλέπουμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον και ανταπόκριση για να εμβολιαστεί μεγάλη μερίδα του πληθυσμού.
Σίγουρα υπάρχει και το βλέπουμε κι εμείς, καθημερινά. Είναι ενθαρρυντικό ότι έχουν αυξηθεί τα ποσοστά εκείνων που δέχονται να εμβολιαστούν. Και στον χώρο τον δικό μας, ακόμη και οι συνάδελφοι γιατροί που ήταν αρνητικοί στην αρχή, τώρα ζητούν να εμβολιαστούν, όπως και οι υγειονομικοί.
• Τα εμβόλια που βρίσκονται τώρα στην κυκλοφορία, μπορούν να αντιμετωπίσουν τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού; Είναι κάτι που μας ανησυχεί.
Κοιτάξτε, τα εμβόλια δημιουργούν παραγωγή αντισωμάτων απέναντι στον κορωνοϊό. Μιλάμε για το εμβόλιο που έχει MRNA γιατί υπάρχουν και εμβόλια με εξασθενημένο ιό (κινέζικο). Φαίνεται πάντως ότι μέχρι τώρα, καλύπτουν και τις μεταλλάξεις, που έχουν εμφανιστεί. Θα δούμε στην πορεία πώς θα εξελιχθεί αυτό αλλά οι πρώτες ενδείξεις που έχουμε είναι ότι, τις καλύπτουν.
• Όσο μεταλλάσσεται ο κορωνοϊός εξασθενίζει ή ενδυναμώνει; Θα ήθελα την επιστημονική σας άποψη.
Υπάρχει ενδεχόμενο, η επόμενη μετάλλαξη να έχει μικρότερη λοιμογόνο δύναμη. Αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε από τώρα, θα το δούμε στην πράξη. Αυτό που φαίνεται τώρα είναι ότι οι μεταλλάξεις όπως η βρετανική, μεταδίδονται ταχύτερα. Γι αυτό είχαμε και την έκρηξη στα κρούσματα.
• Στη Ρόδο υπήρξε μια χαλάρωση απέναντι στα μέτρα η οποία μας έφερε στο ‘βαθύ κόκκινο’. Τι πρέπει να γίνει;
Δυστυχώς, την χαλάρωση, την πληρώσαμε…. με το βαθύ κόκκινο. Αυτό οφείλεται στο ό,τι δεν εφαρμόστηκαν με αυστηρό τρόπο τα μέτρα. Ακούσαμε ότι γίνονταν διάφορες συγκεντρώσεις μέχρι και… πάρτι, εν μέσω πανδημίας, χωρίς να υπάρχει ούτε μία αντίδραση. Τελικά δεν βρισκόμασταν σε χαλαρότητα, αλλά σε μακαριότητα –ότι στη Ρόδο δεν κινδυνεύει κανείς! Αυτό και μόνο θα έπρεπε να είχε κινητοποιήσει όλους τους πολίτες αλλά και τις αρχές, γνωρίζοντας ότι ετοιμαζόμαστε για την νέα τουριστική περίοδο. Κατά την άποψή μου, απαιτείται περισσότερη προσοχή.
• Από εκεί και πέρα, τι πρέπει να γίνει; Είμαστε όλοι πολύ κουρασμένοι…
Σίγουρα ο κόσμος έχει κουραστεί, είναι αναμφισβήτητο. Δε νομίζω ότι υπάρχει άλλη λύση. Η μόνη επιλογή είναι ‘μία φυγή προς τα εμπρός’ με τους εμβολιασμούς. Εάν υπήρχε δυνατότητα να έχει η Ελλάδα περισσότερα εμβόλια θα ήμασταν σε ακόμη καλύτερη κατάσταση. Αυτό που θέλουμε όλοι είναι να εμβολιαστεί περίπου το 40% του πληθυσμού για να αποκτήσουμε την ‘ανοσία της αγέλης’ που θα λειτουργήσει σαν ένα ‘τείχος προστασίας απέναντι στον κορωνοϊό’.
• Εκτιμάτε πως η κάθε χώρα θα έπρεπε να έχει ένα σχέδιο αντιμετώπισης τέτοιας έκτακτης ανάγκης, όπως αυτή η κρίση της πανδημίας;
Δύσκολο να αντιμετωπίσεις κάτι τέτοιο. Προ δεκαετίας και πλέον είχαμε δύο πανδημίες με τον SARS αλλά εκεί τα πράγματα πήγαν καλύτερα. Εδώ έχουμε έναν ιό ο οποίος έχει υπέρμετρη μεταδοτικότητα και προσβάλλει εκατομμύρια κόσμο. Ποιο σύστημα υγείας είναι σχεδιασμένο για κάτι τέτοιο; Βέβαια, έχουμε πλέον αποκτήσει την εμπειρία –σε περίπτωση που εμφανιστεί κάτι ανάλογο στο μέλλον. Άλλωστε η ιστορία, αυτό διδάσκει: η πανώλη στον Μεσαίωνα, η ισπανική γρίπη κ.λπ. Συνεπώς, είναι φαινόμενα επαναλαμβανόμενα. Μην ξεχνάτε όμως, ότι δεν υπάρχει μόνον ο κορωνοϊός. Υπάρχουν ασθένειες που απαιτούν φροντίδα όπως ο καρκίνος, το έμφραγμα, το εγκεφαλικό, άλλες λοιμώξεις. Μπορεί να διαβάζουμε πρωτοσέλιδα για τον κορωνοϊό…. αλλά όλες οι ασθένειες υπάρχουν και όλα τα συστήματα υγείας καλούνται να τις αντιεμετωπίσουν, διαχρονικά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου