Ειδήσεις

Διπλή αλλαγή στον εκλογικό χάρτη – Ανατροπές και ανακατανομή εδρών

Γιατί οι ρυθμίσεις συναρτώνται με τον χρόνο των εκλογών και πώς μπορεί να τον καθορίσουν οι πολεμικές εξελίξεις – Ανατροπές και ανακατανομή εδρών προκαλούν η ψήφος των ομογενών και η απογραφή του πληθυσμού
Εξελίξεις από δύο διαφορετικά μέτωπα, που θα προκαλέσουν ανατροπές στον εκλογικό χάρτη, συμπαρασύροντας άρα τη στρατηγική και τους σχεδιασμούς των κομματικών επιτελείων, αναμένονται το προσεχές διάστημα, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον του πολιτικού κόσμου – νυν βουλευτών και πολιτευτών ανά την επικράτεια. Μέσα από Προεδρικά Διατάγματα, τα οποία θα προωθηθούν πιθανότατα σε δύο χρονικές φάσεις, θα προκύψει μια νέα, διαφορετική από του 2019, εικόνα σε πολλές εκλογικές περιφέρειες – ανάμεσά τους και κάποιες «δυνατές» -, καθώς θα εξειδικευτούν οι σημαντικές αλλαγές που φέρνουν τόσο οι απόδημοι (από τον ήδη ψηφισμένο νόμο για το δικαίωμα ψήφου από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους) όσο και η απογραφή του πληθυσμού (μέσα από τα τελικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ). Ενημερωμένες πηγές εκτιμούν στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» πως ο ανανεωμένος εκλογικός χάρτης επιφυλάσσει… διψήφιο αριθμό ανατροπών με νομούς που θα χάσουν ή θα κερδίσουν έδρες αφενός από την ένταξη για πρώτη φορά και της Ομογένειας στα ψηφοδέλτια Επικρατείας των κομμάτων, αφετέρου από το εύρος των πληθυσμιακών αυξομειώσεων σε περιοχές της χώρας. Εγκυρες πληροφορίες δείχνουν συγκεκριμένα προς τρεις μεγάλες αλλαγές λόγω αποδήμων, ενώ οι εκτιμήσεις μιλούν για… πολύ περισσότερες λόγω ΕΛΣΤΑΤ.

Συγκεκριμένα, οι τροποποιήσεις που είναι στα σκαριά με φόντο το ήδη θεσμοθετημένο δικαίωμα των εκτός Ελλάδας ψηφοφόρων να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους (εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, με διετή διαμονή στην Ελλάδα τα τελευταία 35 έτη και με φορολογική δήλωση στο τρέχον ή στο προηγούμενο έτος) αφορούν τα εξής:

Πρώτον, οι έδρες του Επικρατείας αυξάνονται κατά τρεις, δηλαδή στις 15 από 12.

Δεύτερον, για… χάρη των υποψηφίων από την Ομογένεια χάνουν από μία έδρα η Α’ Αθήνας (από τις 14 στις 13), ο Νότιος Τομέας (από τις 18 στις 17) και η Αχαΐα (από τις 9 στις 8), την οποία επέλεξαν το 2019 ως μία από τις περιφέρειές τους τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Αλέξης Τσίπρας. Πέραν των συγκεκριμένων χαμένων εδρών, δεν αποκλείονται – ή ακριβέστερα αναμένονται ειδικά για τις δύο πρώτες περιοχές – περαιτέρω ανατροπές από τα στοιχεία της απογραφής.

Τρίτον, οι υποψήφιοι – εκπρόσωποι της Ομογένειας δεν θα σκορπίζονται τυχαία μέσα στα κομματικά ψηφοδέλτια. Σύμφωνα με πληροφορίες, με βάση το Προεδρικό Διάταγμα, θα καταλαμβάνουν τις ίδιες, συγκεκριμένες θέσεις. Ο πρώτος υποψήφιος από τους αποδήμους θα τοποθετηθεί στην τρίτη θέση των κομματικών ψηφοδελτίων Επικρατείας, ενώ το αρχικό σχέδιο τοποθετεί τους άλλους δύο στις θέσεις 6 και 9.

Σε κάθε περίπτωση, η Ομογένεια παραμένει ψηλά στην πρωθυπουργική ατζέντα, εξού και στα ταξίδια του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει σχετικές επαφές, ενώ διαύλους με επιτόπου επαφές, κυρίως σε Ευρώπη και Μεγάλη Βρετανία, προτίθεται να ανοίξει προσεχώς και ο γραμματέας της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης, συνοδευόμενος από κομματικά στελέχη, μεταξύ άλλων τον αρμόδιο γραμματέα Νίκο Θεοδωρόπουλο.

Α’ Αθήνας και Ανατολική Αττική
Ταυτόχρονα οι μεταβολές σε νομούς από τη Βόρεια Ελλάδα έως την Κρήτη θα διαφανούν με μεγαλύτερη ακρίβεια μόλις η ΕΛΣΤΑΤ παραδώσει τα τελικά στοιχεία της απογραφής – το αργότερο ως το τέλος του Απριλίου, πιθανόν και εντός του μήνα. Μόλις αυτό συμβεί, ανά πάσα στιγμή αλλά και σε ορίζοντα το πολύ ενός έτους, θα πρέπει να έχει προκύψει το τελικό διάταγμα με όλες τις «μετακινήσεις», με τα κόμματα κάπου να χάνουν και αλλού να κερδίζουν έδρες. Στην πρώτη κατηγορία, των χαμένων, σχεδόν προεξοφλείται ότι θα βρεθεί ξανά η Α’ Αθήνας, με απώλεια δηλαδή άλλης μίας έδρας, ενώ στην πλευρά των κερδισμένων θα συγκαταλέγεται η Ανατολική Αττική που δεν θα μείνει με τις σημερινές 10 έδρες, καθώς καταγράφεται σε αυτή πληθυσμιακή έκρηξη που μπορεί να προσθέσει ακόμη και δύο έδρες. Γι’ αυτόν τον λόγο, άλλωστε, ήδη συγκεντρώνει το βλέμμα αρκετών ενδιαφερομένων, ιδίως από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, να ριχτούν εκεί στη μάχη του σταυρού.

Περισσότερες μονοεδρικές
Μένει να φανεί εάν αντίστοιχα με την Ανατολική Αττική η εκτιμώμενη πληθυσμιακή άνοδος βόρεια, νότια και δυτικά της Αθήνας, αλλά και στη Θεσσαλονίκη (τόσο στην Α΄ όσο και στη Β΄ Θεσσαλονίκης) και άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, προκαλέσει και εκεί προσθήκες εδρών. Πηγές θεωρούν πιθανή κάποια έξτρα έδρα σε μία εκλογική περιφέρεια της Πελοποννήσου, καθώς καταγράφουν πληθυσμιακή αύξηση (με εξαίρεση την Αρκαδία), ενδεχομένως και στο Ηράκλειο Κρήτης. Αυτό που δεν φαίνεται πιθανό είναι η μετατροπή μονοεδρικών περιφερειών σε διεδρικές. Μάλλον το αντίθετο θα συμβεί σε κάποιες διεδρικές, αφού πηγές διαβλέπουν αρκετές «οριακές καταστάσεις», όπως, κατά τις πληροφορίες, σε Χίο, Καστοριά, Θεσπρωτία.

Ο εκλογικός νόµος
Εν αναμονή των εξελίξεων, η κυβέρνηση ξορκίζει τα σενάρια εκλογών και επιτίθεται στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ που εκτιμά πρόωρες κάλπες χρεώνοντάς του «προβλέψεις εκτός τόπου και χρόνου», ενώ σε υπουργικά και βουλευτικά γραφεία συντηρούνται οι συζητήσεις και για νέα αλλαγή στον εκλογικό νόμο. «Εχουμε νόμο, με αυτόν θα πάμε» επέμενε ο Πρωθυπουργός προ των δραματικών γεγονότων στην Ουκρανία, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη ρωσική εισβολή έχουν επανέλθει οι εισηγήσεις προς το πρωθυπουργικό γραφείο για νέα τροποποίηση με το επιχείρημα – διακύβευμα της «διασφάλισης της σταθερότητας σε ένα διαφορετικό πια περιβάλλον παγκοσμίως», όπως λένε υποστηρικτές της πρότασης. Σύμφωνα με τη βασική πρόταση που, κατά πληροφορίες, έχει ήδη λάβει τη μορφή σχεδίου, αυξάνεται το μπόνους των εδρών για το πρώτο κόμμα, σε συνδυασμό και με την απόστασή του από το δεύτερο κόμμα, ώστε να διευκολυνθεί ουσιαστικά η επίτευξη αυτοδυναμίας.

Πηγή in.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου