Υπεγράφη η σύμβαση με τον ανάδοχο για την β΄ φάση
Γιώργος Χατζημάρκος: ῾῾Ξεκινώντας την υλοποίηση της Β’ Φάσης των έργων του Φράγματος Γαδουρά, σπάμε το φράγμα της αδράνειας, της αγωνίας και της ανασφάλειας”
Άμεσα ξεκινούν τα έργα της β΄ φάσης του Φράγματος Γαδουρά, μετά και την υπογραφή από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο, της εργολαβικής σύμβασης με τον ανάδοχο.
Η υπογραφή της εργολαβικής σύμβασης, που ακολούθησε την έγκριση που έδωσε προ ημερών το Ελεγκτικό Συνέδριο, σηματοδοτεί όχι μόνο την έναρξη των έργων ολοκλήρωσης της υδροδότησης από το Φράγμα Γαδουρά του πλέον αναπτυσσόμενου τμήματος του νησιού της Ρόδου (Λίνδου, Νότιας Ρόδου, Αρχαγγέλου και Αφάντου), αλλά πολύ περισσότερο, χαράσσει τη διαχωριστική γραμμή με το Χθες της αδράνειας, της αγωνίας, της ανασφάλειας και της υπονόμευσης του μεγαλύτερου και πιο ζωτικής σημασίας έργου για το νησί, ενός έργου που παρά τον λυσσαλέο πόλεμο που δέχθηκε, οδηγείται στην ολοκλήρωσή του, με πολύ κόπο, επιμονή και προσπάθεια από πλευράς της Περιφερειακής Αρχής.
Το έργο «Έργα ύδρευσης Ρόδου από το Φράγμα Γαδουρά (Β΄ Φάση) – Κατασκευή Νότιου υδραγωγείου, υδραγωγείου Αφάντου και Αρχαγγέλου», αφορά στην ύδρευση Λίνδου, Νότιας Ρόδου, Αρχαγγέλου και Αφάντου, μαζί με την κατασκευή νότιου
υδραγωγείου και διπλασιασμό της παραγωγικής ικανότητας του σημερινού υδραγωγείου στην θέση Χαράκι.
Συγχρηματοδοτείται από πόρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κατά το ποσό των 2.800.000,00 ευρώ και από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» κατά το ποσό των 20.000.000,00 ευρώ. Η συμβατική δαπάνη ανέρχεται σε 19.998.283,48 ευρώ (χωρίς Φ.Π.Α.).
Αξίζει να τονιστεί ότι είναι το μεγαλύτερο έργο στη χώρα που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Σημειώνεται επίσης ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας που μια Περιφέρεια διαθέτει Ίδιους Πόρους για έργα ύδρευσης.
Μετά την υπογραφή της εργολαβικής σύμβασης, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε σχετικά:
“Η υπογραφή της σύμβασης κατασκευής ενός ακόμα μεγάλου έργου ολοκληρώθηκε από την Περιφέρειά μας. Ενός μεγάλου έργου ύδρευσης, που ήταν όνειρο δεκαετιών. Αυτό της Β’ Φάσης του Φράγματος Γαδουρά της Ρόδου. Της ύδρευσης της Νότιας Ρόδου, της Λίνδου, της Αρχαγγέλου και των Αφάντου από το Φράγμα Γαδουρά.
Κερδίζουμε ένα καλύτερο αύριο με πράξεις και με μεγάλα έργα.
Το Χθες, είχε διακοπές, αγωνία και ανασφάλεια στην υδροδότηση του νησιού. Είχε και πόλεμο λυσσαλέο στην προσπάθειά μας να δώσουμε τη λύση.
Το Αύριο , φέρνει ένα νέο υδραγωγείο, το λεγόμενο Νότιο Υδραγωγείο του έργου, 54 χιλιόμετρα νέων δικτύων, 6 νέες δεξαμενές, 5 νέα αντλιοστάσια, διανομή άνω των 8 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως, και όλα αυτά δεν συνθέτουν μόνο μία ακόμα δέσμευση που γίνεται πραγματικότητα. Συνθέτουν αλλαγή εποχής. Ένα έργο πνοής, ένα έργο ζωής για την πιο έντονα αναπτυσσόμενη περιοχή του μεγαλύτερου τουριστικού προορισμού της χώρας.
Το μεγαλύτερο έργο στο Αιγαίο, που το παραλάβαμε και αυτό σταματημένο και προβληματικό, σήμερα υδροδοτεί το βόρειο τμήμα της Ρόδου, λειτουργώντας άψογα, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες στους πολίτες.
Με πολύ κόπο, επιμονή και σκληρή προσπάθεια, εργαζόμενοι στο πιο αφιλόξενο και σκληρό διοικητικό, και δημοσιονομικό περιβάλλον της σύγχρονης ιστορίας μας, φτάσαμε στην εκκίνηση κατασκευής του έργου, που θα δώσει ελεγμένο, ποιοτικό και ασφαλές νερό στους πολίτες και επισκέπτες της Λίνδου, Νότιας Ρόδου, Αρχαγγέλου και Αφάντου.
Ολοκληρώνοντας το Φράγμα Γαδουρά, σπάμε το φράγμα της αδράνειας, της αγωνίας και της ανασφάλειας”.
Το έργο
Η ύδρευση των οικισμών της Νότιας Ρόδου από το φράγμα Γαδουρά είναι ένα έργο – από τα μεγαλύτερα στο νησί της Ρόδου – είναι ενταγμένη στην Β’ Φάση των έργων ύδρευσης απο το Φράγμα Γαδουρά.
Η υλοποίησή του θα εξασφαλίσει την υδροδότηση των περιοχών Λίνδου, Νότιας Ρόδου, Αρχαγγέλου και Αφάντου με επαρκές πόσιμο νερό άριστης ποιότητας από το Φράγμα του Γαδουρά και θα λύσει οριστικά, το ποσοτικό και ποιοτικό πρόβλημα υδροδότησης που ταλαιπωρεί τα τελευταία χρόνια τους κατοίκους και επισκέπτες τους, εξαιτίας του υποβιβασμού της στάθμης και της υφαλμύρηνσης του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, δεδομένης και της ταυτόχρονα ολοένα αυξανόμενης ζήτησης σε πόσιμο νερό. Το έργο ύδρευσης σχεδιάστηκε με ορίζοντα το 2039, όπου εκτιμάται ότι η ετήσια ζήτηση πόσιμου νερού του νησιού της Ρόδου περιλαμβανομένης και της ποσότητας για την ύδρευση των άνυδρων γειτονικών νησιών (Χάλκη, Σύμη, Καστελλόριζο κ.α.), θα προσεγγίσει τα 26,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Το έργο περιλαμβάνει:
Α. Τα έργα νότιου υδραγωγείου, τα οποία περιλαμβάνουν τον κύριο αγωγό και τους δευτερεύοντες κλάδους από Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Νερού Ρόδου μέχρι τον οικισμό Λαχανιά. Τα προβλεπόμενα έργα αφορούν την υδροδότηση της Δ.Ε. Λίνδου και των οικισμών Ασκληπιείου, Γενναδίου και Λαχανιάς της Δ.Ε. Νότιας Ρόδου. Περιλαμβάνονται δίκτυα, δεξαμενές, φρεάτια διακοπής και ελέγχου και αντλιοστάσια.
Β. Τα έργα κεντρικού υδραγωγείου, τα οποία περιλαμβάνουν :
1. το υδραγωγείο Αρχαγγέλου. Τα σχετικά έργα αφορούν την τροφοδοσία των υφιστάμενων δεξαμενών Αγίων Θεοδώρων από τις οποίες υδρεύεται ο οικισμός Αρχαγγέλου. Το προτεινόμενο αντλιοστάσιο Αρχαγγέλου προβλέπεται να κατασκευαστεί στον χώρο των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Νερού, δυτικά του Κτιρίου Ενέργειας. Ο αγωγός αναρρόφησης του αντλιοστασίου θα συνδεθεί με τον αγωγό του Νοτίου Υδραγωγείου. Το αντλιοστάσιο Αρχαγγέλου τροφοδοτεί τον ομώνυμο οικισμό μέσω καταθλιπτικού αγωγού και
2. το υδραγωγείο Αφάντου. Τα σχετικά έργα περιλαμβάνουν τη δεξαμενή Αφάντου, τον αγωγό που την υδροδοτεί από τον κύριο αγωγό του κατασκευασμένου Κεντρικού Υδραγωγείου και το Αντλιοστάσιο Αφάντου για την υδροδότηση των υψηλών περιοχών του οικισμού. Από το Αντλιοστάσιο Αφάντου προβλέπεται καταθλιπιτικός αγωγός προς την υφιστάμενη Δεξαμενή Αγίου Λουκά.