Σαφές μήνυμα σταδιακής κατάργησης των μέτρων ενεργειακής στήριξης επιχειρήσεων και ευάλωτων νοικοκυριών, προκειμένου να δρομολογηθεί η μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, έστειλαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες εκτιμήθηκε ότι ο αντίκτυπος της απότομης αύξησης των τιμών της ενέργειας έχει πλέον μετριαστεί λόγω των μέτρων στήριξης σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, και ήρθε η ώρα για πιο στοχευμένα και όχι πια οριζόντια ή μόνιμα μέτρα.
«Θα παρακολουθούμε στενά τον αντίκτυπο στη συνολική ζήτηση και τον δημοσιονομικό προσανατολισμό των πρόσθετων μέτρων ενεργειακής στήριξης ή την παράταση των υφιστάμενων, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη την αβεβαιότητα για την εξέλιξη των τιμών της ενέργειας. Πρέπει να αποφύγουμε μόνιμα μέτρα που αυξάνουν το έλλειμμα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Eurogroup.
Οι λόγοι που οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν να προχωρήσουν στη σταδιακή κατάργηση των μέτρων ενεργειακής στήριξης εξηγήθηκαν αναλυτικά στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνεδρίασης από τον αρμόδιο επίτροπο Πάολο Τζεντιλόνι και τον πρόεδρο του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου.
Ο κ. Τζεντιλόνι τόνισε ότι οι προβλέψεις που υπήρχαν στην αρχή του καλοκαιριού για βαθιά ύφεση στην Ευρωζώνη, λόγω της ενεργειακής κρίσης, δεν επαληθεύτηκαν. Και οι δύο άνδρες σημείωσαν ότι οι αγορές εργασίας παρουσιάζουν υψηλές επιδόσεις, με το ποσοστό ανεργίας να βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο στο 6,6%. «Παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι», είπε χαρακτηριστικά ο Πάολο Τζεντιλόνι, ενώ επισήμανε την αποτελεσματικότητα της συντονισμένης δράσης εκ μέρους της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Ωστόσο, ο αρμόδιος επίτροπος δεν παρέλειψε να τονίσει ότι οι προοπτικές ανάπτυξης παραμένουν χαμηλές και το 2023, ενώ όπως είπε την ίδια ώρα καταγράφεται υψηλό χρέος σε αρκετά κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Παράλληλα παραμένει υψηλός και ο βασικός πληθωρισμός, όπως επισημάνθηκε.
Γι’ αυτόν τον λόγο σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική πολιτική το Eurogroup συμφώνησε με την πρόσφατη σχετική εισήγηση της Κομισιόν της 8ης Μαρτίου, ότι δηλαδή «κατά την περίοδο 2023-24 οι συνετές δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να στοχεύουν στη διασφάλιση της μεσοπρόθεσμης βιωσιμότητας του χρέους, αυξάνοντας παράλληλα τη δυνητική ανάπτυξη με βιώσιμο τρόπο».
Στη σχετική ανακοίνωση του Eurogroup τονίζεται, εξάλλου, ότι η δημοσιονομική πολιτική θα συμβάλει στη διασφάλιση της σταθερότητας της οικονομίας της Ευρωζώνης και θα διευκολύνει την αποτελεσματική μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού. Αναφέρεται παράλληλα ότι «θα συντονίσουμε τα μέτρα μας για τη διατήρηση των ίσων όρων ανταγωνισμού και της ακεραιότητας της ενιαίας αγοράς».
Οι αλλαγές των δημοσιονομικών κανόνων θα τεθούν επί τάπητος και στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. (Ecofin), με στόχο την υπογραφή σχεδίου συμπερασμάτων.
Εξάλλου, η αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας δεν συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, καθώς ο συντονισμός και η σχετική συζήτηση έχουν πλέον περάσει στο Ecofin υπό τη σουηδική προεδρία της Ε.Ε.
Πηγή kathimerini.gr