Δεν είναι η πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, που τα περιστατικά με τις εγκαταλείψεις (και σε πολλές περιπτώσεις, κακοποιήσεις) ζώων και συγκεκριμένα σκυλιών, βλέπουν τη δημοσιότητα στην Ρόδο.
Αυτή την περίοδο όμως, το φαινόμενο τείνει να γίνει ανεξέλεγκτο. Σύμφωνα με τον διασώστη – εθελοντή και επικεφαλής του νέου Συλλόγου ‘Διάσωση Ζώων Ρόδου’ (Animal Rescue) που έχει αναλάβει την διαχείριση του Δημοτικού Κυνοκομείου, οι εγκαταλείψεις είναι πλέον εκτός ελέγχου, σε σημείο να μην υπάρχει περιθώριο για φιλοξενία άλλων ζώων!
Όπως έγραψε η ‘δ’ σε προηγούμενο ρεπορτάζ, προς το τέλος του 2023, είχαν γίνει οι σχετικές ανακοινώσεις από την Φιλοζωϊκή, τον Πρωτογενή Τομέα του Δήμου Ρόδου και τον εκπρόσωπο του νέου συλλόγου για την σχετική συνεργασία. Πριν ολοκληρωθεί το 2023, κατατέθηκε η πρόταση, του οποίου είναι επικεφαλής ο κ. Γιώργος Κρητικός και οι διαδικασίες προχώρησαν με αποτέλεσμα να έχει αναλάβει, πλέον, τα ηνία –σε συνεργασία με τον Δήμο Ρόδου.
Όπως ανέφερε στην ‘δ’ ο κ. Γιώργος Κρητικός:
«Δημιουργήσαμε έναν σύλλογο, που αποτελείται από ανθρώπους που έχουν την εμπειρία, είναι υποστηρικτές και εθελοντές. Ο Σύλλογός μας, ονομάζεται ‘Διάσωση Ζώων Ρόδου’ (Animal Rescue). Αναλάβαμε εμείς την διαχείριση του Δημοτικού Κυνοκομείου που όπως γνωρίζουμε όλοι έχει πάρα πολλά προβλήματα και δέχεται πολύ μεγάλη πίεση στη φιλοξενία ζώων. Από την πλευρά μας, θα κάνουμε μια σειρά από εκπαιδευτικές δράσεις στα σχολεία για ενημέρωση των παιδιών όλων των ηλικιών, θα επιδιώξουμε να κάνουμε προγράμματα στειρώσεων (όλη την διάρκεια του έτους) και να ελέγξουμε όσο μπορούμε τις εγκαταλείψεις ζώων.
Ωστόσο, η κατάσταση όσο πάει και χειροτερεύει. Καθημερινά, λαμβάνουμε ειδοποιήσεις για εγκαταλειμμένα ζώα σε πολλά σημεία του νησιού. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό. Πρέπει να βρεθούν λύσεις, για να μην διογκώνεται το πρόβλημα. Στη συντριπτική πλειοψηφία, τα σκυλιά που εντοπίζουμε, είναι κυνηγόσκυλα. Απευθύνουμε καθημερινά εκκλήσεις προς πάσα κατεύθυνση, να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες και να μην εγκαταλείπουν τα ζώα. Στο Δημοτικό Κυνοκομείο φιλοξενούνται πάνω από 400 σκυλιά, αλλά εάν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς, θα φτάσουμε πάνω από 600…
Την περασμένη εβδομάδα, μέσα σε μια μέρα, εντοπίσαμε και σώσαμε 22 σκυλιά (!). Πολλά από αυτά είναι θηλυκά με τα κουτάβια τους… Έχω ζητήσει συναντήσεις και παρεμβάσεις, γιατί δεν υπάρχει ελπίδα… Πρέπει με κάποιον τρόπο να σταματήσουν αυτά. Όλοι δηλώνουν τις ευαισθησίες τους, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.λπ. αλλά στην πράξη, τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Πρέπει να ξεχωρίσουμε την λειτουργία του Κυνοκομείου. Δεν είναι ένα μέρος που πετάνε τα ζώα, τα έχουν στα κλουβιά και μεγαλώνουν εκεί μέσα. Το έχουμε πει επανειλημμένα, ότι θα πρέπει να αποτελέσει ένα μεταβατικό στάδιο όπου τα ζώα θα φιλοξενούνται προσωρινά και μάλιστα, τα άρρωστα ή κακοποιημένα ζώα. Όχι να γίνει αποθήκη ζώων. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να δώσουμε οριστικές λύσεις. Σίγουρα χρειάζεται μια οργανωμένη προσπάθεια, με προγράμματα στειρώσεων όλο τον χρόνο, με κτηνιατρική περίθαλψη κ.ο.κ. Υπάρχει νομοθεσία και πρέπει να εφαρμοστεί. Εφόσον υπάρχει πλέον συνεργασία με τον Δήμο Ρόδου που είναι στο πλευρό μας, θα ζητήσουμε συνάντηση με όσους είναι συναρμόδιοι ενώ θα ζητήσουμε να δούμε και τον Σύλλογο Κυνηγών για να βρούμε μόνιμες λύσεις. Αν υπάρχει διάθεση για συνεργασία όλα μπορούν να προχωρήσουν».
Ο ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ ΙΔΡΥΕΙ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ
Την ίδια ώρα, ο Δήμος Ρόδου προχωρά στην ίδρυση Τμήματος Προστασίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς. Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο αρμόδιος εντεταλμένος σύμβουλος Μέριμνας αδέσποτων ζώων κ. Μιχάλης Θωμάτος, είναι πλέον ειλημμένη απόφαση η οποία πηγάζει από την αναγκαιότητα να διαχειριστεί η δημοτική αρχή, το σοβαρό αυτό ζήτημα, που ταλανίζει εδώ και χρόνια την τοπική κοινωνία και είναι αιτία ταλαιπωρίας, εκατοντάδων ζώων, γατιών και σκυλιών.
«Η δημοτική αρχή Ρόδου, βρίσκεται στην διαδικασία ίδρυσης μιας καινοτόμας δομής, του Τμήματος Προστασίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς. Είναι κάτι εντελώς καινούργιο για τα τοπικά δεδομένα, αφού μέχρι πρότινος τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς (γάτες και σκυλιά) υπαγόταν στον Πρωτογενή Τομέα του Δήμου Ρόδου. Σε συνεννόηση με τον δήμαρχο κ. Αλέξανδρο Κολιάδη, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε αυτό το Τμήμα, του οποίου θα είμαι επικεφαλής. Ουσιαστικά ξεκινάμε από το ‘μηδέν’ και είναι απόρροια του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Μέσα σε αυτό το νέο Τμήμα, θα συμπεριλάβει και το Δημοτικό Κυνοκομείο Ρόδου. Όπως είναι γνωστό, τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν στελεχωμένο, με προσωπικό κ.λπ. Γι’ αυτό θα χρειαστεί χρόνος για την στελέχωσή του. Βάση του Νόμου 4830/21 να δημιουργήσουμε αυτά που προβλέπει η νομοθεσία, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Δήμου» -όπως ανέφερε.
Το νέο Τμήμα, θα στελεχωθεί με προσωπικό και θα περάσουν όλες οι αρμοδιότητες στον Δήμο, ο οποίος θα αναλάβει και την χρηματοδότηση. Σημειώνεται πως ο σχετικός Νόμος 4830/21, περιλαμβάνει όλη την διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς για όλο το νησί της Ρόδου και ο Δήμος, είναι υποχρεωμένος να αναλάβει την φροντίδα τους, την σίτισή τους, την περίθαλψη, την διαχείρισή τους, τα προγράμματα στειρώσεων και την κτηνιατρική τους κάλυψη.
Σημειώνεται πως την περασμένη εβδομάδα, πραγματοποιήθηκε ευρεία συνάντηση με όλες τις εθελοντικές και φιλοζωϊκές ομάδες που δραστηριοποιούνται στην Ρόδο, όπου και συμφωνήθηκε η συνεργασία όλων, στο πλαίσιο της ανάγκης, κοινής αντιμετώπισης του ζητήματος.